Τα Ρεμπώτικα από τους αδερφούς Καλογεράκη στο θέατρο Αμαλία

24/10/2025
από
Τα Ρεμπώτικα από τους αδερφούς Καλογεράκη έρχονται στο θέατρο Αμαλία, στη Θεσσαλονίκη στις 30 και 31 Οκτωβρίου και 1 και 2 Νοεμβρίου 2025.

Για τέσσερις μόνο παραστάσεις, στις 30 και 31 Οκτωβρίου και 1 και 2 Νοεμβρίου 2025, τα Καλογεράκια παρουσιάζουν τα Ρεμπώτικα: ένα πρωτότυπο και καλλιτεχνικά τολμηρό έργο, όπου «συναντιούνται» δύο φαινομενικά ασύμβατοι κόσμοι – η ποιητική ένταση του Αρθούρου Ρεμπώ και η βαθιά έκφραση του ελληνικού ρεμπέτικου τραγουδιού.

Το «πάντρεμα» των δύο αυτών κόσμων ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016, όταν τα αδέρφια Καλογεράκη άρχισαν τη μελέτη της αλληλογραφίας του Ρεμπώ με τον Βερλαίν. Μέσω των επιστολών άρχισαν να ξεδιπλώνουν την πορεία της ερωτικής τους σχέσης.

Η καλλιτεχνική τους ανησυχία για τη μελοποίηση αυτών των επιστολών τούς οδήγησε σε μία τολμηρή ιδέα: το πάντρεμά τους με ρεμπέτικα τραγούδια, δημοφιλή, αλλά και λιγότερα γνωστά στο ευρύ κοινό. Μία συνομιλία, μία περιγραφή, αλλά ταυτόχρονα και ένας σχολιασμός της θυελλώδους αυτής σχέσης μέσα από την ερωτική θεματολογία των κλασικών ρεμπέτικων. Βασικός άξονας του δίσκου είναι οι σημαντικοί σταθμοί της πενταετούς σχέσης τους, μέσα από 9 επιστολές τους, οι οποίες μεταλλάχθηκαν σε 9 ρεμπώτικα τραγούδια: από την πρώτη επιστολή τον Σεπτέμβρη 1871  που αποστέλλει ο Ρεμπώ στον 27χρονο Πωλ Βερλαίν, ο οποίος ζούσε νιόπαντρος στο Παρίσι με την έγκυο γυναίκα του μέχρι και την τελευταία τους συνάντηση το 1875, από τη γνωριμία τους μέχρι και τον χωρισμό τους.

Ο Παντελής και ο Μιχάλης Καλογεράκης απαγγέλουν και ερμηνεύουν, άλλοτε ρεμπέτικα τραγούδια, κι άλλοτε τις επιστολές των δυο ποιητών. Αποτέλεσμα αυτού: να φτάνει η στιγμή όπου ο λόγος που απαγγέλλεται, με τον λόγο που τραγουδιέται να δένεται αρμονικά και να προσφέρει ένα ακουστικό πλούτο, με αρώματα ποίησης και ρεμπέτικου. Μοιραία λοιπόν προκύπτουν τα Ρεμπώτικα, μία συνομιλία της θυελλώδους αυτής σχέσης και του ρεμπέτικου τραγουδιού.


Βιογραφικό:

Ο Μιχάλης Καλογεράκης, συνθέτης, μουσικός και ο Παντελής Καλογεράκης, ηθοποιός και ερμηνευτής, γεννημένοι στην Κρήτη το 1992, είναι δύο καλλιτέχνες που πειραματίζονται με την ποίηση. Από την πρώτη τους δισκογραφικη δουλειά με τίτλο Βουκολικόν (2015) ως σήμερα Τα παραμύθια της Μελπομένης (2024) έχουν συνεργασεί με την Μαρία Φαραντούρη στο άλμπουμ Προσωπικό (2016) με την Λένα Κιτσοπούλου, την Μάρθα Φριντζήλα στο άλμπουμ Ρεμπώτικα (2021) συνολικά κυκλοφορούν επτά άλμπουμ με μελοποιημένα ποιήματα.


Έχουν συνεργαστεί με ποιητές όπως ο Μιχάλης Γκανάς, η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, ο Νίκος Μοσχοβάκος, ο Γιώργος Χρονάς και η Carol Sansour σε παραστασεις στην Αθήνα και το εξωτερικό (Παρίσι, Βερολίνο, Νανσί, Λουξεμβούργο). 

Έχουν συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή για το GNO.tv για την ταινία L’éclairage revient και με την Εναλλακτική Σκηνή, με το Μέγαρο Μουσικής και με το Υπουργείο Πολιτισμού σε διάφορα προγράμματα. 

 Η δουλειά των αδελφών Καλογεράκη αναδεικνύει τον πλούτο της ποίησης συνδυάζοντας τη πρωτότυπη μουσική σύνθεση με την Action Poetry με ενα ένα σύγχρονο και εναλλακτικό τρόπο.

Συντελεστές:

Σύλληψη: Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης

Δραματουργική Επεξεργασία: Παντελής Καλογεράκης

Μουσικοί: Στράτος Γκριντζαλής, Θανάσης Τσακιράκης, Λάμπρος Παπανικολάου

Ερμηνεία: Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης


Πληροφορίες:

Τοποθεσία: Θέατρο Αμαλία – Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη
[μόνο 3’ από τη στάση μετρό “Ευκλείδης”]
Παραστάσεις:
Πέμπτη 30, Παρασκευή 31 Οκτωβρίου & Σάββατο 1 Νοεμβρίου στις 21:00, Κυριακή 2 Νοεμβρίου στις 20:00
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά
Προπώληση: more.com
Τιμή προπώλησης: 18€ 
Τιμή στο ταμείο: 21€ 
Air conditioned και έχουμε και μπαρ

Κρατήσεις & πληροφορίες: 6955588471

Εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις μας και πληροφορίες στο more.com

Μείνετε συντονισμέν@ στα κοινωνικά μας δίκτυα για περισσότερα:
Instagram: @theatro.amalia
Facebook: @theatro.amalia.skg
TikTok: @theatro.amalia
TooFarEast: @toofareast — το προφίλ της ομάδας μας!




Δες και αυτό!