Η χορευτική performance TheHero, ένα σόλο με το Νώντα Δαμόπουλο, αποτελεί το νέο έργο της χορογράφου Σοφίας Μαυραγάνη, βασισμένο στην έννοια του ήρωα ως ιστορικό πρόσωπο αλλά και ως αποτέλεσμα ανθρώπινης επινόησης,από τις 30 Νοεμβρίου.
Εκκινώντας από το δίλημμα για το κατά πόσον οι ήρωες είναι αποτέλεσμα ευφάνταστης μυθοπλασίας ή αντανάκλαση της κοινωνίας από την οποία κατασκευάστηκαν, η Σοφία Μαυραγάνη μελετά περιπτώσεις από τον αρχετυπικό ήρωα, έτσι όπως τον γνωρίζουμε στη μυθολογία έως τον ήρωα στην εποχή των κόμιξ και των υπερ-ηρώων.
Με σκωπτική και παιγνιώδη διάθεση, φλερτάροντας με την προκλητική γοητεία της ίδιας της έννοιας του ηρωικού, συνθέτει επί σκηνής έναν ήρωα, υβριδικό και πολυμορφικό, ο οποίος έρχεται να μας αφηγηθεί την ιστορία του και να μας εξηγήσει το ανεξήγητο.
Η Σοφία Μαυραγάνη, όπως στις προηγούμενες δουλειές της, έτσι και στον Ήρωα, δημιουργεί και οργανώνει το σκηνικό υλικό με όρους παιχνιδιού, δίνοντας έμφαση στο χιούμορ. Αυτό που ερευνά με τα έργα της είναι η ίδια η ταυτότητα του παραστατικού δρώμενου. Πειραματίζεται με τα συστατικά και τα όρια του, αλλοιώνοντας τις συνθήκες που το ορίζουν και εισάγοντας στοιχεία απρόβλεπτα και μεταβλητά.
Ο Οδυσσέας ή ο Ηρακλής, ο Beowulf ή ο Superman είναι τελικά το ίδιο και το αυτό πράγμα. Μεγάλοι πολεμιστές που μάχονται τα δαιμόνια και τους δράκοντες της εποχής τους.
MichaelUslan
The Hero: Ιδέα – Δημιουργία: Σοφία Μαυραγάνη, Μουσική Σύνθεση: Αντώνης Παλάσκας, Σύμβουλος Δραματουργίας: Μιράντα Μανασιάδη, Κοστούμια – Σκηνικός Χώρος: Παύλος Θανόπουλος, Φωτισμοί: Bασίλης Κλωτσοτήρας, Ερμηνεία – Συν-δημιουργία: Νώντας Δαμόπουλος, Βοηθός χορογράφου: Δρόσος Σκώτης, Προετοιμασία ερμηνευτή: Melina Seldes, Επιστημονικός συνεργάτης: Αγνή Παπαδοπούλου, Συντονισμός: Γιώργος Κατσώνης, Παραγωγή: FINGERSIX, Φωτογραφίες: Μαργαρίτα Νικητάκη
Θέατρο Πόρτα: Μεσογείων 59, 115 26 Αθήνα, τηλ.: 210 77 11 333, Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα από 30 Νοεμβρίου στις 21.15, Διάρκεια παράστασης: 45 – 50 λεπτά (χωρίς διάλειμμα), Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10€, Ανέργων 8€, www.porta-theatre.gr, facebook.com/PortaTheatreAthens
Για τη Σοφία Μαυραγάνη: Είναι χορογράφος, εκπαιδεύτρια, concept designer. Έχει σπουδάσει χορογραφία/dance making στο ArtEZ University of Arts, Άρνεμ/Ολλανδία (2001-2005) και Oργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων/marketing στo Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1996-2000). Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε ανεξάρτητα θέατρα, καθώς και σε φεστιβάλ (Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Φεστιβάλ Δημητρίων, MIRfestival, ΚΘΒΕ, PARK YOUR ID festival/Mάαστριχτ, DANCE DAYS INTERNATIONAL FESTIVAL/Χανιά, Θέατρο Απόλλων/Σύρος, Τeatro BELISARIO/Μπουένος Άιρες, Teatro LAGRADE/Mαδρίτη κ.ά.). Μαζί με την ομάδα amorphy, πραγματοποίησε τις βραδιές αυτοσχεδιασμού DoBeDOBEDO. Η εκπαιδευτική της δράση χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία πρωτότυπων εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών μοντέλων (out of order, playfor4, playforPLACE, τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί σε 13 πόλεις στην Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Ωκεανία). Είναι ιδρυτικό μέλος του διεθνούς καλλιτεχνικού δικτύου FINGERSIX και της ομάδας FINGERSIX/Athens.
Για το Νώντα Δαμόπουλο: Αθήνα, 1986. Είναι απόφοιτος της Επαγγελματικής Σχολής Χορού Δέσποινας Γρηγοριάδου (2010-2012) και Τελειόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως αθλητής έχει ασχοληθεί αγωνιστικά με την Ελληνορωμαϊκή Πάλη και με τον Κλασικό Αθλητισμό. Ως χορευτής-ερμηνευτής εργάζεται εντατικά από το 2008 με χορογράφους όπως: Πατρίτσια Απέργη (Dopa, ERA poVERA, Planites), Τζένη Αργυρίου (Memoria Obscura), Ίρις Κάραγιαν (Tracing), Χάρης Κούσιος (manII, Manouvres), Σοφία Μαυραγάνη (The Hero), Λιατζιβίρη Χρυσηίς, Αβρά Νατάσα. Έργα στα οποία συμμετέχει έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Full Moon Dance/Eλσίνκι, AIRWAVES, Dance Meeting International Festival/Τίρανα, City To City Cabaret/ Zάγκρεμπ, Φεστιβάλ Δημητρίων/ Θεσσαλονίκη, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ARC of Dance/Αθήνα, Festival De Dance/Αβινιόν, κ.ά.). Ο ίδιος ερευνά την σχέση αθλητισμού και παραστατικών τεχνών. Δείγμα της έρευνάς του με τίτλο “demarage” με αθλητές-ερμηνευτές παρουσιάστηκε στο SCALE #01 festival.