Το πρόσωπο του είναι ακόμη μελανιασμένο, φοράει γυαλιά ηλίου, για να κρύψει τα σημάδια. Ο Βασίλης όμως δεν φοβήθηκε να μιλήσει, να καταγγείλει την ομοφοβική επίθεση που δέχθηκε ξημερώματα Σαββάτου στο χώρο στάθμευσης της θήρας 9 στη Λευκωσία. Βρήκε τη δύναμη στην ψυχή του βαθιά να συγχωρέσει τους παλληκαράδες που τον έκαναν αγνώριστο, μετά την ψυχολογική στήριξη που έτυχε από μέλη της ACCEPT – ΛΟΑΤ Κύπρου, εντούτοις επιθυμεί να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι, ώστε να περάσει το μήνυμα προς την κοινωνία ότι τα εγκλήματα μίσους, στη βάση του σεξουαλικού, θρησκευτικού, ή φυλετικού προσανατολισμού ενός συνανθρώπους μας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Ο Βασίλης μίλησε στους δημοσιογράφους του TvOne News και εξιστόρησε τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το Σάββατο 30 Φεβρουαρίου.

Πως ξεκίνησαν τα γεγονότα που οδήγησαν στην επίθεση που δέχθηκες από 6 συνολικά άτομα;

Ήταν γύρω στις 04:00 – 05:00 τα χαράματα, ήμουνα μόνος μου και σταμάτησα σε ένα αρτοποιείο για να πάρω κάτι να φάω. Όπως βγήκα έξω είδα ένα συμμαθητή μου που είχα να τον δω από το σχολείο, λίγο θηλυπρεπή. Ήταν μαζί με ένα άλλο δικό του φίλο και έκατσα μαζί τους να φάω.Στο διπλανό τραπεζάκι κάθονταν δύο άλλα άτομα, γύρω στα 20-25 και άρχισαν να πειράζουν τον φίλο μου, να τον φλερτάρουν κατά κάποιο τρόπο με πειράγματα. Ο φίλος μου ήταν απασχολημένος, εγώ όμως ανταποκρίθηκα θετικά στην προσπάθεια.

Πως καταλήξατε στο χώρο στάθμευσης του κτιρίου της θήρας 9;

Σε κάποια στιγμή μου είπαν να τους ακολουθήσω. Μπήκα στο αυτοκίνητο το μου και τους ακολούθησα, γύρω στα 600 με 700 μέτρα, πιο κάτω. Στάθμευσα το αυτοκίνητο μου στο παρκινγκ της θήρας 9. Μου φάνηκε παράξενο γιατί στην είσοδο του κτιρίου της θύρας 9 ήταν άλλα δύο άτομα τα οποία περίμεναν και κοίταζαν εκείνη την ώρα το κινητό τους, εγώ προχώρησα ακολούθησα τους άλλους δύο στο παρκινγκ και εκείνη τη στιγμή μου επιτέθηκαν. Ήταν άλλα δύο άτομα εκεί στο χώρο αριστερά του χωραφιού, οπότε δέχθηκα επίθεση από άλλα δύο άτομα. Μου όρμησαν αμέσως 4 άτομα, εγώ φώναζα με έριξαν στο πάτωμα και με κλωτσούσαν, κυρίως στο πρόσωπο και το θώρακα. Δεν προσπάθησα να αμυνθώ γιατί ήξερα ότι θα με χτυπήσουν περισσότερο. Σε κάποια στιγμή άρπαξα τον ένα, τον έριξα κάτω και σηκώθηκα να φύγω.Όταν άρχισα να τρέχω οι άλλοι δύο που περίμεναν στην είσοδο με σταμάτησαν και με χτύπησαν και αυτοί, παρόλο που οι άλλοι 4 πίσω φώναξαν αφήστε τον.

Πως κατάφερες να τους ξεφύγεις;

Έτρεξα πίσω στο φούρνο αιμόφυρτος. Ο κόσμος έσπευσε να δει τι έγινε, να με βοηθήσει και κάλεσαν αμέσως ασθενοφόρο.

