Το Grindr πωλούσε δεδομένα τοποθεσίας των χρηστών σε διαφημιστικές για χρόνια, αναφέρουν αποτελέσματα ερευνών. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία ισχυρίζεται ότι διασφάλιζε την ιδιωτικότητα των χρηστών. Με την διάθεση τέτοιων, όμως, δεδομένων τοποθεσίας ένας καθολικός ιερέας αποκαλύφθηκε ως χρήστης του Grindr πέρυσι, αναφέρει το περιοδικό PC Mag.
Την ιστορία έφερε στο φως η Wall Street Journal, η οποία σημείωσε ότι ενώ η εταιρεία δεν αποκάλυπτε ονόματα ή αριθμούς τηλεφώνων, τα δεδομένα που πωλούσε «ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά λεπτομερή ώστε να συμπεραίνουν πράγματα όπως ρομαντικές συναντήσεις μεταξύ συγκεκριμένων χρηστών με βάση την εγγύτητα της συσκευής τους μεταξύ τους, καθώς και να εντοπίζουν ενδείξεις για την ταυτότητα των ανθρώπων, όπως οι χώροι εργασίας και οι διευθύνσεις του σπιτιού τους, με βάση τα μοτίβα, τις συνήθειες και τις ρουτίνες τους».
Η πώληση των δεδομένων τοποθεσίας είχε ως στόχο τη δημιουργία «συγκεκριμένων διαφημίσεων σχετικά με εστιατόρια, hotspots και άλλους χώρους που βρίσκονται ακριβώς δίπλα από» τους χρήστες σε πραγματικό χρόνο, ανέφερε το Los Angeles Magazine.
«Το Grindr σταμάτησε την παροχή δεδομένων τοποθεσίας σε διαφημιστικά δίκτυα πριν από δύο χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι σήμερα δεν είναι δυνατή η συλλογή δεδομένων, αν και τα ιστορικά δεδομένα μπορεί να είναι ακόμη διαθέσιμα», γράφει το LA Magazine.
Ένας εκπρόσωπος της εφαρμογής γνωριμιών, ο Patrick Lenihan, δήλωσε στην WSJ ότι «οι δραστηριότητες που έχουν περιγραφεί δεν θα ήταν δυνατές με τις τρέχουσες πρακτικές απορρήτου του Grindr, τις οποίες εφαρμόζουμε εδώ και δύο χρόνια».
Το ενδεχόμενο κατάχρησης τέτοιων πληροφοριών έχει τραβήξει την προσοχή των αμερικανικών αρχών, οι οποίες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι ξένες οντότητες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν δεδομένα αυτού του είδους και να αποτελέσουν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.
«Για παράδειγμα, η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να ανάγκασε μια κινεζική εταιρεία να εγκαταλείψει το Grindr το 2019, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, κίνδυνο εκβιασμού και το ενδεχόμενο ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα της εφαρμογής για σκοπούς παρακολούθησης», υπενθύμισε η Daily Mail.
Αλλά για τον μέσο χρήστη, ειδικά σε χώρες που είναι κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, ο κίνδυνος είναι πολύ πιο προσωπικός.
«Όταν οι εν λόγω χρήστες είναι ομοφυλόφιλοι, queer ή τρανς – και οι πληροφορίες που μοιράζονται είναι τόσο συγκεκριμένες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακατασκευή μοτίβων και λεπτομερειών σχετικά με αυτούς – εκφράστηκαν ανησυχίες για πιθανό εκβιασμό εναντίον όσων δεν ζουν ανοιχτά ή για αντίποινα από φανατικούς αντι-ομοφυλόφιλους», εξήγησε το LA Magazine.
«Το 2021, η Pillar, μια καθολική εφημερίδα, προμηθεύτηκε εμπορικά διαθέσιμα δεδομένα που της επέτρεπαν να παρακολουθεί τη χρήση του Grindr από άτομα», συνέχισε το άρθρο. «Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη Διάσκεψη Καθολικών Επισκόπων των ΗΠΑ, ήταν ότι ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους της παραιτήθηκε αφού εντοπίστηκε ως χρήστης της εφαρμογής».
Η ροή των δεδομένων θέσης του χρήστη πουλήθηκε ξανά και ξανά, σημειώνει το PC Mag, καταδεικνύοντας πώς «τα δεδομένα που συλλέγονται από πολλές δημοφιλείς εφαρμογές περνούν συνεχώς μέσα από δαιδαλώδεις αλυσίδες επιτήρησης… Πρόκειται για επιχειρήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων που εμπορεύονται δεδομένα για ανθρώπους που πιθανότατα δεν τις έχουν ακούσει ποτέ».
Αν και το Grindr λέει ότι δεν πωλεί πλέον τέτοιες λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις τοποθεσίες των χρηστών του, συνεχίζει να πωλεί «”γενική τοποθεσία της συσκευής (όπως χώρα/περιοχή/πόλη της συσκευής)” στους διαφημιστικούς συνεργάτες του», ανέφερε το PC Mag, «και λέει ότι “συνεργάζεται τόσο με τρίτους διαφημιστικούς συνεργάτες […] όσο και με διάφορους συνεργάτες για την παροχή διαφημίσεων και προωθητικών ενεργειών προϊόντων στο πλαίσιο των δικών μας υπηρεσιών”».