Ο σκηνοθέτης του Monty Python Τέρι Γκίλιαμ (Terry Gilliam) ισχυρίζεται ότι είναι «μαύρη λεσβία σε φυλομετάβαση» σε μία προσπάθεια να υπερασπιστεί το λευκό ανδρικό προνόμιο.

Ο 79χρονος, που σκηνοθέτησε το Monty Python και το Holy Grail το 1975 και βοήθησε στη συγγραφή του Life of Brian από το 1979, ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει τη νέα του ταινία, The Man Who Killed Don Quixote.

Τέρι Γκίλιαμ

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Independent, ενώ δήλωσε ότι «ήταν τόσο χαρούμενος που μιλούσε για την ταινία» , αντ ‘αυτού, γύρισε τη συζήτηση προς την άποψή του, ότι οι επιζούσες της σεξουαλικής παρενόχλησης του παραγωγού Harvey Weinstein είναι «ενήλικες που έκαναν επιλογές» και είναι «κουρασμένος, σα λευκός άνδρας, να κατηγορείται για όλα όσα είναι λάθος με τον κόσμο» .

Πρώτα αναφέροντας το κίνημα #MeToo, είπε: “Ζούμε σε μια εποχή, όπου πάντα υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για τις αποτυχίες σας και δε μου αρέσει αυτό. Θέλω οι άνθρωποι να αναλάβουν την ευθύνη και όχι απλά να δείχνουν με το δάχτυλο κάποιον άλλον, λέγοντας: “Έχεις καταστρέψει τη ζωή μου” .

Συνέχισε: “Το #MeToo είναι ένα κυνήγι μαγισσών. Αισθάνομαι πραγματικά ότι υπήρχαν πολλοί άνθρωποι, αξιοπρεπείς άνθρωποι, ή ήπια εκνευριστικοί άνθρωποι, που το τερμάτισαν. Αυτό είναι λάθος. Δε μου αρέσει η νοοτροπία του όχλου. Αυτές ήταν φιλόδοξες ενήλικες … Υπάρχουν πολλά θύματα στη ζωή του Harvey και αισθάνομαι συμπάθεια γι’ αυτά, αλλά τότε, το Χόλιγουντ ήταν γεμάτο από πολύ φιλόδοξους ανθρώπους, που ήταν ενήλικες και έκαναν επιλογές” .

Αλλά δεν πρέπει τότε οι άνδρες που διαπράττουν τη σεξουαλική παρενόχληση να αναλάβουν την ευθύνη; Ο Γκίλιαμ δεν το σκέφτεται έτσι, σκέφτεται διαφορετικά:

“Όταν έχεις την εξουσία, δεν αναλαμβάνεις την ευθύνη για την κακοποίηση των άλλων. Απολαμβάνεις την εξουσία. Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί στην πραγματικότητα.” 

Με το δικό του άσπρο, στρέιτ, ανδρικό προνόμιο, πρόσθεσε:

«Καταλαβαίνω ότι οι άνδρες είχαν περισσότερη δύναμη, αλλά είμαι κουρασμένος, σα λευκός άνδρας, να κατηγορούμαι για όλα όσα είναι λάθος με τον κόσμο» .

Παρά το γεγονός ότι έχει ήδη αναφερθεί στον εαυτό του ως “λευκό άνδρα” , πρόσθεσε:

“Η απλοϊκότητα του πράγματος είναι που δεν μου αρέσει. Όταν ανακοινώνω ότι είμαι μαύρη λεσβία σε φυλομετάβαση, οι άνθρωποι προσβάλλονται με αυτό … Πηγαίνετε στο Google. Πληκτρολογήστε το όνομα Gilliam. Παρακολουθήστε τι βγάζει. Η πλειοψηφία είναι μαύροι. Έτσι, ίσως είμαι μισός μαύρος. Απλά δεν το βλέπω. Δε μου αρέσει ο όρος μαύρος ή λευκός. Αναφέρομαι τώρα στον εαυτό μου ως άνδρας λευκής μελανίνης. Δεν αντέχω την απλοϊκή, φυλετική συμπεριφορά, που βιώνουμε αυτήν τη στιγμή. Μιλώ για το ότι είμαι ένας άνδρας, που κατηγορείται για όλα τα λάθη στον κόσμο, επειδή είμαι λευκού δέρματος. Έτσι, καλύτερα να μην είμαι άνδρας. Καλύτερα να μην είμαι λευκός. Εντάξει, δεδομένου ότι δε βρίσκω τους άντρες σεξουαλικά ελκυστικούς, πρέπει να είμαι λεσβία. Τι άλλο μπορώ να κάνω; Μου αρέσουν τα κορίτσια. Αυτά είναι τα μόνα λογικά βήματα.” 

Τα σχόλιά του δεν είναι κάτι νέο, καθώς ο Γκίλιαμ έχει ήδη εκτοξεύσει το ίδιο “αστείο” στο παρελθόν. Το 2018 είπε σε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου στην Τσεχική Δημοκρατία: «Δε θέλω πλέον να είμαι λευκός άντρας, δε θέλω να κατηγορούμαι για όλα τα λάθη στον κόσμο: λέω στον κόσμο τώρα το εξής: είμαι μαύρη λεσβία. Το όνομά μου είναι η Loretta και είμαι BLT, μια μαύρη λεσβία σε φυλομετάβαση.”