Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή διοργανώνει την εκδήλωση “Τι μας έμαθε ο HIV” τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στις 19:00.

Τα σαράντα και πλέον χρόνια ιστορίας του HIV/AIDS, πέρα από πόνο, φόβο και στίγμα, εμπεριέχουν ιστορίες διεκδίκησης, υποστήριξης, κοινοτικής συγκρότησης, έρωτα, αγωνίας για ζωή. Ο ακτιβισμός για τον HIV, από τη δεκαετία του ‘80 έως και σήμερα, έχει συμβάλει καθοριστικά στην μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των ασθενών, τη σεξουαλική απελευθέρωση και τις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και όλων των ευάλωτων κοινοτήτων.

Η κοινωνική δράση και η βιωμένη εμπειρία των ατόμων που ζουν με HIV αναδεικνύει επίσης διαρκώς τις ορατές ή αόρατες συνδέσεις ανάμεσα στο στίγμα της οροθετικότητας και άλλες κοινωνικές διακρίσεις που βασίζονται στη φυλή, το φύλο, την ταυτότητα φύλου, τη σεξουαλικότητα, την αναπηρία, την εθνικότητα και την εθνοτική ταυτότητα, τη χρήση ουσιών και τη σεξεργασία.

Η κινητοποίηση για την ανοιχτή και ισότιμη έκφραση της σεξουαλικότητας και της ταυτότητας φύλου, καθώς και η αυτοσυνείδητη και αγωνιστική σεξουαλική πολιτειότητα (sexual citizenship), που έχει αναδυθεί τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα διεκδικώντας ουσιαστικό κοινωνικό ρόλο, είναι έτσι ιστορικά συνδεδεμένες με την κοινωνική, πολιτισμική και πολιτική ιστορία του HIV.

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα AIDS, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή και το Πολιτικό Αρχείο για το HIV/ AIDS – Political Archive for HIV/ AIDS προσκαλούν να ξανασκεφτούμε «τι μας έμαθε ο HIV». Άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικές αφετηρίες αλλά με πορείες που τέμνονται, απαντούν σ’ αυτό το ερώτημα σε σχέση με σημερινά ζητήματα και προκλήσεις, σε μια ανοιχτή συζήτηση για τη διαθεματικότητα, τις σεξουαλικότητες και την πολιτική συμμετοχή.

Συνομιλούν:
Νάνσυ Παπαθανασίου – Κλινική ψυχολόγος, επιστημονικά συνυπεύθυνη Orlando LGBT+
Έλενα-Όλγα Χρηστίδη – Κλινική ψυχολόγος, επιστημονικά συνυπεύθυνη Orlando LGBT+
Νίκο Χατζάκη – Κοινωνικό λειτουργό, υπεύθυνο εθελοντισμού της Θετικής Φωνής
Αλίκη Κοσυφολόγου – Διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης, ερευνήτρια, μέλος της ομάδας Κιουρία
Ελιάνα Καναβέλη – Διδάκτορας Κοινωνιολογίας, εκπαιδευτικός, μέλος της ομάδας Κιουρία
Άννα Κουρουπού – Διευθύντρια του Red Umbrella Athens
Θοδωρής Αντωνόπουλος – Δημοσιογράφος, LIFO
Γιώργος Σαμπατακάκης – Aναπληρωτής Kαθηγητής Θεατρολογίας, Πανεπιστήμιο Πάτρας

Παρεμβαίνουν:
Δημήτρης Παπανικολάου – Καθηγητής νεοελληνικών και πολιτισμικών σπουδών, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, επιστημονικά υπεύθυνος του project “Πολιτικό αρχείο για το HIV”
Σίσσυ Τσαβδαρά – Υποψήφια διδάκτορας σύγχρονης ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο και ερευνήτρια στο project “Πολιτικό αρχείο για το HIV”

Συντονίζουν:
Γιώργος Κεράτσας – Υπεύθυνος επικοινωνίας της Θετικής Φωνής
Γιάννος Λεβισιάνος Λαμπρόπουλος – Υπεύθυνος διεκδίκησης της Θετικής Φωνής


Πληροφορίες:

Τοποθεσία: Ινστιτούτο ETERON (Λεωκορίου 38, Αθήνα)
Ημερομηνία: Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στις 19:00