Τα κουήρ άτομα στο Ιράν αντιστέκονται στη διαδικτυακή καταστολή της χώρας

25/09/2023
από
Καθώς χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτύρονταν για τον θάνατο της Mahsa Amini, το Ιράν έκλεινε επανειλημμένα τις γραμμές του διαδικτύου για να περιορίσει την εξέγερση που καθοδηγούταν από γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Οι έντονες διαμαρτυρίες στο Ιράν ξεκίνησαν με τον θάνατο της Amini τον Σεπτέμβριο του 2022. Η 22χρονη Κούρδο-Ιρανή πέθανε ενώ βρισκόταν υπό την επιτήρηση της «αστυνομίας ηθικής», η οποία τη συνέλαβε και τη χτύπησε για δήθεν «ακατάλληλη ενδυμασία».

Γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, νέοι και άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες ξεκίνησαν και καθοδήγησαν τις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στους περιοριστικούς νόμους που έχουν θέσει σε εφαρμογή οι ιρανικές αρχές.

Τώρα, η Ιρανική Συλλογικότητα Διασποράς (IDC) – μια μη κομματική, κουήρ πολυθρησκευτική ομάδα – βοηθά τους διαδηλωτές να εξασφαλίσουν διαδικτυακή πρόσβαση για να συνεχίσουν τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δείξουν στον κόσμο τη βιαιότητα της καταστολής από τις δυνάμεις ασφαλείας και την ιρανική κυβέρνηση.

Από την πλευρά τους οι αρχές έκαναν χρήση θανατηφόρας βίας, τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου και κλείσιμο του διαδικτύου σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τις διαδηλώσεις – αλλά οι πολίτες δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται.

Η IDC γνωρίζει τη δύναμη της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου για την ενίσχυση των ΛΟΑΤΚΙ+ φωνών μέσα στο Ιράν που θέλουν να τερματίσουν το δικτατορικό καθεστώς. Γι’ αυτό το λόγο ξεκίνησαν την εκστρατεία «Η συνδεσιμότητα είναι ανθρώπινο δικαίωμα: Keep Iran Online» στην πρώτη επέτειο των διαδηλώσεων για να βοηθήσουν τους Ιρανούς να «συνδεθούν» και να μοιραστούν τις ιστορίες τους με τον κόσμο.

Η Nicolette Mason, συνιδρύτρια της IDC, λέει ότι η κατάσταση στο Ιράν έχει αλλάξει τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι καθημερινές διαμαρτυρίες και το «μέγεθος της επιθετικότητας στους δρόμους» έχουν μειωθεί.

Σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφείλεται στην «απόλυτη κλιμάκωση της βίας και της τρομοκρατίας» από την πλευρά των ιρανικών αρχών και της κυβέρνησης μέσω εκτελέσεων, απαγωγών, βασανιστηρίων και της «εξαφάνισης» αντιφρονούντων.

Αλλά η Mason λέει ότι το «κίνημα δεν έχει εξαφανιστεί». Αντίθετα, η «στρατηγική έχει απλώς αλλάξει».

«Η τακτική των διαδηλωτών και των διοργανωτών έχει αλλάξει επειδή υπάρχουν ανησυχίες», λέει.

«Επειδή η προσοχή των ΜΜΕ δεν είναι το ίδιο έντονη, είναι πολύ πιο εύκολο για το καθεστώς να ξεφύγει.

«Αυτό δεν είναι κάτι που ξεκίνησε μόνο τον Σεπτέμβριο του 2022 με τη δολοφονία της [Mahsa] Amini. Είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και πάνω από 44 χρόνια που η Ισλαμική Δημοκρατία βρίσκεται στην εξουσία. Απλά αυτό το γεγονός ήταν μια σπίθα και ένα σημείο καμπής».

Τα νέα άτομα στο Ιράν θέλουν να «ζήσουν ελεύθερα όπως ο υπόλοιπος κόσμος»

Η Mason υπογραμμίζει ότι το Ιράν είναι μια «πολύ ενδιαφέρουσα» χώρα με μεγάλο νεανικό πληθυσμό που είναι «εξαιρετικά εξοικειωμένος με την τεχνολογία» και είναι επικεντρωμένος στη δύναμη που μπορούν να δώσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον αγώνα τους για ελευθερία.

«Προφανώς, ένα μεγάλο μέρος του διαδικτύου λογοκρίνεται και περιορίζεται», λέει η Mason.

«Αλλά με τον ίδιο τρόπο που νέα άτομα σε άλλες χώρες χρησιμοποιούν το TikTok, έτσι το κάνουν και στο Ιράν.

«Το μόνο που θέλουν είναι να ζουν ελεύθερα όπως ο υπόλοιπος κόσμος», συνεχίζει.

ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στο Ιράν

Το ιρανικό καθεστώς διώκει ενεργά τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Η σεξουαλική επαφή μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ποινικοποιείται και τα άτομα που κρίνονται ένοχα για αυτό, αντιμετωπίζουν αυστηρές ποινές, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης.

Επιπλέον, το ιρανικό νομικό σύστημα δεν προσφέρει καμία προστασία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τα οποία αναγκάζονται να κρύβουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου τους για να αποφύγουν τη σύλληψη, τη φυλάκιση, την κακοποίηση και τον θάνατο.

Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι τα νέα κουήρ άτομα αναγκάζονται να υποβληθούν σε βάναυση «θεραπεία» μεταστροφής στο Ιράν.

People gather together in protest one year after the death of Mahsa Amini, a Kurdish-Iranian woman who died in the custody of Iran's 'morality police'. One person holds up a rainbow LGBTQ+ pride flag while others hold up signs in protest against Iran's regime

Τα VPN είναι ζωτικής σημασίας για την παράκαμψη των αποκλεισμών του διαδικτύου από την ιρανική κυβέρνηση, ώστε να μπορούν τα άτομα να ρίχνουν φως στη βία σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η συλλογικότητα IDC θα εξετάσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι ακτιβιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες του VPN για να σταματήσουν την κυβερνητική λογοκρισία.

Πέρα από οποιαδήποτε δωρεά, η Mason λέει ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούν να επιφέρουν θετική αλλαγή για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στο Ιράν, χρησιμοποιώντας τη διαδικτυακή τους παρουσία για καλό σκοπό.

«Όλα έχουμε κάπου έναν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Όλα μας μπορούμε να επηρεάσουμε τις ζωές των ανθρώπων με υλικό τρόπο. Είναι απίστευτο».

Πηγή: PinkNews




Δες και αυτό!