Τα πρώτα βραβεία του μοίρασε το 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Τα βραβεία στα διαγωνιστικά τμήματα του εθνικού και διεθνούς σπουδαστικού, όπως επίσης του διεθνούς animation, απένειμε το 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το οποίο συνεχίζει τις εργασίες με την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ των ταινιών που διακρίθηκαν και το “Loud & Proud | Slimane” του Κάρλος Περέιρα που κέρδισε το Queer Student Award στο Διεθνές Σπουδαστικό Τμήμα,

Το “Loud & Proud | Slimane”, μέσω μιας πολύπλοκης αφηγηματικής δομής, αυτό το εξαιρετικό δείγμα αργού, μινιμαλιστικού σινεμά, περιγράφει έναν ζοφερό κόσμο όπου η queer αντίσταση κρύβεται στις κινήσεις του σώματος. Ενάντια στην κοινωνική στασιμότητα που επιφέρει η απειλή των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, η ταινία αποδομεί με έξυπνο τρόπο την αντίληψη του χώρου και του χρόνου, προσφέροντας, εντέλει, κάτι που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «κινηματογραφικό queerness».

Loud & Proud | Slimane

Κατά τη διάρκεια, της απονομής, η σκηνοθέτρια Ελένη Πουλοπούλου (“No Future Kids”) πλαισιωμένη από συμμετέχοντες δημιουργούς, κατά τη βράβευσή της ανέγνωσε κείμενο καταγγέλοντας τη γενοκτονία που συντελείται εις βάρος του παλαιστινιακού λαού. 

Ακολουθούν αναλυτικά οι νικητές

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Η κριτική επιτροπή που αποτελείται φέτος από τους Νιλς Πούλμαν (προγραμματιστή και αρχισυνάκτη του Talking Shorts), Σελίν Ρουστάν (προγραμματίστρια), Βίκυ Παπαδοπούλου (ηθοποιός), απένειμε τα εξής βραβεία:

GRAND PRIX STUDENT: Almost Famous (1500 ευρώ από Μητροπολιτικό Κολλέγιο) | No Future Kids της Ελένης Πουλοπούλου.
Χάρη στην καθηλωτική και εντυπωσιακά γοητευτική φωτογραφία της, την ευαίσθητη και ταυτόχρονα δυναμική σκηνοθεσία και τις παθιασμένες ερμηνείες της, αυτή η ταινία κυριολεκτικά μας ταξίδεψε, μαζί με τις πρωταγωνίστριές της, στη μεταδοτική της ενέργεια. Συγχωρήστε μας την έκφραση, αλλά αυτή η ταινία είναι vibe!

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: Rising Star | Falling της Ανα Γκιμέσι.
Με την λιτή της κινηματογραφική προσέγγιση κατάφερε να μας συγκινήσει βαθιά αφηγούμενη τις δονήσεις που προκαλεί η σύγκρουση δύο ρόλων. Αυτός της μητέρας που υποφέρει και της γυναίκας που θέλει να ζήσει.

Queer Student Award: Loud & Proud | Slimane του Κάρλος Περέιρα.
Μέσω μιας πολύπλοκης αφηγηματικής δομής, αυτό το εξαιρετικό δείγμα αργού, μινιμαλιστικού σινεμά, περιγράφει έναν ζοφερό κόσμο όπου η queer αντίσταση κρύβεται στις κινήσεις του σώματος. Ενάντια στην κοινωνική στασιμότητα που επιφέρει η απειλή των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, η ταινία αποδομεί με έξυπνο τρόπο την αντίληψη του χώρου και του χρόνου, προσφέροντας, εντέλει, κάτι που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε “κινηματογραφικό queerness”.

Ειδική Μνεία: Leli’s Friend του Σαγουάντι Ντας.
Μέσω της ευαίσθητης χρήσης της τεχνικής του animation, αυτή η ταινία μάς μετέδωσε με επιτυχία το συναισθηματικό βάθος του αντισυμβατικού δεσμού μεταξύ ενός αγοριού με εγκεφαλική παράλυση και της ηλικιωμένης γιαγιάς του.

Βραβείο Διανομής | No Future Kids της Ελένης Πουλοπούλου.
Xορηγία Radiator IP Sales, που απονέμεται σε μία ελληνική ταινία του προγράμματος και προσφέρει εκπροσώπηση για μια ολοκληρωμένη διαμόρφωση εμπορικής στρατηγικής, που θα απευθυνθεί σε αγοραστές του εξωτερικού (τηλεοπτικούς σταθμούς και πλατφόρμες).

ΕΘΝΙΚΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Η κριτική επιτροπή που αποτελείται από τους Αρη Κατωπόδη (καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Αντζελες), Στυλιανό Ζερεφό (καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου) και Βάνια Τέρνερ (σκηνοθέτη, ντοκιμαντερίστρια) απενέιμε τα εξής βραβεία:

Βραβείο Ελληνικής Σπουδαστικής Ταινίας “Φρίντα Λιάππα”: ποπ της Λίνας Κουντουρά.
Απονέμεται σε μια ταινία που προσφέρει μια αναπάντεχα φρέσκια σκηνοθετική ματιά και εξάπτει τη φαντασία ταξιδεύοντάς μας στο νέο κόσμο που έχει δημιουργήσει. (Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000. Επίσης, το βραβείο συνοδεύεται από παροχές εργαστηρίου και εργασιών post production προσφορά της εταιρείας Stefilm στην επόμενη ταινία του σκηνοθέτη).

Βραβείο Σκηνοθεσίας: απαρατάτεμε της Μένης Τσιλιανίδου.
Για την ειλικρίνεια, τη λιτότητα, την οξυδέρκεια και το χιούμορ της. (Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, χορηγία της Μποδούρογλου ΑΜΚΕ).

