Το Cleansed της Sarah Kane στο Θέατρο Σημείο για 12 παραστάσεις

antivirus magazine διαφήμιση

cleansed2

Σε ένα απροσδιόριστο χωροχρονικό περιβάλλον, μια πρώην πανεπιστημιούπολη μετατρέπεται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ένας άνδρας παρακολουθεί, ελέγχει και βασανίζει σωματικά και ψυχολογικά τα μέλη ενός ακαδημαικού «ιδρύματος», ισοπεδώνοντας κάθε αίσθημα ελευθερίας και δοκιμάζοντας την πίστη τους στην ολοκληρωτική αγάπη.

 Ο σαδιστής Τίνκερ (Μιχάλης Οικονόμου), σαν άλλος Μένγκελε, παρακολουθεί τους κρατούμενούς του, «εξαγνίζοντας» τους βάναυσα από κάθε εκδήλωση αγάπης. Ανάμεσα τους, ένα ζευγάρι gay, μια ανώνυμη στρίπερ και η νεαρή Γκρέης, η οποία αναζητά το φάντασμα του ηρωινομανή αδερφού της, και καταλήγει -παγιδευμένη εκεί- να γίνεται αυτός, μέσα από μια φρικαλέα, τραυματική αλλαγή φύλου.

cleansed3

Η σκηνοθέτις Έφη Γούση ανεβάζει για δεύτερη φορά το απαιτητικό σε σκηνικές οδηγίες Cleansed στην Ελλάδα, μετά τον  Βογιατζή το 2001:«είναι το μόνο έργο της Σάρα Κέιν, το οποίο έχει ακόμα ζωντανή την φλόγα της ελπίδας. Υπάρχει βία ναι, αλλά υπάρχει και φως.

Σ’ αυτό το φως και τη λαχτάρα, θέλω να μείνω. Έτσι, επέλεξα να στήσω μια πλατφόρμα γηπέδου κι εκεί να δείτε τους ήρωες-παίκτες να παίρνουν μέρος στο ‘παιχνίδι της αγάπης’, μέχρι τελικής πτώσης. Θα δείτε όλες τις πίστες του παιχνιδιού και θα επιλέξετε εσείς, ποιοι είναι οι χαμένοι και ποιοι οι νικητές -αν υπάρχουν.»

1511516_617822164958414_583216216_n

Η Sarah Kane έγραψε το Cleansed το 1998, το πιο σκληρό αλλά μάλλον και το πιο ελπιδοφόρο από όλα τα έργα της. Ειδωμένο μέσα από την ανατρεπτική ματιά της Βρετανίδας θεατρικής συγγραφέα, το Cleansed αποτελεί ένα διαχρονικό σχόλιο για τη βαναυσότητα της εξουσίας αμφισβητώντας ταυτόχρονα τις θεατρικές και σκηνικές συμβάσεις. Πάνω από όλα όμως αποτελεί τον θρίαμβο της ανθρώπινης αγάπης μέσα από τη βία και την εξαθλίωση.

Το Cleansed έκανε πρεμιέρα στο υπόγειο του Royal Court Theatre του Λονδίνου τον Απρίλιο του 1998 και ανεβαίνει για δεύτερη φορά στην Αθήνα.
1545664_605532476187383_1968570580_n

Παίζουν:
Τίνκερ: Μιχάλης Οικονόμου
Γκράχαμ: Νικόλας Αγγελής
Ρόντ: Περικλής Ασημακόπουλος
Κάρλ: Αλέξανδρος Φράγκος
Γκρέης: Μάγδα Γκουβέρου
Ρόμπιν: Γιώργος Βουβάκης
Γυναίκα: Έφη Γούση

Μετάφραση: Εβίτα Τσοκάντα
Σκηνοθεσία: ‘Eφη Γούση
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Θεοδοσίου
Σχεδιασμός φώτων: Ντίνος Νικολάου
Βοηθός σκηνογράφου: Ιφιγένεια Παπαμικρουλέα, Ματθαίος Δαμίγος
Ειδικές κατασκευές: Κώστας Ρουσσάκης

Απο 24 Φεβρουαρίου στο θέατρο Σημείο και για 12 παραστάσεις.

Μανώλης Βαμβούνης

Αν δεν σας μιλάω εδώ, θα είμαι κάπου και θα βλέπω θέατρο. Ή θα διαβάζω comics. Ή θα βλέπω drag queens στην τηλεόραση. Ή θα βλέπω κάτι με spandex ή περούκες στο σινεμά. Ή τελοσπάντων θα κάνω κάτι απροσδιόριστα geeky. Στο Antivirus είμαι τα τελευταία δύο χρόνια υπεύθυνος των σελίδων του Culture και συνιδρυτής των θεατρικών βραβείων Gay Theatre Awards. Αν δεν με δείτε κάπου έξω (δεν με χάνετε, promise) κυκλοφορώ στο προσωπικό μου blog project www.gkoultoura.gr και στο twitter ως @manolis.




Δες και αυτό!