Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Κορέας επιβεβαιώνει με απόφαση-ορόσημο τις κρατικές παροχές σε ομόφυλο ζευγάρι

18/07/2024
από
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Κορέας επικύρωσε την Πέμπτη μια απόφαση σύμφωνα με την οποία ένας άνδρας σε ομόφυλη σχέση κρίθηκε κατάλληλος για συζυγικές παροχές από την κρατική ασφάλιση υγείας, μια κίνηση που χαιρετίστηκε ως νίκη για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Το δικαστήριο επιβεβαίωσε μια απόφαση-ορόσημο του Ανώτερου Δικαστηρίου της Σεούλ στις αρχές του περασμένου έτους, σύμφωνα με την οποία η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλισης Υγείας θα πρέπει να παρέχει ισότιμη συζυγική κάλυψη στους So Sung-wook και Kim Yong-min – ένα ομόφυλο ζευγάρι που κατέθεσε αγωγή το 2021 κατά του οργανισμού αφού αυτός ακύρωσε τις συζυγικές παροχές τους.

«Δεν μπορούσα να το πιστέψω όταν άκουσα την απόφαση. Ήμουν εξαιρετικά χαρούμενος και άρχισα να κλαίω», δήλωσε ο Kim στο Reuters έξω από το δικαστήριο.

«Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να κερδίσω αυτό το καθεστώς εξαρτημένης εργασίας», είπε. «Πρέπει να αγωνιστούμε πιο σκληρά για να νομιμοποιήσουμε τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών στο μέλλον».

Ο επικεφαλής δικαστής Jo Hee-de δήλωσε ότι η άρνηση παροχής παροχών στο ζευγάρι, παρόλο που δεν υπάρχουν ρήτρες στον εθνικό νόμο περί ασφάλισης υγείας που να αναφέρονται ειδικά στις ομόφυλες σχέσεις, συνιστά διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

«Πρόκειται για πράξη διάκρισης που παραβιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αξία, το δικαίωμα στην επιδίωξη της ευτυχίας, την ελευθερία της ιδιωτικής ζωής και το δικαίωμα στην ισότητα ενώπιον του νόμου, και ο βαθμός της παραβίασης είναι σοβαρός», δήλωσε ο δικαστής Jo σε τηλεοπτική δίκη.

Ο So και ο Kim αναφέρονται στους εαυτούς τους ως παντρεμένο ζευγάρι, αλλά ο γάμος τους δεν αναγνωρίζεται νομικά στη Νότια Κορέα.

Δικηγόροι και υποστηρικτές δήλωσαν ότι η απόφαση σηματοδοτεί την πρώτη νομική αναγνώριση μιας ομόφυλης σχέσης.

«Με τη σημερινή απόφαση, το νομικό καθεστώς των ομόφυλων ζευγαριών θα αναγνωριστεί στο δημόσιο σύστημα, οπότε νομίζω ότι η ύπαρξη αυτών θα γίνει πιο ορατή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Chang Suh-yeon, ένας από τους δικηγόρους που εκπροσώπησε το ζευγάρι.

Ενώ οι εκστρατείες για τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου έχουν επιτύχει στην Ταϊβάν και την Ταϊλάνδη, δεν υπάρχει νομική αναγνώριση των ΛΟΑΤΚΙ+ σχέσεων στη Νότια Κορέα, αναγκάζοντας τα ζευγάρια να μετακομίσουν στο εξωτερικό αν θέλουν να παντρευτούν νόμιμα.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι ένα «σκαλοπάτι προόδου» προς την κατεύθυνση της ισότητας στον φγάμο, δήλωσε ο Horim Yi, ακτιβιστής στην ομάδα εκστρατείας LGBTQ Marriage For All.

«Θα είναι μια πολύ ελπιδοφόρα απόφαση για τα ομόφυλα ζευγάρια που ζουν στη Νότια Κορέα», δήλωσε ο Yi.

Πέρυσι, το ζευγάρι δήλωσε στο Reuters ότι ήθελε να μοιραστεί την ιστορία του για να βοηθήσει «να αλλάξουν οι απόψεις των ανθρώπων και να βοηθήσουν άλλα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σαν εμάς να μαζέψουν κουράγιο».

Οι συντηρητικές θρησκευτικές ομάδες στη Νότια Κορέα έχουν προβάλει σθεναρή αντίσταση στις προσπάθειες να περάσουν νόμοι που προωθούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, ωθώντας πολλούς ανθρώπους να κρύβουν την ταυτότητά τους στον εργασιακό χώρο, καθώς αγωνίζονται για ίση αναγνώριση και αποδοχή.

Πριν από την απόφαση, μέλη συντηρητικών χριστιανικών ομάδων πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο, ανεμίζοντας πανό που έγραφε «οι ομόφυλες οικογένειες είναι ανοησία. Ανώτατο Δικαστήριο, ανατρέψτε την απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου της Σεούλ!».




Δες και αυτό!