Διεθνής Αμνηστία / Summer Panadd

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ταϊλάνδη και στην Ταϊβάν δέχονται ψηφιακή βία

20/05/2025
από
Η Ταϊλάνδη και η Ταϊβάν χαρακτηρίζονται συχνά ως πρωτεργάτες των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στην Ασία, καθώς είναι τα δύο μοναδικά μέρη στην περιοχή που έχουν νομιμοποιήσει την ισότητα στον γάμο. Ωστόσο, τα δικαιώματα δεν μεταφράζονται πάντα σε ασφάλεια στο διαδίκτυο. Η ψηφιακή βία συνεχίζει να απειλεί τα κουήρ άτομα, υπονομεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και την πρόοδο που έχουν σημειώσει. Οι αρχές της Ταϊλάνδης και της Ταϊβάν πρέπει να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμησή της, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Η Ταϊβάν έγινε η πρώτη χώρα που κατόρθωσε αυτό το ορόσημο, θεσμοθετώντας την ισότητα στον γάμο το 2019, ενώ η Ταϊλάνδη προχώρησε στην ψήφιση του αντίστοιχου νόμου στη χώρα τον Ιούνιο του 2024. Ωστόσο, αν και αυτοί οι νόμοι επιλύουν κάποια μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, τα κουήρ ακτιβιστά συνεχίζουν να κάνουν αγωνίζονται κατά των διακρίσεων, της βίας και της έλλειψης νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Το να είμαστε οι εαυτοί μας είναι πολύ επικίνδυνο», η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2024, κατέγραψε διάφορες μορφές ψηφιακής βίας εναντίον ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστών στην Ταϊλάνδη. Συχνά, όσα μιλούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα τιμωρούνται λόγω του ακτιβισμού τους με απειλές βίας και αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική μίσους.

Οι επιθέσεις δεν σταμάτησαν όταν ψηφίστηκε ο νόμος για την ισότητα στο γάμο – ορισμένες μάλιστα εντάθηκαν. Η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε ότι τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα που έχουν ταχθεί υπέρ της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου και της απαγόρευσης των διακρίσεων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν παρενοχλήσεις, μεταξύ άλλων στο Facebook, το X και το TikTok.

Το κουήρ ακτιβιστό από την Ταϊλάνδη Sirasak Chaited δήλωσε: «Όταν έκανα μια ανάρτηση σχετικά με το αίτημα για νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, προσέλκυσε πολύ μίσος. Έλαβα άμεσα μηνύματα που με απειλούσαν», προσθέτοντας ότι ο κόσμος αποκαλούσε το ίδιο και άλλα κουήρ άτομα άπληστα.

Η ισότητα στον γάμο δεν σταμάτησε την περιθωριοποίηση, ειδικά για όλα βιώνουν πολλαπλά επίπεδα διακρίσεων στην Ταϊλάνδη.

Αντίστοιχα μοτίβα παρατηρούνται και στην Ταϊβάν. Η πρώτη επίσημη έρευνα της Ταϊβάν σχετικά με την έμφυλη βία, η οποία δημοσιεύθηκε το 2024, έδειξε ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αντιμετωπίζουν δυσανάλογα συχνά κακοποίηση στο διαδίκτυο. Η Διεθνής Αμνηστία της Ταϊβάν κατέγραψε επίσης τις περιπτώσεις δύο διακεκριμένων τρανς γυναικών υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – της Lisbeth και της Abby – οι οποίες βίωσαν διαδικτυακή παρενόχληση, ρητορική μίσους, doxing και χρήση έμφυλης παραπληροφόρησης ως απάντηση στην υπεράσπιση της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου.

Η ψηφιακή βία σε σύγκριση με τη σωματική βία συχνά θεωρείται «λιγότερο επιβλαβής», ωστόσο προκαλεί σοβαρή ψυχολογική βλάβη και αποσιωπά τις φωνές των κουήρ ατόμων. Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας αποκάλυψε ότι αφού αντιμετώπισαν επιθέσεις σε ψηφιακούς χώρους, πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστά υπέφεραν από διαταραχή μετατραυματικού στρες, κατάθλιψη και άγχος.

«Συχνά δεχόμαστε διακρίσεις και λεκτικές επιθέσεις εκτός διαδικτύου, οπότε στραφήκαμε στον διαδικτυακό κόσμο, αλλά καταλήγουμε να αντιμετωπίζουμε περισσότερη παρενόχληση. Είναι τραυματικό», δήλωσε η Atitaya Asa, συνιδρύτρια της TransEqual, μιας οργάνωσης για τα τρανς δικαιώματα στην Ταϊλάνδη.

Ενώ υπάρχουν νόμοι τόσο στην Ταϊλάνδη όσο και στην Ταϊβάν κατά της έμφυλης βίας, αποτυγχάνουν να αποτρέψουν επαρκώς την ψηφιακή βία σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Οι κυβερνήσεις της Ταϊλάνδης και της Ταϊβάν θα πρέπει να μεταρρυθμίσουν τις υφιστάμενες πολιτικές ή να εφαρμόσουν ολοκληρωμένα σχέδια δράσης για τον σεβασμό, την προστασία και το δικαίωμα στη μη διάκριση, σε καλύτερη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ισότητα στο γάμο είναι απλώς ένα ορόσημο, όχι η γραμμή τερματισμού. Μέχρι κάθε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο να μπορεί να μιλάει και να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του στον ψηφιακό χώρο χωρίς φόβο, ο αγώνας συνεχίζεται. Οι αρχές της Ταϊλάνδης και της Ταϊβάν δεν έχουν καμία δικαιολογία για αδράνεια. #MakeItSafeOnline

Πηγή: Διεθνής Αμνηστία




Δες και αυτό!