Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η διαΝΕΟσις χαρτογραφεί τις αξιακές, πολιτικές και πολιτισμικές αντιλήψεις των Ελλήνων με μια μεγάλη έρευνα κοινής γνώμης.

Πώς σκέφτονται και κατά πόσο έχουν διαφοροποιηθεί οι αξιακές, πολιτικές και πολιτισμικές αντιλήψεις των Ελλήνων σε σχέση με πέρυσι;

Τα αποτελέσματα της νέας μεγάλης πανελλαδικής δημοσκοπικής έρευνας της διαΝΕΟσις, η οποία διενεργήθηκε σε συνεργασία με τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης ΕΠΙ ΠΑΜΑΚ, περιλαμβάνουν απαντήσεις για τις αντιλήψεις των Ελλήνων σε μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα.

Σε ερωτήματα σχετικά με την ισότητα στον γάμο, αλλά και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια τα ποσοστά παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι, με ελάχιστες διαφορές. Η νεολαία σίγουρα βλέπει πιο θετικά τα θέματα των δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της ισότητας, ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό στέκεται ενάντια ή αποφεύγει να πάρει θέση, διατηρώντας μία αμήχανη στάση για τα πράγματα.

Σε ερωτήματα όπως:

– Εσείς προσωπικά πόσο εύκολα ή δύσκολα θα προσλαμβάνατε έναν ομοφυλόφιλο υπάλληλο;

“Πολύ εύκολα”, απάντησε το 54,9%, ενώ σε νεαρότερες ηλικίες, μέχρι και 39 ετών, το ίδιο ποσοστό αγγίζει, κατά μέσο όρο, το 66,3%.

– Εσείς προσωπικά πόσο συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το να…
Επιτραπούν οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών;

“Συμφωνώ” απάντησε το 35,6% και “μάλλον συμφωνώ” το 14,8%, ενώ το 38,6% απάντησε ότι διαφωνεί. Το υψηλότερο ποσοστό διαφωνίας συγκεντρώνεται στα άτομα Α’ βάθμιας εκπαίδευσης (73,3%), ενώ το υψηλότερο ποσοστό συμφωνίας με την ισότητα στον γάμο φαίνεται να εμφανίζεται σε μαθητές ή φοιτητές (49,4%).

Επιτραπεί η τεκνοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

“Συμφωνώ” απάντησε μόλις το 16,1% και “μάλλον συμφωνώ” το 9,7%, ενώ το 61,7% απάντησε ότι διαφωνεί και ένα 10% ότι “μάλλον διαφωνεί”.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι το 79% των Ελλήνων δήλωσε ότι πιστεύει στο Θεό, όμως το 71,2% θεωρεί ότι οι ιερείς δεν θα πρέπει να πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο, αλλά από πόρους της εκκλησίας.

Η διαΝΕΟσις είναι ένας ανεξάρτητος, μη-κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός που
παράγει μελέτες και ερευνητικό έργο, διενεργεί δημοσιογραφικές έρευνες και
αναπτύσσει εργαλεία και πρωτοβουλίες στον χώρο των ανοιχτών δημοσίων δεδομένων, με στόχο τη συλλογή, επεξεργασία και δημοσίευσή τους.

Το παρακάτω βίντεο συνοψίζει τα συμπεράσματα της έρευνας:

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εγω δεν καταλαβαινω γιατι θεματα που αφορουν ανθρωπινα δικαιωματα πρεπει να βγαινουν σε γκαλοπ.. Δηλαδη με ποιο σκεπτικο θα συμφωνησει ή θα διαφωνησει ο καθενας με τη ζωη και την οικογενεια του αλλου… Καποιοι ανθρωποι δεν μπορουν ή δεν θελουν να καταλαβουν βασικα πραγματα και θελουν να ζουν προσκολλημενοι σε αποψεις αλλων εποχων. Ενα γεγονος το οποιο απλα πρεπει να το προσπερασουμε. Δεν με ενδιαφερει τι ομοφοβικες αποψεις εχει ο καθενας στο κεφαλι του φτανει να τις κραταει για τον εαυτο του και να μην ενοχλει κανεναν.
    Εδω θελει γρηγορες κινησεις απο την πολιτεια ωστε να προχωρησει στην θεσμοθετηση της ισοτητας και την κατοχυρωση των δικαιωματων ολων των πολιτων της καθως και στην νομικη προστασια ολων των οικογενειων. Απλα και βασικα πραγματα…

Comments are closed.