Την Tammy Tsanaka ο πολύς κόσμος τη γνώρισε μέσα από το TikTok, κυρίως ως look queen, ενώ είναι πολύ περισσότερα από αυτό. Παράλληλα, είναι η πρώτη drag queen που κέρδισε τον τίτλο Miss Hellas Drag, πέρυσι το φθινόπωρο.
H Tammy έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή “Ξεκάθαρα” της Aphrodite HGW στο Youtube. Με αφορμή τα hate comments που δέχεται, κυρίως στο TikTok, τόσο από cis ετεροκανονικούς ανθρώπους όσο και από άτομα εντός της κουήρ κοινότητας. Στην εισαγωγή που κάνει η Aphrodite, λέει για την Tammy: «Εκσφενδονίστηκες στο TikTok κι όλο αυτό έφερε διάφορα comments. Έπεσε και το προφίλ σου και μετά ξανανέβηκε. Ήρθες εδώ, λοιπόν, για να μιλήσουμε για τους λόγους που γράφουν τα hate comments οι haters.»
«Γνώρισα την εικόνα που έχει η κοινωνία για μας»
Μέσα από το TikTok και την έκθεσή της στα social media, η Tammy λέει ότι: «Γνώρισα την εικόνα που έχει η κοινωνία για μας. Ότι είμαστε στο περιθώριο.»
Στην ερώτηση της Aphrodite για το αν αφορούν τα hate comments τα χαρακτηριστικά της, όπως το drag και το queerness, η Tammy Tsanaka απαντά: «Πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι μία ταυτότητα και τα συνδέουν μεταξύ τους. Εγώ προσωπικά νιώθω ότι όντως συνδέονται αλλά ταυτόχρονα όχι. Το drag είναι ρόλος και το queer είναι ταυτότητα. Μπορεί να εμπνεέται το ένα από το άλλο, αλλά δεν είναι το ίδιο.»
Χοντροφοβικά σχόλια
Όσον αφορά τα χοντροφοβικά σχόλια που υφίσταται, λέει: «Μου λένε “είσαι παχύσαρκος”, “χάσε βάρος”, “εμένα με ενδιαφέρει η υγεία σου”. Νιώθουν όλοι ότι είναι γιατροί ξαφνικά. Όμως δεν έχουν καμία απολύτως ιδέα το τι μπορεί να έχει ο κάθε άνθρωπος. Είτε αυτό είναι διατροφική είτε ορμονική διαταραχή, ή μπορεί να είναι έτσι το σώμα σου από φυσικού του. Νιώθουν ότι πρέπει να παρέμβουν στη ζωή σου, από τη στιγμή που υπάρχεις στο ίντερνετ, όπου δεν είναι τόσο ελεγχόμενα τα πράγματα.»
Κατά καιρούς έχει απαντήσει και η ίδια σε ανώνυμους haters, μέσω βίντεο, όπως σε αυτό που απαντά σε σχόλιο “θα ξεράσωωω”. Στον συγκεκριμένο ανώνυμο hater, με full drag απαντά «πάρε maalox ή απέφυγε τους καθρέφτες του σπιτιού σου».
Πώς τα αντιμετωπίζει
Στη συνέντευξη η Tammy Tsanaka συνεχίζει λέγοντας ότι: «Μετά από κάποια στιγμή μαθαίνεις να φιλτράρεις το τι σε επηρεάζει. Μπορείς να επανέρχεσαι πιο γρήγορα μετά από κάτι τέτοιο. Στην ηλικία των 24 χρόνων μπορώ να κατανοήσω ότι η γνώμη των άλλων δεν θα πρέπει να επηρεάζει τη γνώμη μου για τον εαυτό μου. Πλέον είμαι ασφαλής στον εαυτό μου και μπορώ να είμαι εγώ.»
