Σκηνές “τηλεοπτικής παραφροσύνης” εξελίχθηκαν εχθές στο Πρωινό του Ant1. Αυτή τη φορά το πάνελ της εκπομπής καταπιάστηκε με τα Queer Theatre Αwards, με τον κεντρικό παρουσιαστή (βλ. Γιώργο Λιάγκα) να επιτίθεται στον θεσμό κατηγορώντας τον για ρατσισμό, μιας και απευθύνεται – όπως λανθασμένα υποστήριξε- μόνο σε ομοφυλόφιλους ηθοποιούς και συντελεστές παραστάσεων. “Θεωρώ ότι είναι ότι πιο ρατσιστικό υπάρχει. Δηλαδή εγώ για να πάρω βραβείο ως ηθοποιός, πρέπει να έχω δηλώσει ομοφυλόφιλος. Έλεος…”
Την επόμενη ημέρα, βέβαια, οι παρουσιαστές της εκπομπής έσπευσαν να ζητήσουν συγγνώμη.
«Όταν μιλάμε πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι. Δεν το ξέραμε, δεν είναι όμως έτσι… Άρα συγγνώμη λέγαμε πράγματα που δεν ξέραμε; Δεν το ξέραμε, κακό είναι; Όταν δεν ξέρουμε κάτι το λέμε»
Η όλη ιστορία προκάλεσε την αντίδραση των διοργανωτών των Queer Theatre Αwards, οι οποίοι εξέδωσαν σχετικό δελτίο τύπου με το οποίο εκφράζουν τον προβληματισμό τους και την οργή τους “για την ευκολία με την οποία στοχοποιείται, διαστρεβλώνεται και βαπτίζεται «ρατσιστική» μια διοργάνωση η οποία εδώ και πέντε χρόνια συνεισφέρει σημαντικά στην προβολή των ΛΟΑΤΚΙ θεματικών στο θέατρο, και πόσο ακόμα πιο εύκολα προσπερνάται η δυσφήμιση που έχει προκληθεί με μια γρήγορη συγνώμη της επόμενης ημέρας…”
Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν ότι τα βραβεία αποτελούν έναν ακτιβιστικό θεσμό, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας – Athens Pride, που ουδέποτε ασχολήθηκε με τη σεξουαλικότητα, δηλωμένη ή μη, των ηθοποιών και συντελεστών.
“Οι παραστάσεις που είναι υποψήφιες δεν επιλέγονται με βάση ποιες είναι «gay» ή όχι, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο προβάλουν ΛΟΑΤΚΙ θεματικές και χαρακτήρες με στόχο την προώθηση των ίσων δικαιωμάτων ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και την εξάλειψη των διακρίσεων και της βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων…”
Σας παραθέτουμε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου
Με αφορμή τις χτεσινές δηλώσεις του κ. Λιάγκα στην εκπομπή «Το Πρωινό» που προβάλλει ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα σχετικά με τα βραβεία Queer Theater Awards τα οποία έλαβαν χώρα στο Θέατρο Κνωσός την Τρίτη 7 Ιουνίου στα πλαίσια του Pride Week.
Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ είναι γεμάτο ανακρίβειες που διαστρεβλώνουν το σκοπό της διοργάνωσης. Ο κ. Λιάγκας στη διάρκεια της εκπομπής αναφέρεται σε «Βραβεία για ομοφυλόφιλους» βαπτίζοντας τα «ρατσιστικά». Οι συνεργάτες του επεξηγούν λανθασμένα πως πρόκειται για «βραβεία θεάτρου που αποδίδονται σε ομοφυλόφιλους ηθοποιούς και συντελεστές», τα οποία αποκλείουν από τις κατηγορίες τους straight συντελεστές.
Τα Queer Theatre Awards είναι ένας ακτιβιστικός θεσμός στα πλαίσια του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας – Athens Pride. Tα βραβεία ουδέποτε ασχολήθηκαν με τη σεξουαλικότητα, δηλωμένη ή μη, των ηθοποιών και συντελεστών. Οι παραστάσεις που είναι υποψήφιες δεν επιλέγονται με βάση ποιες είναι «gay» ή όχι, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο προβάλουν ΛΟΑΤΚΙ θεματικές και χαρακτήρες με στόχο την προώθηση των ίσων δικαιωμάτων ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και την εξάλειψη των διακρίσεων και της βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.
Μας εξοργίζει η ευκολία με την οποία στοχοποιείται, διαστρεβλώνεται και βαπτίζεται «ρατσιστική» μια διοργάνωση η οποία εδώ και πέντε χρόνια συνεισφέρει σημαντικά στην προβολή των ΛΟΑΤΚΙ θεματικών στο θέατρο, και πόσο ακόμα πιο εύκολα προσπερνάται η δυσφήμιση που έχει προκληθεί με μια γρήγορη συγνώμη της επόμενης ημέρας. Τέτοιες παραστάσεις δύσκολα βρίσκουν προβολή στα μαζικά μέσα όπως η τηλεόραση ή βρίσκουν το νόημα τους αλλοιωμένο και γίνονται στόχος χλευασμού, όπως εδώ.
Πριν μόλις τρία χρόνια, μια ΛΟΑΤΚΙ παράσταση, το «Corpus Christi», έγινε στόχος βίας και λογοκρισίας από φασιστικές και φανατικές θρησκευτικές οργανώσεις. Ευχόμαστε με την ορατότητα που δίνεται μέσω των βραβείων, τέτοια φαινόμενα να μην επαναληφθούν.
Για την οργανωτική επιτροπή των Queer Theatre Awards και την οργανωτική επιτροπή του Athens Pride 2016
Μανώλης Βαμβούνης και Ραφαήλ Μπιλίδας
Υ.Γ.: Για μια περαιτέρω αποκατάσταση του αληθούς ιστορικού, στα περσινά βραβεία το βραβείο για ανδρική ερμηνεία κέρδισε ο Κώστας Φαλελάκης για τον gay ρόλο του στο «Η Ζάλη των Ζώων Πριν τη Σφαγή». Το βραβείο αφιέρωσε στον σύντροφο του, Μηνά Χατζησάββα, ο οποίος ήταν επίσης παρών στην τελετή. Ηθοποιοί και καλλιτέχνες που έχουν στο παρελθόν τιμηθεί από τα βραβεία περιλαμβάνουν τον ίδιο τον Μηνά Χατζησάββα, τη Νένα Μεντή, τη Ντίνα Κώνστα, τον Σπύρο Φωκά και τη Μαρινέλλα. Το φετινό τιμώμενο πρόσωπο, η κα. Εύα Κουμαριανού έγινε επίσης στόχος του ρεπορτάζ. Η επιτροπή τίμησε την καλλιτέχνιδα, όχι επειδή είναι trans, αλλά για το θάρρος και τη δύναμη της να προβάλει την πολύπαθη και συγκλονιστική βιογραφική ιστορία μιας trans γυναίκας για πρώτη φορά στο ελληνικό θέατρο.