“Αν απελάσετε τους LGBT πρόσφυγες σε μία από αυτές τις χώρες, θα είστε εσείς που θα έχετε θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους.”
Το Ισραήλ προετοιμάζεται να απελάσει LGBT πρόσφυγες αιτούντες άσυλο στην Ουγκάντα και τη Ρουάντα, δύο χώρες με ιστορικό ομοφοβικής βίας.
Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η Αρχή Πληθυσμού, Μετανάστευσης και Συνόρων δε θεωρεί τους LGBT πρόσφυγες προστατευόμενη ομάδα πληθυσμού, όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά, που είναι συνήθως ασφαλείς σε σχέση με την απέλαση. “Τα LGBT άτομα δεν αποτελούν μέρος των αποκλεισμένων ομάδων” , δήλωσε ένας εκπρόσωπος από την αρχή των συνόρων της χώρας, προσθέτοντας ότι: “Κάθε υπόθεση θα εξεταστεί σε βάθος.”
Η χώρα σημειώνει μεγάλη εισροή μεταναστών από την Αφρική τα τελευταία χρόνια, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι πραγματικά πρόσφυγες, αλλά απλώς οικονομικοί μετανάστες. (Το Ισραήλ δέχεται περίπου το 1% των αιτημάτων ασύλου σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες δέχονται περίπου το ήμισυ αυτών των αιτημάτων.) Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα το σχέδιο για την απέλαση της πλειοψηφίας των 40.000 μεταναστών από το Σουδάν και την Ερυθραία σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με την Jerusalem Post πολλοί θα σταλούν στη Ρουάντα και την Ουγκάντα, χώρες που έχουν ιστορικό πολιτικών κακοποίησης κατά της LGBT κοινότητας.
Στην Ουγκάντα, οι ομόφυλες σχέσεις είναι ενάντια στον νόμο και η «επιδεινούμενη ομοφυλοφιλία» τιμωρείται μέχρι και με ισόβια. Ο Αρχιεπίσκοπος της Ρουάντα αναφέρθηκε στην ομοφυλοφιλία ως “ηθική γενοκτονία” .
“Αν απελάσετε τους LGBT πρόσφυγες σε μία από αυτές τις χώρες, θα είστε εσείς που θα έχετε θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους” , δήλωσε η Shira Kupfer, η οποία διαχειρίζεται ένα πρόγραμμα για τους LGBT πρόσφυγες στη Χάιφα. Η Kupfer πρόσθεσε ότι αν ήταν πρόσφυγας, «θα προτιμούσα να mpv στη φυλακή εδώ, αντί να πάω σε μια χώρα, όπου θα μπορούσα να καταλήξω νεκρή» .
Το 2016 ένας αιτών άσυλο από την Αφρική ανέφερε ότι βιάστηκε και χτυπήθηκε στην πατρίδα του, επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Ωστόσο, παρά τη σύσταση του ύπατου αρμοστή για τους πρόσφυγες, το υπουργείο Εσωτερικών για τους Πρόσφυγες, αρνήθηκε τελικά να τον αναγνωρίσει ως πρόσφυγα.
“Η θέση μας είναι ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν προστατεύεται από [U.N. Σύμβαση για τους πρόσφυγες] και πρόκειται για αδικαιολόγητη επέκταση της σύμβασης” , δήλωσε ένας εκπρόσωπος.
Οι ομάδες βοήθειας λένε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο αριθμός των LGBT προσφύγων, που υπάρχουν στο Ισραήλ, καθώς πολλοί φοβούνται τα αντίποινα από τους συμπατριώτες τους.