Τέσσερις χώρες καταγγέλλουν τους Ταλιμπάν στο Διεθνές Δικαστήριο

30/09/2024
από
Η Αυστραλία και τρεις ακόμη χώρες προσφεύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του ελεγχόμενου από τους Ταλιμπάν Αφγανιστάν, λόγω των διακρίσεων και των καταπιεστικών νόμων.

Η χώρα, μαζί με τον Καναδά, τη Γερμανία και την Ολλανδία, έχει αναλάβει νομική δράση κατά των Ταλιμπάν και θα μπορούσε να δει και τις τέσσερις χώρες να προσφεύγουν στο δικαστήριο κατά της στρατιωτικής ομάδας.

Τρεις από τις τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στη διεθνή νομική δράση, η Αυστραλία, η Γερμανία και ο Καναδάς, έχουν γυναίκες ως υπουργούς Εξωτερικών. Οι χώρες υποστηρίζουν ότι οι Ταλιμπάν έχουν παραβιάσει τη Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών και ότι καταπατούν συστηματικά τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών από τότε που η ομάδα κατέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο του 2021.

Και οι τέσσερις χώρες εξέδωσαν διπλωματικό σημείωμα προς τους Ταλιμπάν, το οποίο αποσκοπεί στην έναρξη διαπραγματεύσεων για το θέμα. Η χώρα θα έχει πιθανότατα έξι μήνες για να απαντήσει.

Οι υπέρμαχοι των φεμινιστικών δικαιωμάτων εξήραν την απόφαση και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει την πίεση στους Ταλιμπάν, αφού το καθεστώς εισήγαγε καταπιεστικούς νόμους κατά των γυναικών που τους απαγορεύουν να δείχνουν το πρόσωπό τους, να μιλούν ή να τραγουδούν δημοσίως.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Penny Wong, δήλωσε ότι η ομάδα των χωρών δεν πρόκειται να «μείνει αμέτοχη και να επιτρέψει στην κατάσταση στο Αφγανιστάν να γίνει μια “νέα κανονικότητα“».

Η Wong δήλωσε: «Οι Ταλιμπάν έχουν επιδείξει περιφρόνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, μέσω μιας εκστρατείας διαρκούς και συστηματικής καταπίεσης».

Η Fereshta Abbasi, ερευνήτρια για το Αφγανιστάν στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι η ανακοίνωση «μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας πορείας προς τη δικαιοσύνη στο Παγκόσμιο Δικαστήριο για τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Ταλιμπάν».

Η ίδια πρόσθεσε: «Είναι ζωτικής σημασίας για τις άλλες χώρες να δηλώσουν την υποστήριξή τους σε αυτή τη δράση και να εμπλέξουν τις Αφγανές γυναίκες καθώς η διαδικασία προχωρά».




Δες και αυτό!