Google

Το Google Doodle τιμά τη λεσβία ποιήτρια και καλλιτέχνιδα Etel Adnan

16/04/2024
από
Χθες, το Google Doodle γιόρτασε και τίμησε τη ζωή και τα επιτεύγματα της γνωστής λεσβίας ποιήτριας, συγγραφέως και καλλιτέχνιδας, Etel Adnan.

Μια απεικόνιση της Λιβανοαμερικανής δημιουργού να γράφει σε ένα γραφείο περιτριγυρισμένη από πολύχρωμους πίνακες εμφανιζόταν όλη την ημέρα στην αρχική σελίδα της Google, με την 15η Απριλίου να είναι η ημερομηνία που επιλέχθηκε για να την τιμήσει, επειδή ήταν η ημέρα που η Adnan φιλοξένησε την πρώτη της ατομική έκθεση στο Σαν Ραφαέλ της Καλιφόρνια το 1955.

Σε δήλωση της Google αναφέρεται: «Αυτό το Doodle γιορτάζει την Λιβανοαμερικανής ποιήτρια και καλλιτέχνιδα Etel Adnan, η οποία θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες Αραβοαμερικανίδες συγγραφείς της εποχής της».

Το Google Doodle τιμά τακτικά σπουδαίες προσωπικότητες τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος, εκμεταλλευόμενο συνήθως την ευκαιρία για να αναδείξει τα επιτεύγματα της καριέρας ανθρώπων των οποίων τα ονόματα δεν είναι γνωστά ή έχουν ξεχαστεί σε μεγάλο βαθμό.

Η Adnan γεννήθηκε στη Βηρυτό του Λιβάνου το 1925 από ελληνορθόδοξη μητέρα και σουνίτη-μουσουλμάνο Τούρκο πατέρα, ο οποίος ήταν υψηλόβαθμος Οθωμανός αξιωματικός.

Η καλλιτέχνης μεγάλωσε μιλώντας ελληνικά και τουρκικά, αλλά μορφώθηκε στα γαλλικά και σπούδασε και αγγλικά, ενώ αργότερα, σε ηλικία 24 ετών, μετακόμισε στη Γαλλία για να σπουδάσει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και στη συνέχεια παρακολούθησε μεταπτυχιακά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Από το 1958 έως το 1972, η Adnan δίδαξε φιλοσοφία της τέχνης στο Δομινικανό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ραφαέλ.

Εκτός από συγγραφέας και καλλιτέχνης, η Adnan εργάστηκε ως δημοσιογράφος και συντάκτης στο Λίβανο, όταν επέστρεψε από τις ΗΠΑ και βοήθησε στην ανάπτυξη ενός τμήματος αφιερωμένου στον πολιτισμό του Λιβάνου και της Μέσης Ανατολής στις εφημερίδες στις οποίες εργαζόταν.

Τι πραγματεύεται το έργο της Etal Adnan;

Η Adnan δημιούργησε πολλά εικαστικά έργα σε διάφορα μέσα, όπως ελαιογραφίες, ταινίες και ταπισερί. Η τέχνη της ήταν εμπνευσμένη από την πατρίδα της, αλλά και από την Καλιφόρνια. Τα έργα της έχουν εκτεθεί σε πολλές γκαλερί τέχνης σε όλο τον κόσμο.

Αλλά ήταν η λογοτεχνική παραγωγή της Adnan που της χάρισε αναγνώριση, καθώς έγραψε πολλά μυθιστορήματα και ποιήματα που εξερευνούσαν την ταυτότητα, τη μνήμη, τον φεμινισμό και τη ζωή.

«Αφήνει πίσω της μια πλούσια κληρονομιά καλλιτεχνικών και λογοτεχνικών επιτευγμάτων που συνεχίζουν να αιχμαλωτίζουν και να εμπνέουν το κοινό σήμερα», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση της Google.

Ποια ήταν η σύντροφός της;

Η Adnan άρχισε να αυτοπροσδιορίζεται ανοιχτά ως λεσβία αργότερα στη ζωή της. Γνώρισε τη σύντροφό της, Simone Fattal, στη Βηρυτό τη δεκαετία του 1970.

Ζούσαν μαζί μεταξύ Βηρυτού, Καλιφόρνιας και Παρισιού μέχρι τον θάνατο της Adnan.

Η Fatal είναι επίσης μια διάσημη Αράβισσα καλλιτέχνης, γνωστή για τους πίνακες ζωγραφικής, τα γλυπτά της και ως ιδρύτρια και εκδότρια του Post-Apollo Press.

Το ζευγάρι σπάνια μιλούσε δημοσίως η μία για την άλλη ή για τη σχέση τους, αλλά υποστήριζαν πολύ το έργο τους.

Η Adnan έγραψε κάποτε για την Fattal: «Όταν η Simone Fattal αντιμετώπισε το πρώτο κομμάτι πηλού δεν δίστασε. Συνέχισε και συνεχίζει να φτιάχνει όρθιες φιγούρες. Βγαίνουν φυσικά από τα χέρια της. Είναι σαν να ζητούν να γεννηθούν μέσα από τον πηλό τους. Είναι σαν να υπήρχαν πάντα εκεί και η δημιουργία τους είναι η απελευθέρωσή τους. Έχουν την πνοή της ζωής».




Δες και αυτό!