Το νέο πολωνικό κοινοβούλιο ενέκρινε διαμεσολαβήτρια υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

68
Τα συντηρητικά και (ακρο)δεξιά κόμματα της Πολωνίας, αποδοκιμάζουν το νέο πιο αριστερό κοινοβούλιο για την εκλογή μιας διαμεσολαβήτριας για τα δικαιώματα των παιδιών, η οποία υποστηρίζει την εκπαίδευση γύρω από τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα.

Η Monika Horna-Cieślak, μια 32χρονη δικηγόρος και κοινωνική ακτιβίστρια, εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

Παρά το γεγονός ότι ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda ανέθεσε το έργο του σχηματισμού κυβέρνησης στο πρώην κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο κατέχει και την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki, αναμένεται να αντιμετωπίσει ψήφο εμπιστοσύνης τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, με μεγάλη πιθανότητα να χάσει.

Αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για τον πρώην πρωθυπουργό Donald Tusk, ηγέτη της κεντροδεξιάς Πολωνικής Πλατφόρμας, ώστε να εκλεγεί πρωθυπουργός μιας φιλελεύθερης-αριστερής κυβέρνησης συνασπισμού. Η νέα συμμαχία έχει ορκιστεί να αντικαταστήσει όλους τους διορισμένους από το PiS αξιωματούχους σε σημαντικές θέσεις, και η έγκριση της Monika Horna-Cieślak δείχνει ακριβώς ποιες είναι οι προτεραιότητες της μελλοντικής κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Horna-Cieślak δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την «Πολύχρωμη Παρασκευή» (Rainbow Friday), μια ετήσια εκδήλωση αλληλεγγύης προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, που πραγματοποιείται σε ορισμένα σχολεία. Αντιθέτως, ο συντηρητικός προκάτοχός της, Mikołaj Pawlak, δήλωσε το 2019 ότι «τα σχολεία πρέπει να είναι ελεύθερα από [αυτήν] την ιδεολογία».

Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να περιορίσει την πρόσβαση των εκπαιδευτών σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, υποστηρίζοντας ότι θέλουν να «σεξουαλικοποιήσουν τα παιδιά». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Notes From Poland, τα μέλη του επερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού έχουν δεσμευτεί να βελτιώσουν τη σεξουαλική εκπαίδευση.