Η εορταστική περίοδος συχνά είναι περίοδος οικογενειακών μαζώξεων και τραπεζιών. Τι το διαφορετικό μπορεί να έχουν αυτές οι μέρες για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα; Ίσως πολλά:
1) Α-ορατότητα και χριστουγεννιάτικο φως: Oι οικογενειακές συνεστιάσεις συχνά βρίσκουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην ντουλάπα για όλα ή για αρκετά μέλη της οικογένειάς τους. Αυτό συχνά σημαίνει ότι είναι αναγκασμένα να ακούν ερωτήσεις εκ μέρους συγγενών για την προσωπική τους ζωή, για το αν έχουν κάποια σχέση αυτήν την περίοδο ή για το πότε θα κάνουν τη δική τους οικογένεια χωρίς να μπορούν να απαντήσουν ειλικρινά και βέβαια να δέχονται όλο τον ετεροπροσδιορισμό που τους επιβάλλεται. Ακόμα όμως και αν είναι out στην οικογένεια, συχνά έρχονται αντιμέτωπα με την έμμεση αορατότητα. Η οικογένεια ξαφνικά παύει να απευθύνει ερωτήσεις για πράγματα στα οποία δεν θέλει να λάβει απάντηση, δείχνοντας αμηχανία και άρνηση να ακούσει τα νέα των σχέσεων και της προσωπικής ζωής των ΛΟΑΤΚΙ+ μελών της, ακόμα κι αν τα ίδια είναι πρόθυμα να μοιραστούν ευχάριστες ή δυσάρεστες στιγμές τους. Για τον ένα ή τον άλλο λόγο επομένως, τα κουίρ άτομα μπαίνοντας στο εορταστικό τραπέζι αφήνουν απ’ έξω σημαντικά κομμάτια τους και παίρνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα είναι ασφαλές και άνετο για εκείνα μόνο το να ακούν τους άλλους να μιλούν ή όταν μιλούν τα ίδια, να μοιράζονται μόνο πολύ συγκεκριμένα «ακίνδυνα» νέα και τομείς της προσωπικότητάς τους.
2) Μαζί και χώρια: Σε κάθε τραπέζι και σημαντική συμβολικά περίοδο του χρόνου, όπως τα Χριστούγεννα, τα περισσότερα άτομα συνοδεύονται στις οικογενειακές συγκεντρώσεις από τον/τη σύντροφό τους, ειδικά αν πρόκειται για μία μακροχρόνια ή σημαντική με κάποιο τρόπο σχέση τους. Πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα όμως θεωρούν δεδομένο λόγω των συνθηκών ότι αυτά και το σημαντικό τους άλλο θα περάσουν χώρια την περίοδο των εορτών: είτε γιατί η οικογένειά τους δεν ξέρει για τη σχέση τους, είτε γιατί συχνά μπορεί να γνωρίζει το σημαντικό άτομο αλλά να μην ανα-γνωρίζει την ιδιότητά του ως συντρόφου του μέλους της. Κάτι τέτοιο γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν η συντροφική σχέση/σχέσεις του κουίρ ατόμου δεν ακολουθούν τα ετεροκανονικά μονογαμικά κλπ στερεότυπα περί ρομαντικών/ερωτικών σχέσεων και έτσι εξαρχής δε λαμβάνει την οικογενειακή «έγκριση».
3) Συζητήσεις και (έμμεσες) διακρίσεις: Τι συζητά μια οικογένεια ή μια ευρύτερη ομάδα συγγενών και φίλων όταν μαζεύονται για γεύμα; Ό,τι πιθανή απάντηση κι αν δώσουμε, θα δούμε ότι έχει χώρο για την αναπαραγωγή ομοφοβικών, σεξιστικών και άλλων στερεοτύπων. Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο που κάθεται στο ίδιο τραπέζι με πολλά μη κουίρ άτομα, ειδικά αν δεν ξέρουν την ταυτότητά του (αλλά όχι μόνο), συχνά βρίσκεται εκτεθειμένο σε ένα εύρος επιχειρημάτων, από απόψεις που ξεκινούν από καλή πρόθεση αλλά πλήρη άγνοια, μέχρι έμμεσες διακρίσεις έως και ρητορική μίσους, που εκτοξεύονται συνεχώς. Επιπλέον, ειδικά αν είναι out, μπορεί να βρεθεί στη θέση του «εκπαιδευτή ενηλίκων» για ζητήματα δικαιωμάτων, κουίρ επιτελέσεων και απαντήσεις αποριών, από το «και γιατί χρειάζεται τελικά το pride;» μέχρι ερωτήσεις για την κοινωνική φυλομετάβαση, το gay sex ή τα αιτήματα της κοινότητας, σε μια πιεστική ατμόσφαιρα όπου πρέπει να πείσει λιγότερο ή περισσότερο θετικά προσκείμενους ενήλικες για τα αυτονόητα.
4) Η “καλή μειονότητα”: Ακόμα και χωρίς όλα τα παραπάνω, είναι σχεδόν απίθανο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να μην έχουν νιώσει ποτέ πίεση ως προς το πόσο «σοβαρά» ή «καθώς πρέπει» χρειάζεται να φαίνονται μπροστά σε μέλη της οικογένειας, όσον αφορά στο ντύσιμο, τους τρόπους και τις κινήσεις τους. Εδώ μιλάμε κυρίως για τη λεγόμενη «έκφραση φύλου» και αφορά ειδικότερα όσα άτομα μπορεί να μην έχουν τη στερεοτυπικά αποδεκτή έκφραση. Butch λεσβίες με αθλητικά ρούχα, θηλυκοί άνδρες με μακιγιάζ ή σκουλαρίκια, τρανς άτομα που είναι ή όχι Out, συχνά νιώθουν μια αφόρητη πίεση για κοινωνική συμμόρφωση στην έκφραση του φύλου τους ειδικά στο πλαίσιο της οικογένειας. Ακόμα και αν δεν υποκύψουν στη συμμόρφωση αυτή, οι άμεσες ή έμμεσες διακρίσεις που θα δεχτούν με σχόλια και βλέμματα, αρκούν για να φτιάξουν μια πιεστική ατμόσφαιρα.
5) Το δίλημμα: συχνά η λύση στα παραπάνω για πολλά κουίρ άτομα έρχεται με το να κρατούν απόσταση από την οικογένεια καταγωγής τους, ειδικά σε τέτοιες πιο «επίσημες» περιστάσεις, είτε από επιλογή είτε εξαναγκαστικά. ΛΟΑΤΚΙ+ ηλικιωμένα άτομα, νεαρά άτομα που έχουν δεχτεί πλήρη απόρριψη από γονείς και στενό περιβάλλον, τρανς άτομα που προχωρούν με τη φυλομετάβαση χωρίς να το γνωρίζει η οικογένεια καταγωγής, μπορεί να μην έχουν καν επιλογή για γιορτές μαζί της. Η οικογένεια επιλογής μπαίνει σε προτεραιότητα και οι γιορτές γίνονται περισσότερο αυθεντικές, άνετες και ζεστές. Και αυτό όμως, δεν έρχεται αναίμακτα. Το τίμημα της μη δυνατότητας ασφαλούς σύνδεσης της ταυτότητάς τους με την οικογένεια καταγωγής σπάνια έρχεται χωρίς δυσκολία, πόνο και πολύ προσωπικό προβληματισμό.
Πολλά από τα παραπάνω δεν αφορούν βέβαια μόνο εμπειρίες κουίρ ατόμων. Μη ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα για διαφορετικούς λόγους έχουν αντίστοιχες εμπειρίες και δυσκολίες. Παρ’ όλα αυτά, το να είναι μία πυρηνική μας ταυτότητα αφορμή εκκίνησης διακρίσεων και οικογενειακών δυσχερειών, συνιστά ένα δυνάμει ιδιαίτερο, βαθύ πλήγμα.
-Αν είσαι κουίρ άτομο να θυμάσαι ότι αξίζεις όλη την άνεση, τη χαρά και την οικειότητα που χρειάζεσαι -ζήτα τη από όλα τα σημαντικά σου πρόσωπα (οικογένεια καταγωγής, επιλογής και άλλα) και μη διστάσεις να απομακρυνθείς από περιβάλλοντα που σε φέρνουν σε δύσκολη θέση.
-Αν είσαι φίλος-η-ο ή συγγενικό πρόσωπο κουίρ ατόμου, να θυμάσαι ότι δεν διαχωρίζεται η κουίρ ταυτότητά του από τις υπόλοιπες. Ρώτα το πώς μπορείς να το βοηθήσεις να νιώσει πιο άνετα σε τραπέζια με αγνώστους ή συγγενικά πρόσωπα και συμπερίλαβέ το ουσιαστικά και αυθεντικά.
-Αν είσαι ειδικός-ή ψυχικής υγείας που θα δεις το κουίρ άτομο που στηρίζεις αυτές τις μέρες πριν τις γιορτές, θυμήσου τα παραπάνω και ρώτα το αν χρειάζεται κάποια προσωπική προετοιμασία ή διερεύνηση για το πρόγραμμα των ημερών. Η θέσπιση νέων εθίμων με φίλους-ες-α και με την οικογένεια επιλογής, συχνά κάνει τις γιορτές πιο αντιπροσωπευτικές και ουσιαστικές.
Επικεντρωθείτε, αν χρειάζεται, στην τήρηση των προσωπικών ορίων και την αυτοφροντίδα.
Καλές, αγαπημένες, ζεστές, κουίρ γιορτές…Όπως ακριβώς αξίζουμε όλα.
Orlando LGBT+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα
Διαβάστε επίσης
https://avmag.gr/83264/chrisimes-symvoules-gia-to-pos-tha-ta-vgalete-pera-stis-diakopes-ton-christougennon/?fbclid=IwAR0Xw1DLI-HzItPr4_aEA_0WwwZjYjHs7xuxsj2Lo8-fVg6nQyu219oLvr0