Μια μελέτη από το Ινστιτούτο Ουίλιαμς της Σχολής του Πανεπιστημίου UCLA κατέταξε τα κράτη του κόσμου με βάση τα επίπεδα αποδοχής των ΛΟΑΤ ατόμων.

Τα κράτη με τα υψηλότερα επίπεδα αποδοχής των ΛΟΑΤ (και τα χαμηλότερα)
Τα κράτη με τα υψηλότερα επίπεδα αποδοχής των ΛΟΑΤ (και τα χαμηλότερα)

Η τρέχουσα έκθεση ενημερώνει και επεκτείνει μια προηγούμενη έκθεση του Ινστιτούτου με τίτλο: “Polarized Progress: Social Acceptance of LGBT People in 141 Countries, 1981 to 2014.” 

Η πρώτη χώρα είναι η Ισλανδία, γνωστή για τη φυσική της ομορφιά, την Björk και για το γεγονός, ότι αποτελεί την πρώτη χώρα με ΛΟΑΤ πρωθυπουργό, τη λεσβία Γιόχανα Σιγκουρδαντότιρ (Jóhanna Sigurdardóttir) , η οποία υπηρέτησε από το 2009 έως το 2013. Στη σειρά ακολουθεί η Ολλανδία, η Σουηδία, η Ανδόρα και η Νορβηγία, οπότε διαμορφώνεται ως εδώ η πρώτη πεντάδα.

Τα ευρήματα εξέτασαν τα στοιχεία από το 2009 έως το 2013 και συγκρίθηκαν με απαντήσεις που υποβλήθηκαν από το 2004 έως το 2008. Όσον αφορά τα πέντε κράτη που σημειώνουν τα υψηλότερα επίπεδα αποδοχής για τα ΛΟΑΤ άτομα και βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, η κατάταξη δεν άλλαξε από τα δεδομένα της περιόδου 2004-2008.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήρθαν 23η θέση, ανεβαίνοντας κατά 2 μόλις θέσεις από την περίοδο 2004-2008, όμως η Μάλτα, η Ουρουγουάη, η Αργεντινή και η Αυστραλία, κατατάσσονται υψηλότερα από τις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα είναι στην 45η θέση, σημειώνοντας πτωτική τάση από την περίοδο 2004-2008, που ήταν στην 42η θέση. Η πτώση οφείλεται στην άνοδο κρατών, όπως η Κύπρος, η Ταϊβάν, και ο Παναμάς. 

Η μελέτη, την ίδια στιγμή εντόπισε τα περισσότερο ομοφοβικά, αμφιφοβικά και τρανσφοβικά κράτη της Γης. Στο τέλος της λίστας βρίσκεται, για άλλη μία φορά το Αζερμπαϊτζάν, ακολουθεί η Γεωργία, η Σαουδική Αραβία, το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος.

Από τις χώρες που μελετήθηκαν, οι 131 (75%) σημείωσαν αύξηση του επιπέδου αποδοχής από το 1981, 9 χώρες (16%) δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή και 27 χώρες (9%) είχαν μείωση.

“Οι σεξουαλικές μειονότητες και οι μειονότητες των φύλων σε όλο τον κόσμο επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις στάσεις και τις πεποιθήσεις των γύρω τους” , ανέφερε ο συγγραφέας Andrew R. Flores PhD επισκέπτης επιστήμονας του Ινστιτούτου Ουίλιαμς, και δήλωσε ακόμη ότι: “Η περισσότερη αποδοχή σχετίζεται με τον λιγότερο εκφοβισμό και βία, την καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία και τις λιγότερες διακρίσεις” . 

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.