Η Αστυνομία πως χειρίστηκε το θέμα της καταγγελίας;

Πήραν την κατάθεση μου, έγραψαν όλα τα γεγονότα κάτω, μετά μου είπαν ότι υπήρχε κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης εκεί, το οποίο θα εξέταζαν. Έδωσα περιγραφή για τα δύο πρόσωπα που θυμάμαι καλά, αναγνωρίζω τα χαρακτηριστικά τους, μιλούσα προηγουμένως μαζί τους. Με ενημέρωσαν δύο ημέρες μετά ότι πήραν το βίντεο, έχει περάσει μία εβδομάδα… περιμένω νε με ειδοποιήσουν για αναγνώριση.

Σου έχουν προκαλέσει κάποια μόνιμη βλάβη;

Με παρακολουθεί οφθαλμολόγος, υπάρχει πιθανότητα μόνιμης βλάβης στο αριστερό μου μάτι, όπως μου είπαν.

Πέραν από το σωματικό πόνο, πως ένιωσες όταν βίωσες μία τόσο οργίλη αντίδραση, απλά και μόνο λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού σου;

Πανικοβλήθηκα, ακόμη συγκινούμαι όμως όταν σκέφτομαι πως με αντιμετώπισε ο κόσμος εκεί στο φούρνο, μόλις με είδε. Τους είπα ότι ήταν ομοφοβική επίθεση. Ήταν όμως πολύ ευαισθητοποιημένοι, γεγονός που υποδεικνύει ότι σε κάποιο επίπεδο έχουν αλλάξει τα πράγματα στην Κύπρο, προς το θετικό. Οι μικροί ήταν 18-25 ετών υπολογίζω,  δεν γνωρίζουν ακόμη μαθαίνουν, πρέπει να υπάρξει μία παραδειγματική τιμωρία, ώστε να βγει μπροστά ότι αυτά τα περιστατικά δεν επιτρέπονται, αλλά μιλάμε για μικρές ηλικίες που πρέπει να τους μεταχειριστούν ειδικευμένα. Τους έχω συγχωρέσει, δεν κρατώ κακία, ούτε τους γνωρίζω, ούτε θέλω να γνωρίζω τα ονόματα τους, απλά η τιμωρία τους θα πρέπει να είναι παραδειγματική.

Δυσκολεύτηκες να μιλήσεις γι’ αυτό που βίωσες;

Ήταν δύσκολο γιατί η οι δικοί μου δεν γνωρίζουν για μένα. Χρειάστηκε να το δικαιολογήσω διαφορετικά, ευτυχώς όπως προσεγγίστηκα από τα σωστά άτομα και έτσι μπόρεσα μέσα μου να ισορροπήσω λίγο τα πράγματα. Δέχθηκα στήριξη από την ACCEPT – ΛΟΑΤ Κύπρου, ανταποκρίθηκαν αμέσως και μου παρείχαν νομική, συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη από ψυχολόγο της οργάνωσης, με συγκίνησε αυτή η αντιμετώπιση.

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θέλεις να περάσεις προς τα έξω;

Ο ρατσισμός, χουλιγκανισμός και η κάθε μορφής βίας δεν πρέπει να μένουν απαρατήρητα, επιβάλλεται η παραδειγματική τιμωρία. Οι αρχές και οι νομικές υπηρεσίες οφείλουν να δείξουν μηδενική ανεκτικότητα σε περιπτώσεις βίας. Εφόσον οι ομόφυλοι και οι διαφορετικοί υπάρχουμε και μας αποδέχονται σε νομικό και κοινωνικό επίπεδο, τα νομοθετικά όργανα πρέπει να μας στηρίξουν και να μας προστατεύσουν. Παρόλα αυτά πρέπει σε ηλικίες 18-25 να υπάρξει λεπτότητα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε στοχοποίηση, είτε από τη μία, είτε από την άλλη κατεύθυνση. Οι παιδαγωγοί/ σεξουαλικός προσανατολισμός στα σχολεία / συμβουλευτική οφείλει να δείξει όλες τις πλευρές με σφαιρικότητα λεπτότητα και σεβασμό και παράλληλα για κάθε μορφής βία και εγκλήματος εκτός από ποινική τιμωρία πρέπει να υπάρξει και σχετική καθοδήγηση και το τονίζω ειδικά σε ηλικίες 18-25. Επίσης τα θύματα ομοφοβικών επιθέσεων δεν θα πρέπει να φοβούνται να μιλήσουν, η ACCEPT κάνει καλή δουλειά,  υπάρχει ανωνυμία, εχεμύθεια διακριτικότητα και μπορούν να βγουν αυτές οι ιστορίες προς τα έξω.