Με 52 άρματα και το σύνθημα Viva la vida («Ζήτω η ζωή») εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές ετοιμάζονται να συμμετάσχουν σήμερα στη Μαδρίτη στη μεγαλύτερη παγκόσμια πορεία για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, των διεμφυλικών και των αμφιφυλόφιλων (LGBT).

Από τις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) στην πέμπτη πορεία World Pride Parade αναμένονται ένα με δύο εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Έχουν προηγηθεί πορείες στη Ρώμη το 2000, την Ιερουσαλήμ το 2006, το Λονδίνο το 2012, το Τορόντο το 2014, ενώ η επόμενη World Pride θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη το 2019.

Πέρυσι 800.000 με 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν στην ετήσια πορεία Pride που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, σύμφωνα με τον σύλλογο LGBT της ισπανικής πρωτεύουσας.

«Είναι μια διαδήλωση πολιτική, διεκδικητική πίσω από την εορταστική και παιχνιδιάρικη εμφάνισή της», δήλωσε ο πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας LGBT (FELGBT) Χεσούς Γκενερέλο.

Στο βασικό πανό θα διατυπώνεται το αίτημα για «δικαιώματα σε όλο τον κόσμο για την κοινότητα LGBT», τονίζει. Ένα άλλο θα γράφει ότι «δεν πρέπει πλέον να θεωρούμε τους διεμφυλικούς άρρωστους».

Η Ισπανία κατάργησε μόλις το 1979 τον νόμο βάσει του οποίου οι ομοφυλόφιλοι θεωρούνταν επικίνδυνοι και κινδύνευαν με φυλάκιση. Το δικαίωμα στον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου νομιμοποιήθηκε το 2005.

«Έχουμε κερδίσει πολλά πράγματα, όμως σε άλλες χώρες του κόσμου, και ακόμη και στην Ισπανία στα μικρά χωριά, πρέπει να συνεχίσουμε να μαχόμαστε», τόνισε ο Χεσούς Γκονζάλες, ένας Ισπανός φωτογράφος 41 ετών.

Σύμφωνα με τη διεθνή ένωση LGBTI, οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ συναινούντων ενήλικων ανδρών παραμένουν παράνομες σε 72 χώρες του κόσμου, ενώ οι σχέσεις μεταξύ γυναικών σε 45.

«Η ποινή του θανάτου για σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε οκτώ χώρες», τονίζει η LGBTI, αναφερόμενη στο Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη, το Σουδάν, τη Σομαλία, τη Νιγηρία και τις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία.

Οι διοργανωτές καλούν σε μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση της Μαδρίτης μεταξύ άλλων και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς όσους δεν μπορούν να διαδηλώσουν, κυρίως στην Τσετσενία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Novaia Gazeta, περισσότεροι από 100 ομοφυλόφιλοι έχουν συλληφθεί τους τελευταίους μήνες εκεί και τουλάχιστον δύο έχουν φονευθεί από συγγενείς τους.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr