Τα ποσοστά της Ελλάδας από την 2η Ευρωπαϊκή ΛΟΑΤΙ Έρευνα

14/05/2020
από

Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) ανακοίνωσε σήμερα (14/05/20) τα αποτελέσματα της 2η ευρωπαϊκής έρευνας για τα ΛΟΑΤΙ άτομα. Εδώ συγκεντρώσαμε κάποια στατιστικά αποτελέσματα από τις απαντήσεις των ΛΟΑΤΙ ατόμων της Ελλάδας.

“Δεν μπορώ να κρατήσω το χέρι της ενώ περπατάμε, δεν μπορώ να της δώσω ένα φιλί, ούτε καν στο μάγουλο ως “κανονικό” ζευγάρι. Δεν μπορώ ούτε να την κοιτάξω στα μάτια από φόβο να αποκαλυφθεί. Αλλά η αγάπη είναι σαν τον βήχα, δεν μπορείς να την κρύψεις.” (Ελλάδα, Λεσβία γυναίκα, 25)

Το 74% των ΛΟΑΤΙ ατόμων στην Ελλάδα αποφεύγει -συχνά ή πάντα- να κρατάει το χέρι της/του ομόφυλου συντρόφου στην Ελλάδα.

Το αντίστοιχο ποσοστό για την ΕΕ-28, είναι το 61%.

Το 39% των ΛΟΑΤΙ ατόμων στην Ελλάδα αποφεύγει -συχνά ή πάντα- συγκεκριμένες τοποθεσίες, λόγω του φόβου επίθεσης.

Το αντίστοιχο ποσοστό για την ΕΕ-28, είναι το 33%.

Το 27% των ΛΟΑΤΙ ατόμων στην Ελλάδα ζει σήμερα -αρκετά ή πολύ- ανοιχτά ως ΛΟΑΤΙ άτομο στην Ελλάδα.

Το αντίστοιχο ποσοστό για την ΕΕ-28, είναι 47%.


Διακρίσεις

“Ένας ξενοδόχος αρνήθηκε να μας δώσει (ένα γκέι ζευγάρι) ένα δωμάτιο στο ξενοδοχείο του γιατί, όπως εξήγησε, υπήρχαν οικογένειες που έμεναν εκεί.”
(Ελλάδα, γκέι άνδρας, 30)

  • Το 32% των ΛΟΑΤΙ ατόμων της Ελλάδας αισθάνθηκε διακρίσεις κατά την εργασία το έτος πριν από την έρευνα. Το αντίστοιχο ποσοστό για την ΕΕ-28, είναι 21%.
  • Οι διακρίσεις επηρεάζουν πολλούς τομείς της ζωής, όπως η μετάβαση σε ένα καφέ, εστιατόριο, νοσοκομείο ή σε ένα κατάστημα. Συνολικά, στην Ελλάδα το 2019 το 51% των ΛΟΑΤΙ ατόμων αισθάνθηκε διακρίσεις σε τουλάχιστον ένα πεδίο της καθημερινής ζωής, το έτος πριν από την έρευνα. Το αντίστοιχο ποσοστό για την ΕΕ-28, ήταν 42%.

Παρενόχληση και βία

  • Το 33% στην Ελλάδα δηλώνει ότι παρενοχλήθηκε ένα χρόνο πριν από την έρευνα. Το αντίστοιχο ποσοστό για την ΕΕ-28 είναι 38%.
  • 1 στα 5 άτομα τρανς και ίντερσεξ άτομα στην Ελλάδα δέχτηκαν σωματική ή σεξουαλική επίθεση κατά τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από την έρευνα, διπλασιάστε αυτόν τον αριθμό για άλλες ΛΟΑΤΙ ομάδες.
  • Το 9% στην Ελλάδα δέχτηκε επίθεση τα 5 χρόνια πριν από την έρευνα. Το αντίστοιχο ποσοστό για την ΕΕ-28 είναι 11%.

Αναφορά βίας και διακρίσεων λόγω μίσους

“Εγώ και ο τότε σύντροφός μου ήμασταν θύματα ενός ομοφοβικού συμβάντος σε ένα πολυσύχναστο μέρος της Αθήνας. Η αστυνομία δεν εμφανίστηκε ποτέ. […] Ήταν ένα πολύ κακό συναίσθημα για μένα από τότε και δεν αισθάνομαι πλέον ασφαλής και άνετα, όταν μετακομίζω.” (Ελλάδα, γκέι άνδρας, 26)

  • Το 10% των ΛΟΑΤΙ ατόμων ανέφερε στην ελληνική αστυνομία σωματικές ή σεξουαλικές επιθέσεις. Το αντίστοιχο ποσοστό για την ΕΕ-28 είναι 14%.
  • Το 11% των ΛΟΑΤΙ ατόμων ανέφερε εμπειρίες διακρίσεων σε φορέα ισότητας, ή σε άλλο αρμόδιο οργανισμό στην Ελλάδα. Για την ΕΕ-28, είναι το ίδιο ποσοστό, 11%.

