Το Αζερμπαϊτζάν απελευθερώνει LGBTI κρατουμένους

04/10/2017
από

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι η απελευθέρωση LGBTI κρατουμένων είναι ζήτημα δημόσιας υγείας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Αζερμπαϊτζάν κρατούσε, βασάνιζε και ταπείνωνε τουλάχιστον 100 LGBTI άτομα. Ένας άνδρας ξυλοκοπήθηκε, υπέστη ηλεκτροσόκ και κρατήθηκε για εννέα ημέρες στην πρώην Σοβιετική δημοκρατία.

Σύμφωνα με έκθεση του Human Rights Watch, πολλοί από τους κρατούμενους απελευθερώθηκαν χθες, Τρίτη (3 Οκτωβρίου). Ένας δικηγόρος ανέφερε ότι η αστυνομία άρχισε να απελευθερώνει LGBTI άτομα το προηγούμενο βράδυ (2 Οκτωβρίου), ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών και το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα επιβεβαίωσαν τις συλλήψεις με κοινή τους δήλωση.

Επιβεβαίωσαν τις συλλήψεις, αναφέροντας όμως, ότι στόχο είχαν τους ανθρώπους εκείνους, που διαταράσσουν τη δημόσια τάξη και απειλούν τη δημόσια υγεία. Η αστυνομία έλεγξε όλους τους συλληφθέντες για αφρικανικές ασθένειες.

«Οι αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τις επιθέσεις σε σεξουαλικές μειονότητες και παραβίαση των δικαιωμάτων τους είναι αβάσιμες» , ανέφερε η δήλωση. «Θα θέλαμε να σημειώσουμε για άλλη μια φορά, ότι σκοπός αυτής της δράσης ήταν να προσαχθούν στη δικαιοσύνη εκείνοι που παραβίασαν τη δημόσια τάξη και να αποτραπεί η εξάπλωση επικίνδυνων μεταδοτικών ασθενειών» .


Graeme Reid, διευθυντής της Human Rights Watch

Ο Graeme Reid, διευθυντής της Human Rights Watch για τα LGBTI θέματα δεν πιστεύει σ’ αυτή τη συλλογιστική:

«Οι επίσημες δικαιολογίες για την αντι-LGBT καταστολή είναι τόσο ψευδείς και επικίνδυνες όσο οι αστυνομικές διώξεις που χρησιμοποιούσαν για τη σύλληψη ανθρώπων» , αναφέρει χαρακτηριστικά. «Οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημόσια υγεία σημαίνουν ότι πρέπει να επικεντρωθούν στην προστασία και την ενδυνάμωση αυτής της περιθωριοποιημένης μειονότητας, όχι στην ταπείνωση και απομόνωσή τους» .

«Στις 19 Σεπτεμβρίου, ο φίλος μου έλαβε ένα μήνυμα, ότι ένας gay άντρας, τον οποίο δεν γνώριζε πριν, ήθελε να τον συναντήσει για να κάνουν σεξ» , δήλωσε ο Ράμιν με ψευδώνυμο. «Όταν πήγε στο συμφωνημένο μέρος στο κέντρο της πόλης, τον συνέλλαβε αμέσως η αστυνομία» .


Rachel Denber, January 31, 2013. REUTERS/Sergei Karpukhin

Η Rachel Denber από την Human Rights Watch δήλωσε στο Gay Star News:

«Οι διεθνείς εταίροι του Αζερϊτζάν πρέπει να παροτρύνουν το Αζερμπαϊτζάν να τερματίσει την καταστολή, να απελευθερώσει όλους τους κρατούμενους και να πάρουν τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια.
Δες και αυτό!