Στον απόηχο της σειράς του Netflix «Adolescence», η οποία ασχολείται με τον μισογυνισμό στο διαδίκτυο, μια νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας έδειξε ότι η Gen Z αποφεύγει όλο και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω του μισογυνιστικού περιεχομένου τους.
Δημοσκόπηση που ανατέθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξε ότι το 73% των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που γεννήθηκε περίπου μεταξύ 1995 και 2012 έχει δει μισογυνιστικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο, με πολλούς να το βλέπουν σε εβδομαδιαία βάση. Το 70% πιστεύει ότι το μισογυνιστικό περιεχόμενο έχει γίνει χειρότερο στις πλατφόρμες, ενώ λιγότεροι από τους μισούς (από τα 3.024 συμμετέχοντα άτομα) δήλωσαν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν ένας ασφαλής χώρος.
Το 44% δήλωσε ότι είχε λάβει ανεπιθύμητες σεξουαλικές εικόνες, το 43% δήλωσε ότι είχε βιώσει ντροπή για το σώμα του και το 53% έλαβε ακατάλληλα και προκλητικά emojis στις αναρτήσεις και τις φωτογραφίες του.
Άλλα άτομα έχουν υποστεί ανεπιθύμητα σεξουαλικά υπονοούμενα (40%), ενώ το 32% έχει βιώσει ρητορική μίσους και το 27% έχει αντιμετωπίσει διαδικτυακό στόκινγκ.
Το ζήτημα είναι διαδεδομένο σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη, το TikTok ήταν το χειρότερο, με το 70% των ερωτηθέντων που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα να έχει έρθει αντιμέτωπο με μισογυνιστικό περιεχόμενο. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 80% μεταξύ των γυναικών.
Άλλες πλατφόρμες στις οποίες αναφέρθηκε μισογυνιστικό περιεχόμενο ήταν το Instagram (61%), το X/Twitter (37%), το YouTube (31%) και το Facebook (30%).
Από το 2022 που ο Έλον Μασκ εξαγόρασε το X, οι πολιτικές για τη ρητορική μίσους τροποποιήθηκαν. Η χρήση του αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτηρισμού «groomer» αυξήθηκε σε χρήση κατά περίπου 1.200% μόνο τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
Πρόσφατα, το streaming Spotify αφαίρεσε ένα μισογυνιστικό επεισόδιο («Pimping Hoes») του αυτοαποκαλούμενου μισογύνη influencer Andrew Tate, λέγοντας ότι «παραβιάζει τις πολιτικές του», ωστόσο μια μεγάλη ποσότητα άλλου περιεχομένου του Tate, συμπεριλαμβανομένων επεισοδίων podcast, εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα παρά το γεγονός ότι πάνω από 90.000 άνθρωποι υπέγραψαν μια αίτηση που απαιτούσε την αφαίρεσή τους.
Το 20% των ατόμων που απάντησαν στη δημοσκόπηση είπε ότι έχει αποφύγει ή φύγει από πλατφόρμες εξαιτίας του μισογυνισμού.
«Ως γυναίκα, είναι κάτι που οι γυναίκες βιώνουν καθημερινά», δήλωσε μια ερωτηθείσα. «Δεν κάνω πλέον αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω του συνεχούς μίσους και της αρνητικότητας. Ακόμα και το να βλέπω τα σχόλια/το μίσος όταν απευθύνονται σε κάποιον άλλον είναι ψυχοφθόρο».
Το 44% των γυναικών που έχουν βιώσει διαδικτυακό μισογυνισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι επηρέασε σημαντικά την ψυχική του υγεία, ενώ το 35% αισθάνθηκε αναγκασμένο να κάνει τους λογαριασμούς του ιδιωτικούς.
Πληροφορίες από PinkNews.