Τα πολιτικά κόμματα για την ομοτρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη

10/03/2024
από
Αποτροπιασμό προκαλεί η ομοφοτρανσφοβική επίθεση εναντίον δύο μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που βρίσκονταν στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη το βράδυ του Σαββάτου.

Το περιστατικό σχολιάστηκε και από τα πολιτικά κόμματα.

Π. Μαρινάκης: Η επίθεση με στοιχεία λιντσαρίσματος σε δύο συνανθρώπους μας προκαλεί θλίψη και οργή

«Θλίψη και οργή προκαλεί η επίθεση με στοιχεία λιντσαρίσματος σε δύο συνανθρώπους μας στη Θεσσαλονίκη, επειδή απλώς έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Ο κοινωνικός εκφασισμός δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός. Οι αυτουργοί αυτών των αποτρόπαιων πράξεων θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά. Θλιβερές εξαιρέσεις δεν πρόκειται να μας αφήσουν πίσω», αναφέρει σε ανάρτηση του o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης σχετικά με την επίθεση, που δέχθηκαν χθες δύο άτομα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στη Θεσσαλονίκη.

Στ. Κασσελάκης: Είμαστε περισσότεροι και είμαστε στο φως

«Αποτροπιασμός», σημειώνει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία «ανέβασε» το βίντεο από «τη χθεσινή επίθεση της μάζας εναντίον δύο τρανς ατόμων, στο πιο κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης».

«Σας καλώ να το δείτε, για να αναλογιστούμε μαζί το μέγεθος της παρακμής, και του φασισμού και ρατσισμού που ελλοχεύουν στην κοινωνία μας. Όταν ο κυρίαρχος λαός μετατρέπεται σε όχλο δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε για το μέλλον», υπογραμμίζει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τονίζει ότι «ήρθε η ώρα οι προοδευτικοί πολίτες να πάρουμε τη χώρα στα χέρια μας», προσθέτοντας: «Φαίνονται περισσότεροι γιατί το σκοτάδι πάντα κάνει πολύ θόρυβο. Είμαστε περισσότεροι και είμαστε στο φως».

Π. Χρηστίδης: Οι εικόνες από την πλατεία Αριστοτέλους είναι απολύτως καταδικαστέες

Την επίθεση που δέχτηκαν δυο τρανς άτομα στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη το βράδυ του Σαββάτου, καταδικαζει με ανάρτησή του, ο Παύλος Χρηστίδης, υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Οι εικόνες από την πλατεία Αριστοτέλους είναι απολύτως καταδικαστέες», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Χρηστίδης, συμπληρώνοντας: «Είναι, όμως, και μια εικόνα που αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της ρητορικής μίσους, της αναπαραγωγής στερεοτύπων και της έλλειψης ουσιαστικού διαλόγου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και θα το κάνουμε».

ΚΚΕ: Ο λαός και η νεολαία μπορούν να χτίσουν ασπίδα προστασίας για κάθε άνθρωπο που βιώνει αποκρουστικές ρατσιστικές επιθέσεις

Το ΚΚΕ «καταδικάζει τη χθεσινή απάνθρωπη και αποτρόπαια επίθεση σε βάρος δύο νεαρών τρανς ατόμων, από πολυπληθή ομάδα τραμπούκων στη Θεσσαλονίκη. Τέτοιες εικόνες πρέπει να γεμίζουν κάθε άνθρωπο με οργή, αλλά και με αποφασιστικότητα για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, να μην ξανασυμβούν στο μέλλον».

«Ο λαός και η νεολαία έχουν αποδείξει στην πράξη ότι μπορούν να χτίσουν ασπίδα προστασίας για κάθε άνθρωπο που βιώνει τέτοιες αποκρουστικές ρατσιστικές επιθέσεις και διακρίσεις με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη σεξουαλικότητα. Το απέδειξαν και χθες όσοι έσπευσαν να βοηθήσουν τα θύματα της επίθεσης.

Αποδεικνύεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό και την ομοφοβία, κάθε είδους διακρίσεις που βρίσκονται στο DNA του συστήματος που υπηρετεί και τροφοδοτούνται με πολλούς τρόπους από την πολιτική της.

Οι ένοχοι της χθεσινής επίθεσης πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά» υπογραμμίζει σχόλιο του κόμματος.

 

Νέα Αριστερά: Το μίσος οδηγεί στον εκφασισμό

Οι εικόνες από τη Θεσσαλονίκη σοκάρουν: ένας όχλος επιτέθηκε σε δυο τρανς άτομα και μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Η τρανσφοβία και το μίσος για ό,τι θεωρείται «διαφορετικό» οδηγούν στον εκφασισμό της καθημερινής ζωής.

Τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη απαιτούν άμεσα μέτρα: για τη σεξουαλικη εκπαίδευση στα σχολεία, για την αντιμετωπιση της νεανικής βίας, για την προστασία του δικαιώματος κάθε ατόμου να κυκλοφορεί ελεύθερα στο δημόσιο χώρο. Η ποιότητα της Δημοκρατίας μας εκεί κρίνεται. Στο δικαίωμα όλων στην ασφάλεια και στον σεβασμό.
Δες και αυτό!