Το ΜέΡα25 για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης

21/11/2024
από
Με αφορμή τη χθεσινή Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης, ο Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25 δήλωσε την αλληλεγγύη του σε όλα τα τρανς άτομα, υποστηρίζοντας παράλληλα την ανάγκη για περαιτέρω νομικές ρυθμίσεις.

Επισημαίνοντας τη μη συμπερίληψη της τρανς γονεϊκότητας στον νόμο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, ο Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25 απαιτεί, μεταξύ άλλων, την πλήρη κάλυψη της φροντίδας επιβεβαίωσης φύλου από το εθνικό σύστημα υγείας.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης, έχει καθιερωθεί από το 1999 και είναι μια ημέρα μνήμης και τιμής για τα δολοφονημένα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα, αλλά και για όσα υπήρξαν θύματα τρανφοβικού μίσους και βίας. Κατά μέσο όρο εκτιμάται ότι περίπου 350 διεμφυλικά άτομα, δολοφονούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, με το 94% να είναι τρανς γυναίκες ή άτομα με θηλυκή έκφραση φύλου. Στην Ελλάδα το 50% των ρατσιστικών επιθέσεων κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων αφορούν περιστατικά εις βάρος τρανς προσώπων.

Η ψυχιατρικοποίηση και παθολογικοποίηση της τρανς κατάστασης είναι παντελώς επιστημονικά αβάσιμη και μαρτυρά μόνο την ετεροκανονική και πατριαρχική μισαλλοδοξία που βρίσκεται τόσο βαθιά ριζωμένη και είναι συνυφασμένη με την κοινωνία μας. Αυτό έγινε φανερό και με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο όπου τα τρανς άτομα δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν, και δεν υπήρξε καμία απολύτως μέριμνα για αυτά, αφήνοντας τα για μια ακόμη φορά στο περιθώριο.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, είμαστε γεμάτα θλίψη και οργή για τα τρανς άτομα που έχουν δολοφονηθεί. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλα τα επιζώντα θύματα τρανσοφοβίας και σε όλα τα τρανς άτομα.

Απαιτούμε:

Η διαδικασία της φυλομετάβασης να καλύπτεται πλήρως από το εθνικό σύστημα υγείας, καθότι είναι μια ιδιαιτέρως δαπανηρή διαδικασία.

Βελτιωτικές ρυθμίσεις στον νόμο, που επιτρέπει την αλλαγή εγγράφων στα τρανς άτομα χωρίς προϋποθέσεις.

Πλήρης αποδοχή και ένταξη των τρανς ατόμων στην εργασία, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, και στις δομές του δημόσιου βίου, χωρίς διακρίσεις.

Δημιουργία μονάδων ψυχολογικής στήριξης για τις γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ θύματα σε όλη την επικράτεια, σε κάθε μικρή κοινότητα, στους δήμους, στα πανεπιστήμια και τα σχολεία, ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμες και ουσιαστικές.

Δημιουργία κρατικών και κοινωνικών δομών στήριξης (σίτισης-στέγασης) για άτομα που υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους.

Ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ώστε να εξοικειωθούν τα παιδιά με απαραίτητες σημαντικές έννοιες, όπως η Συναίνεση στην ερωτική συνεύρεση, ο Σεξουαλικός Προσανατολισμός, η Έμφυλη Διαφορετικότητα και η Ταυτότητα και Έκφραση Φύλου.




Δες και αυτό!