Το Facebook επιτρέπει ψεύτικες αναρτήσεις με υποτιθέμενες ομοφοβικές δηλώσεις διασήμων

18/03/2026
από
Άτομα καταγγέλλουν ότι ο τοίχος τους στο Facebook έχει κατακλυστεί από αναρτήσεις, που αναφέρουν ψευδώς ότι διάσημα άτομα έχουν προχωρήσει σε αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ δηλώσεις.

Στοχεύοντας διασημότητες όπως η Σερ, η Pink και ο Μικ Τζάγκερ, οι αναρτήσεις αυτές έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης (AI) με σκοπό τη διάδοση παραπληροφόρησης. Για πολλά άτομα δεν είναι προφανές ότι πρόκειται για ψευδές περιεχόμενο, αλληλοεπιδρώντας με αυτό και έχοντας ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ κλίματος.

Μια από αυτές τις αναρτήσεις παρουσιάζει τη Σερ, ένθερμης συμμάχου της κοινότητας, να στέκεται δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ και ένα AI αγαλματίδιο να την αποκαλεί «θεά της ποπ».

Πολλοί σχολίασαν ότι η ανάρτηση είναι σαφώς «ψεύτικη» και ότι «δεν θα συνέβαινε ποτέ, επειδή μισεί τον Τραμπ», αλλά ένα άτομο φαινόταν να την πίστεψε, γράφοντας: «Η Σερ το αξίζει αυτό. Είναι η καλύτερη».

Άλλα ψεύτικα άρθρα παραθέτουν υποτιθέμενες δηλώσεις διασημοτήτων, όπως του Πέδρο Πασκάλ, της Pink αλλά και της Σερ, οι οποίες αναφέρουν: «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας σκληρός άντρας. Μπορεί να είναι αυθάδης, ειλικρινής και αμετανόητος. Αλλά στη ζωή μου, κανείς δεν έχει αγωνιστεί πιο σκληρά για την καρδιά και την ψυχή της Αμερικής».

Μια άλλη ψευδής ανάρτηση ισχυρίζεται ότι ο Μικ Τζάγκερ αντιμετωπίζει έντονη κριτική λόγω ομοφοβικών δηλώσεων: «Ορισμένοι θαυμαστές δηλώνουν ότι μποϊκοτάρουν τον θρύλο της ροκ Μικ Τζάγκερ, μετά από σχόλια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σύμφωνα με τα οποία φέρεται να είπε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται σε ΛΟΑΤΚΙ+ κινούμενα σχέδια».

Στην ενότητα των σχολίων ο κόσμος τον επευφημεί και γράφει ότι «έχει δίκιο».

Όλες αυτές οι αναρτήσεις, που είναι μόνο μερικές από τις πολλές που κυκλοφορούν, διαψεύδονται εύκολα μέσω μιας αναζήτησης στο Google. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται τεχνητή νοημοσύνη για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων σχετικά με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στο Facebook.

Η παραπληροφόρηση και οι ψευδές αναρτήσεις αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των μέσων ενημέρωσης εδώ και δεκαετίες.

Μετά την επανεκλογή του Τραμπ, η Meta, η οποία κατέχει το Facebook, το Instagram και το Threads, ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα επαλήθευσης γεγονότων, το οποίο συνέβαλε στην πρόληψη της παραπληροφόρησης και της ανάρτησης ψευδών γεγονότων. Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ισχυρίστηκε ότι η επαλήθευση γεγονότων είχε οδηγήσει σε «υπερβολική λογοκρισία».

Ως αποτέλεσμα, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα – και ιδίως τα τρανς άτομα – βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο της παραπληροφόρησης, η οποία διαδίδεται συχνά για να ευθυγραμμιστεί με τις (ακρο)δεξιές πεποιθήσεις.




Δες και αυτό!