Μισαλλοδοξία και προκατάληψη

«Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η απόκρυψη της σεξουαλικότητάς μου είναι η ασφαλέστερη επιλογή» . (Ελλάδα, αμφιφυλόφιλη γυναίκα, 19)

«Είμαι δάσκαλος και φοβάμαι να μιλήσω ελεύθερα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό μου, λόγω του αρνητικού αντίκτυπου, που θα μπορούσε να έχει για μένα, αλλά και λόγω της πιθανής δυσφήμισης του σχολείου, όσων υποστηρίζουν ότι “αυτός ο δάσκαλος θα κάνει τα παιδιά μας γκέι” . Μακάρι να μην ήταν ο σεξουαλικός μου προσανατολισμός ένα ζήτημα στο χώρο εργασίας μου.” (Ελλάδα, γκέι άνδρας, 36)

  • Το 57% των ΛΟΑΤΙ ατόμων στην Ελλάδα δηλώνει ότι η προκατάληψη και η μισαλλοδοξία σε βάρος των ΛΟΑΤΙ ανθρώπων έχουν μειωθεί στη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια. Το αντίστοιχο ποσοστό για την ΕΕ-28 είναι το 40%.
  • Το 18% των ΛΟΑΤΙ ατόμων στην Ελλάδα δηλώνουν ότι έχουν αυξηθεί οι προκαταλήψεις και η μισαλλοδοξία. Αυτό είναι 36% αντίστοιχα για την ΕΕ-28.
  • Το 39% στην Ελλάδα πιστεύει ότι η εθνική κυβέρνηση καταπολεμά αποτελεσματικά τις προκαταλήψεις και τη μισαλλοδοξία, εναντίον των ΛΟΑΤΙ ατόμων. Το αντίστοιχο ποσοστό για την ΕΕ-28 είναι 33%.

Σχολική εκπαίδευση

«Στο γυμνάσιο αντιμετώπισα πολλά προβλήματα με τις συμμαθήτριες και τους συμμαθητές μου. Γι’ αυτές/ούς ήμουν ανώμαλος και γελούσαν σε βάρος μου. Έφτασα σε ένα σημείο, όπου δεν τολμούσα να βγω έξω από το στην τάξη, λόγω του φόβου της ταπείνωσης. Δε θέλω καν να σκέφτομαι εκείνη την περίοδο της ζωής μου. Έχω μόνο σωματική βία να θυμάμαι.” (Ελλάδα, γκέι άνδρας, 51)

  • Μεταξύ των ΛΟΑΤΙ νέων (18-24), το 41% δε ζει με ορατότητα ως ΛΟΑΤ στο ελληνικό σχολείο. Το αντίστοιχο ποσοστό του 2012 ήταν 47%.
  • Το 43% των ΛΟΑΤΙ μαθητριών/ών (15-17 ετών) στην Ελλάδα λένε ότι δε ζει με ορατότητα ως ΛΟΑΤΙ στο σχολείο. Αυτό ήταν 30% αντίστοιχα στην ΕΕ των 28.
  • Το 51% των ΛΟΑΤΙ μαθητριών/τών (15-17 ετών) στην Ελλάδα ανέφερε ότι στο σχολείο κάποιο άτομο -συχνά ή πάντα- τα υποστήριζε, υπερασπίστηκε, ή προστατεύει τα δικαιώματά τους ως ΛΟΑΤΙ πρόσωπα. Αυτό ήταν το 48% στην ΕΕ-28.
  • Το 64% των ΛΟΑΤΙ ερωτηθέντων εφήβων (15-17 ετών) στην Ελλάδα δηλώνει ότι οι συμμαθήτριες/τές τους, ή οι καθηγήτριες/ητές, υποστήριξαν -συχνά ή πάντα- τα ΛΟΑΤΙ άτομα. Το αντίστοιχο ποσοστό για την ΕΕ-28 ήταν 60%.
  • Το 26% των ΛΟΑΤΙ εφήβων ερωτηθέντων (15-17 ετών) στην Ελλάδα δηλώνει ότι το σχολείο τους, ή η εκπαίδευση, σε κάποιο σημείο αντιμετώπισε θετικά ή ισορροπημένα θέματα σχετικά με ΛΟΑΤΙ άτομα. Στην ΕΕ-28, αυτό ήταν 33%.

«Ονειρεύομαι να έχω οικογένεια και παιδιά, να χτίσω ένα σπίτι και να βρω δουλειά. μια καθημερινή ζωή που είναι εύκολη και δεν αποτελείται από φόβο, σιωπή και καταπίεση. Εκεί υπάρχει μια αγάπη… Ένα πακέτο δικαιωμάτων…”
(Ελλάδα, Λεσβία γυναίκα, 21)

Επιλεγμένα αποσπάσματα από τα ερωτηθέντα άτομα από την Ελλάδα στη ΛΟΑΤΙ Έρευνα ΙΙ.

Διαβάστε συνολικά τα αποτελέσματα εδώ:

https://avmag.gr/122934/eyropi-2020-oi-kalyteres-amp-oi-cheiroteres-chores-gia-ta-loati-atoma/




Δες και αυτό!