Βραβείο Ντοκιμαντέρ: Στελιάννα του Γιάννη Μπλέτα.
Για την ευαισθησία και το θάρρος του δημιουργού να προσεγγίσει ένα δύσκολο θέμα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη τόσο της οικογένειας όσο και του κεντρικού χαρακτήρα. (Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, χορηγία της Μποδούρογλου ΑΜΚΕ).

Βραβείο Σεναρίου: Βαγγέλης Δικόπουλος (“Να Θυμάσαι ότι Πατάς στη Γη”).
Σε ένα υπερ-ρεαλιστικό ψηφιδωτό ιστοριών, η ξεκαρδιστική ελληνική καθημερινότητα μας φέρνει αντιμέτωπους με μια εξωγήινη πραγματικότητα. (Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.500 που προσφέρει η Σχολή Σεναρίου του ΑΝΤ1).

Βραβείο Student Drama Queer: Alles Gut του Παύλου Παρασκευόπουλου
Για την ειλικρίνεια, την αμεσότητα και την τόλμη του δημιουργού της να μας φέρει αντιμέτωπους με τα στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας.

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Δημήτρης Ναζίρης (“απαρατάτεμε”).
Οι δύο ερμηνείες ξεδιπλώνουν με μαεστρία ένα αδιάληπτο κρυφτούλι συναισθημάτων και αποκαλύψεων, υποστηρίζοντας πλήρως το σενάριο και το κινηματογραφικό όραμα της δημιουργού.

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Υρώ Τσάμογλου (“απαρατάτεμε”).
Οι δύο ερμηνείες ξεδιπλώνουν με μαεστρία ένα αδιάληπτο κρυφτούλι συναισθημάτων και αποκαλύψεων, υποστηρίζοντας πλήρως το σενάριο και το κινηματογραφικό όραμα της δημιουργού.

Βραβείο Φωτογραφίας “Ντίνος Κατσουρίδης”: Θάνος Αθανασίου (“Ο Θάνατος του Κηπουρού”.
Σε αυτή την ταινία η φωτογραφία είναι κύριος χαρακτήρας. Τα πλάνα και οι αποχρώσεις της ώχρας του κόκκινου και του καφέ συνθέτουν μια παλέτα συναισθημάτων που μας μεταφέρουν στον κόσμο του αφηγήματος. (Το βραβείο συνοδεύεται από τεχνική κάλυψη για την παραγωγή της επόμενης ταινίας του φωτογράφου, προσφορά της οικογένειας Κατσουρίδη).

Βραβείο Μοντάζ: Γιώργος Παυλούδης (“Το Ποτάμι Περνάει από το Χωριό”).
Η χρήση του μοντάζ παραλληλίζει την απώλεια μνήμης, το ανακάτεμα του χρόνου, του τόπου και των συναισθημάτων. (H εταιρεία Telmaco προσφέρει το βραβευμένο λογισμικό επεξεργασίας ταινιών και βίντεο Avid Media Composer της Avid Technology).

Βραβείο Σκηνογραφίας: Κατερίνα Περδικούρη-Παπαδοπούλου, Πάνος Σελλάς, Στέλλα Δεληαντώνη (“ποπ”).
Με τη φαντασία, την αθωότητα και τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα της μας μεταφέρει στο δικό της συναρπαστικό κινηματογραφικό σύμπαν για να δημιουργήσει μια ταινία που μας εντυπωσίασε για το χρώμα, την κίνηση και την αρχιτεκτονική.

Βραβείο Σχεδιασμού Ήχου: Κώστας Φυλακτίδης (“Dracaena”). Από το πρώτο καρέ ο ήχος διαμορφώνει την ταυτότητα του έργου, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και συνομιλεί άμεσα με το σενάριο.

Ειδική Μνεία: Αχέροντας της Κωνσταντίνας Παπαδοπούλου.
Η επιτροπή απονέμει ειδική μνεία σε μια ταινία που τη συγκίνησε, φέρνοντάς την αντιμέτωπη με τη διαχείριση της απώλειας μέσω μιας άρτιας κινηματογραφικής εμπειρίας σε όλους τους τομείς.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ANIMATION

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Dr Λαμπρινή Τριβέλλα (μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΠΑΔΑ), Βασίλη Γαλόπουλο (audio engineer), Μαρινέτα Κρητικού (συντονίστρια αγοράς Animasyros Festival).

Best Animation Film ASIFA HELLAS YANNIS VASILEIADIS: In the Shadow of the Cypress των Χοσείν Μολαγιέμι και Σιρίν Σοχάνι.
Για την αφηγηματική της καινοτομία, την αρτιότητα σε ήχο και εικόνα, την αισθητική του animation και την ευαισθησία με την οποία προσεγγίζει τις ανθρώπινες ψυχικές καταστάσεις. Το βραβείο περιλαμβάνει ένα χρόνο δωρεάν συνδρομή στην ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ με τα πλήρη προνόμια του εγγεγραμμένου μέλους (Πληροφόρηση, Προβολή, συμμετοχή σε αποστολές εξωστρέφειας του animation σε διεθνή φόρουμ και φεστιβάλ κλπ).

Special Jury Award: Underground του Γιάννη Χριστοφόρου.
Για τον καινοτόμο τρόπο με τον οποίο προσέγγισε αφηγηματικά την ταινία, επιλέγοντας την απαιτητική τεχνική του stop motion animation, την οποία υλοποίησε άρτια όσον αφορά τον ήχο και την εικόνα.




Δες και αυτό!