Το απάνθρωπο μεταναστευτικό νομοσχέδιο στο Ηνωμένο Βασίλειο θέτει σε κίνδυνο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

13/09/2023
από
Ακτιβιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει ένα καλύτερο σύστημα ασύλου για τους ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες και να καταργήσει τον απάνθρωπο νόμο περί παράνομης μετανάστευσης.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, που δόθηκαν στη δημοσιότητα προς τα τέλη του περασμένου μήνα, αποκάλυψαν ότι το 2022 1.334 λεσβίες, ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση ασύλου με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό (τα στοιχεία προσδιορίζουν μόνο τις αιτήσεις των ΛΟΑ).

Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 89% από τις 707 αιτήσεις που έλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών το προηγούμενο έτος.

Οι αιτήσεις που περιλάμβαναν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ως βάση για την αίτηση ασύλου αποτελούσαν μόλις το 2% του συνολικού αριθμού πέρυσι, και 739 άτομα έλαβαν άσυλο ή άλλες μορφές άδειας για τον λόγο αυτό – αύξηση κατά 9% από το 2021.

Πρόκειται για 1.024 αρχικές αποφάσεις, με τον αριθμό αυτό να καλύπτει υποθέσεις που είχαν κατατεθεί τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι άνθρωποι υπομένουν μεγάλες αναμονές για να λάβει το Υπουργείο Εσωτερικών απόφαση επί του αιτήματός τους.

Όπως διαβάζουμε στο PinkNews, πάνω από τις μισές (54%) αιτήσεις ατόμων από την Ουγκάντα, πραγματοποιήθηκαν από κουήρ άτομα.

Περίπου 32 κουήρ άτομα από την Ουγκάντα ζήτησαν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022 – μια αύξηση 357% από τα επτά άτομα που είχαν υποβάλει αίτηση ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο αριθμός αυτός μας υπενθυμίζει ότι τα κουήρ άτομα στην Ουγκάντα αντιμετωπίζουν τρομακτικές δυσκολίες, πιέσεις, διώξεις και διακρίσεις μετά την ψήφιση του σκληρού αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμου τον Μάιο.

Το Rainbow Migration, μια φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που βοηθά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που ζητούν άσυλο, υποστηρίζει ότι ο νόμος περί παράνομης μετανάστευσης της συντηρητικής κυβέρνησης θα «καταστήσει σχεδόν αδύνατο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από την Ουγκάντα να βρουν ασφάλεια στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Σύμφωνα με το νόμο, όσα εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο «παράνομα» – για παράδειγμα με μια μικρή βάρκα ή στο πίσω μέρος ενός φορτηγού – θα κρατούνται και αργότερα θα απελαύνονται σε άλλη χώρα.

Η νομοθεσία καταδικάστηκε έντονα από ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές, υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φιλανθρωπικές οργανώσεις, πολιτικούς και την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

Η Leila Zadeh, εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης Rainbow Migration, κατέκρινε την «απάνθρωπη» πράξη και δήλωσε ότι δεν έπρεπε ποτέ να τεθεί σε ισχύ.

«Αντ’ αυτού, αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός συμπονετικού και στοργικού συστήματος ασύλου που θα αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με καλοσύνη», πρόσθεσε.

A person holds up a sign reading 'Refugees welcome stop the far right' as a barge is set to house asylum seekers, including LGBTQ+ people, who came to the UK through what the government deems 'illegal' means

Σύμφωνα με τον νόμο, η κυβέρνηση έχει νομική υποχρέωση να κρατά και να απομακρύνει τους αιτούντες άσυλο είτε στη χώρα καταγωγής τους είτε σε άλλο «ασφαλές» τρίτο κράτος.

Κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο, η κυβέρνηση κατηγορήθηκε για ενίσχυση της ρητορικής κατά των προσφύγων. Ακούστηκαν αισχρά ρατσιστικά σχόλια, όπως αυτό του αναπληρωτή προέδρου του Συντηρητικού Κόμματος Lee Anderson, ο οποίος είχε δηλώσει ότι όσοι μπαίνουν σε φορτηγά και έρχονται στην Αγγλία θα πρέπει να: «f**k off back to France».

ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες έχουν μιλήσει στο PinkNews για τους ομοφοβικούς συγκατοίκους τους στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και ότι έχουν «συκοφαντηθεί και δαιμονοποιηθεί» καθώς αγωνίζονταν για το άσυλο.

Τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών έδειξαν ότι δεκάδες ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από τη Νιγηρία, τη Γκάνα, το Ιράν, τη Νιγηρία και το Ιράκ έλαβαν άσυλο το 2022.

Οι υπήκοοι του Πακιστάν αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου από ομοφυλόφιλους τα τελευταία έξι χρόνια. Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στο Πακιστάν και τιμωρείται με πιθανή ισόβια κάθειρξη. Μόνο το 2022, 278 κουήρ άτομα ζήτησαν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού διέφυγαν από τις διώξεις εκεί.




Δες και αυτό!