Πέντε χρόνια μετά, βγήκε η απόφαση του ΕΣΡ για τη ρατσιστική απεικόνιση Μαύρης γυναίκας στην τότε εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου «Ευτυχείτε».
Σύμφωνα με το Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity, τον Ιανουάριο του 2019, η ΜΚΟ μαζί με το Anasa Cultural Center κατέθεσαν καταγγελία στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) σχετικά με την απεικόνιση «blackface» – μιας έντονα ρατσιστικής πρακτικής – στην εκπομπή «Ευτυχείτε».
Όπως αναφέρει η ανάρτηση του Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity, «μία λευκή ηθοποιός, που υποδυόταν τη μαύρη Ελληνίδα, παιδί δεύτερης γενιάς, εμφανίστηκε βαμμένη με κατάμαυρη μπογιά σε πρόσωπο και σώμα, έντονο κόκκινο κραγιόν, ντυμένη με άκρως στερεοτυπικά ρούχα, όπως λεοπάρ, τεράστιους κρίκους και άφρο περούκα».
Μετά από πέντε χρόνια και πολλές προσπάθειες από την πλευρά της ΜΚΟ, το ΕΣΡ επέβαλλε πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό Open Beyond για μετάδοση «ποιοτικά υποβαθμισμένου τηλεοπτικού προγράμματος», χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο ρατσιστικό περιεχόμενο.
Μάλιστα, σύμφωνα με την απάντηση το ΕΣΡ, η πρακτική του «blackface» στην Ελλάδα δεν έχει ρατσιστικό χαρακτήρα, αλλά σχετίζεται με τις καρναβαλικές μεταμφιέσεις και τις Απόκριες.
«Η απόφαση του ΕΣΡ δε δικαιώνει πλήρως ούτε τα άτομα αφρικανικής καταγωγής που ζουν στη χώρα μας, τα οποία προσβάλλονται, ούτε μια κοινωνία που επιδιώκει να είναι δίκαιη και ανοιχτή», αναφέρεται στην ανάρτηση.
«Κάποιες φορές τα πράγματα είναι πράγματι άσπρο – μαύρο. Ακόμα και να μην το δούμε αυτό εγκαίρως, ακόμα κι αν χρειαστεί να περάσουν χρόνια, είναι εξίσου ανησυχητικό το να μην διακρίνουμε το άσπρο-μαύρο και να το τοποθετούμε στη γκρίζα ζώνη του διαπραγματεύσιμου. Για ακόμα μια φορά, βλέπουμε να εκδίδεται μία απόφαση με …τιμή συζητήσιμη. Όχι για το πρόστιμο. Για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
«Το blackface είναι προσβολή για μια ολόκληρη φυλή, όχι αποκριάτικη στολή», καταλήγει η Generation 2.0 0 for Rights, Equality & Diversity.