Η Aphrodite τη ρωτά, με αφορμή και δικά της βιώματα: «Τι σε επηρεάζει πιο πολύ; Πολλά μας έχουμε δουλέψει τα εαυτά μας. Έχουμε καταλάβει ότι η γνώμη κάποιου αγνώστου στο ίντερνετ, που μπορεί να γράφει ό,τι θέλει, δεν μετράει. Παρόλα αυτά μπορεί να διαβάσω κάτι που θα με ενοχλήσει. Στο τέλος της ημέρας είσαι το ίδιο χοντρόπετσο από τα comments από όπου κι αν προέρχονται; Είτε οικογένεια είτε ανώνυμους haters; Τι είναι πιο σκληρό;»
Για τα σχόλια από μέλη της κουήρ κοινότητας: «Πολλές φορές καταλήγουμε ενδοκοινοτικά να είμαστε χειρότεροι και πιο τοξικοί μεταξύ μας»
Tammy Tsanaka: «Είτε θέλεις είτε όχι πάντα η οικογένεια θα σε επηρεάσει περισσότερο. Όταν βλέπεις ένα επαναλαμβανόμενο σχόλιο στο ίντερνετ νομίζεις ότι είναι αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι για σένα. Οπότε μπαίνεις σε κάποιες σκέψεις. Αλλά αν είσαι χαρούμενος με τον εαυτό σου, δεν θα σε επηρεάσει τόσο. Χρειάζεται κι ένας κύκλος ανθρώπων να σε καθησυχάσει.»
Aphrodite HGW: «Το hate το έχεις βιώσει και εντός κοινότητας;»
Tammy Tsanaka: «Πολλές φορές καταλήγουμε ενδοκοινοτικά να είμαστε χειρότεροι και πιο τοξικοί μεταξύ μας από ό,τι είναι η υπόλοιπη κοινωνία με εμάς. Τη χονδροφοβία που έχω βιώσει μέσα στην γκέι και την κουήρ κοινότητα δεν την έχω βιώσει από την κοινωνία. Και τον σεξισμό και τον ρατσισμό και την ομοφοβία, που έχω βιώσει ενδοκοινοτικά, δεν την έχω βιώσει από την κοινωνία την ίδια.»
Aphrodite HGW: «Το μίσος από ετεροκανονικό κόσμο με το μίσος εντός κοινότητας είναι το ίδιο;»
Tammy Tsanaka: «Τα σχόλια που έχω δεχτεί από όλους, έχουνε πάρα πολλά κοινά, αλλά διαφέρει ο τρόπος που διατυπώνονται. Οι cis straight άνθρωποι βρίσκουν ένα χαρακτηριστικό μου και το κάνουν point out και προσπαθούν να με προσβάλουν γι’ αυτό. Ενώ η κουήρ κοινότητα προσπαθεί πολλές φορές να στοχοποιήσει, να μπει πιο βαθιά. Πονάει περισσότερο, χτυπάει μεδούλι.»
«Οι άνθρωποι που παρακολουθούν το drag νιώθω ότι είναι έτοιμοι να δουν κάτι διαφορετικό»
Σε αυτό το σημείο η Aphrodite υπερθεματίζει και εξηγεί γιατί πρέπει να τονίζονται συνεχώς αυτά τα θέματα. «Δεν έχεις κανένα δικαίωμα στη γνώμη σου όταν η γνώμη σου ή ο τρόπος της κακοποιεί», λέει χαρακτηριστικά και η Tammy Tsanaka συμπληρώνει: «Σταματάει να είναι γνώμη όταν καταπατά τα δικαιώματα ενός άλλου ανθρώπου.»
Επίσης, μίλησε για το γεγονός ότι δεν εμφανίζεται εύκολα στα μαγαζιά, διότι κρίνεται με βάση τα… γένια και τις τρίχες γενικότερα που έχει… Σε αυτό προσθέτει η Aphrodite ότι το κυρίαρχο pop culture, με βάση το ριάλιτι Ru Paul’s Drag Race, δεν προωθεί το εναλλακτικό drag, το non polished. «Φτάσαμε να περάσουν 14 χρόνια, για να βγουν hairy queens, μία-δύο στην Ευρώπη και μία στον Καναδά», λέει χαρακτηριστικά.
Πάντως, η Tammy υποστηρίζει ότι «οι άνθρωποι που παρακολουθούν το drag νιώθω ότι είναι έτοιμοι να δουν κάτι διαφορετικό. Είναι υποχρέωση των μαγαζιών να κάνουν έρευνα και να δείξουν το διαφορετικό και το καινούριο». Και καταλήγει με μία συμβουλή προς όλα μας: «Το να είσαστε καλοί με τον άλλον άνθρωπο και υποστηρικτικοί είναι πιο εύκολο, χαλάτε λιγότερη ενέργεια κι έτσι υπάρχει μια πιο όμορφη αύρα γύρω σας και στη δική σας τη ζωή και των αλλωνών. Ναι μεν μπορεί να αντιμετωπίζετε αρνητικά πράγματα στη ζωή, αλλά δεν πρέπει να ξεσπάτε σε άλλους. Να είστε πιο ευγενικοί.»