Κατά των πολωνικών αρχών αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μια υπόθεση, όπου απέλυσαν έναν καθηγητή, επειδή έγραφε σε ένα blog για ενήλικες γκέι άνδρες που περιείχε και σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τον Φεβρουάριο, στην υπόθεση «P.v.Poland», το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι η Πολωνία παραβίασε το Άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ελευθερία της έκφρασης). Η υπόθεση περιελάμβανε έναν καθηγητή της δευτεροβάθμιας, ο οποίος απολύθηκε επειδή έγραφε ένα εικονογραφημένο ημερολόγιο με ψευδώνυμο σε ένα δημόσιο blog που προοριζόταν για ενήλικες γκέι άνδρες, και το οποίο περιελάμβανε και σεξουαλικό περιεχόμενο.
Οι αρχές θεώρησαν ότι το ιστολόγιο του ενάγοντος αποτελούσε προσβολή για τα κοινωνικά ήθη της Πολωνίας, επειδή μιλούσε με σαφήνεια για τη σεξουαλικότητα. Ο ενάγων υποστήριξε ότι οι αρχές είχαν εσφαλμένα θεωρήσει ότι η δραστηριότητά του στο ιστολόγιο πιστοποιούσε την έλλειψη ηθικής και αποτελούσε απειλή για την ηθική αγωγή των μαθητών του και ότι η κύρωση που του επιβλήθηκε ήταν δυσανάλογη για τις περιστάσεις της υπόθεσης.
Η ILGA-Europe, μαζί με την KPH (Εκστρατεία κατά της ομοφοβίας) και την PSAL (Πολωνική Εταιρεία Δικαίου κατά των Διακρίσεων) κατέθεσαν παρέμβαση τρίτου μέρους στην υπόθεση. Η παρέμβαση ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κατάσταση που επικρατεί στην Πολωνία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τόνισε τις υποχρεώσεις των κρατών βάσει του διεθνούς δικαίου και του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Τόνισε την υποχρέωση των κρατών να παρέχουν αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην ιδιωτική ζωή και την ελευθερία της έκφρασης και να αποκαλύπτουν πιθανά κίνητρα διακρίσεων σε περίπτωση παρέμβασης στα δικαιώματα αυτά.
Ενώ το Ευρωπαικό Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός του ενάγοντος ήταν ο πραγματικός λόγος της απόλυσής του, έλαβε όμως υπόψιν του το γεγονός ότι το blog απεικόνιζε ομόφυλες σχέσεις, όταν αποφάσισε για την παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης. Το Δικαστήριο βασίστηκε στην παρέμβαση της ILGA-Europe, η οποία υπενθύμισε ότι ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ ανέφεραν ότι η επικρατούσα κοινωνική στάση απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην Πολωνία ήταν αρνητική. Εξαιτίας αυτού, το Δικαστήριο θεώρησε σημαντικό να αναφερθεί στην προηγούμενη απόφασή του στην υπόθεση Macatė κατά Λιθουανίας, η οποία διαπίστωσε παραβίαση του Άρθρου 10 ως αποτέλεσμα των περιορισμών στη διανομή ενός βιβλίου που απεικόνιζε ένα γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι η απόλυση του ενάγοντος ήταν δυσανάλογη, ιδίως επειδή δεν είχε προηγούμενο ιστορικό πειθαρχικών κυρώσεων. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πολωνικές αρχές δεν προσκόμισαν σχετικούς και επαρκείς λόγους για την απόλυση του ενάγοντος από τη θέση του, καθώς η δραστηριότητα του στο blog δεν απειλούσε την προστασία των ηθών των ανηλίκων κατά τρόπο που να δικαιολογεί την κύρωση που του επιβλήθηκε.
Σύμφωνα με την Annamaria Linczowska, υπεύθυνη για την υπεράσπιση και τις δικαστικές υποθέσεις στην Εκστρατεία κατά της Ομοφοβίας: «Η ίδια η υπόθεση ήταν ένα ζωντανό παράδειγμα των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων στην Πολωνία εκείνη την εποχή. Χρησιμοποιώντας έναν πολύ σοβαρό μηχανισμό – την απόλυση του εκπαιδευτικού – το σχολείο και αργότερα οι επιτροπές παρενέβησαν στην ελευθερία του λόγου του εκπαιδευτικού, στο δικαίωμά του να μιλάει δημόσια για τις ομόφυλες σχέσεις. Η υπόθεση καταδεικνύει τα εμπόδια και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤ+ άτομα στο χώρο εργασίας και στην εκπαίδευση στην Πολωνία. Παρόλο που συμμεριζόμαστε την άποψη του ΕΔΔΑ σχετικά με τη θετική υποχρέωση της χώρας να εισαγάγει νομικά εργαλεία για τη διασφάλιση του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας της έκφρασης, η KPH πιστεύει ότι σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να εξετάσει επίσης την παραβίαση των Αρθρων 8 και 14 της Σύμβασης, υποστηρίζοντας ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός του προσφεύγοντος ήταν ο πραγματικός λόγος για την απόλυσή του».