Τα Kέντρα Πρόληψης και Εξέτασης “Checkpoint” έγιναν 8 ετών

02/11/2020
από

Τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης “Checkpoint” συμπλήρωσαν 8 χρόνια συμβολής στην αναχαίτιση της επιδημίας HIV και προαγωγής της σεξουαλικής υγείας στην Ελλάδα.

Τα Checkpoint βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και διαθέτουν δύο κινητές μονάδες, με τις οποίες προσεγγίζουν πληθυσμούς περιοχών εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες εξέτασης. Παράλληλα υλοποιούν πρόγραμμα εργασίας στο δρόμο (Streetwork Project) για την παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και οι εργαζόμενοι/ες στο σεξ. Το έτος 2019 εγκαινίασαν το «ChemSex Support», μια νέα υπηρεσία πρόληψης και μείωσης βλάβης στην Αθήνα για άτομα που εμπλέκονται με το chemsex και το Partner Notification, μια νέα, δωρεάν υπηρεσία για την ανώνυμη και εμπιστευτική ειδοποίηση των σεξουαλικών συντρόφων όταν υπάρχει διάγνωση μιας σεξουαλικώς μεταδιδόμενης λοίμωξης στα Checkpoint.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν διανείμει πάνω από 8.500.000 δωρεάν προφυλακτικά και έχουν διενεργήσει πάνω από 138.000 εξετάσεις. Η συμβολή τους στη δημόσια υγεία είναι πολύ σημαντική, καθώς την τελευταία τετραετία, μία στις τέσσερις νέες διαγνώσεις HIV στην Ελλάδα έχει καταγραφεί στις δομές τους.

Ποσοστό των διαγνώσεων στα Checkpoint
επί του συνόλου των διαγνώσεων στην Ελλάδα

Ποσοστό των διαγνώσεων στους ΑΣΑ (MSM) στα Checkpoint
επί του συνόλου των διαγνώσεων των ΑΣΑ (MSM) στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσίευση των δεδομένων για το έτος 2019 προκύπτουν κάποια συμπεράσματα που βασίζονται σε συμπεριφορές και πρακτικές που ακολουθούνται.

Σε δείγμα 13.601 ατόμων που ρωτήθηκαν για το αν έχουν διαγνωστεί τον τελευταίο χρόνο με κάποιο ΣΜΝ, το 7% απάντησε «Ναι».

Σε δείγμα 13.040 ατόμων που ρωτήθηκαν για τον έχουν εξεταστεί τον τελευταίο χρόνο για κάποιο ΣΜΝ, το 31,9% απάντησε «Ναι».

Σε δείγμα 953 ατόμων που απάντησαν πως έχουν διαγνωστεί με κάποιο ΣΜΝ τον τελευταίο χρόνο, το 46,4 % δήλωσε πως έχει διαγνωστεί με HPV.

Το 66,9 % των Ανδρών που έχουν Σεξουαλικές επαφές με Άνδρες (ΑΣΑ) απάντησαν πως γνωρίζουν την PrEP, ενώ το 33,1 % απάντησαν πως δεν την γνωρίζουν.

 

Στην επόμενη διαφάνεια μπορούμε να δούμε κάποιες αναλύσεις σχετικά με το αποτέλεσμα εξέτασης για των HIV

  • Το 71,3% των ανδρών που διαγνώστηκαν με HIV ήταν ΑΣΑ
  • Το 69,7% των ατόμων με θετικό αποτέλεσμα, ακολουθούσαν επικίνδυνες πρακτικές
  • Το 11,3% των θετικών αποτελεσμάτων ήταν ΑΣΑ, που κατά τη διάρκεια του σεξ έχουν κάνει τουλάχιστον μία φορά τους τελευταίους 12 μήνες, χρήση ουσιών όπως: Αμφεταμίνες ή/και Μεθαμφεταμίνες ή/και GBL
  • Το 15,9% των θετικών αποτελεσμάτων έχει συμμετάσχει σε πρακτικές με πολλά άτομα (sex parties) τουλάχιστον μία φορά το τελευταίο έτος.
  • Το 9,8% των ατόμων που διαγνώστηκαν με HIV, είναι εργαζόμενοι/ες στο σεξ (Ν=13.437).

Εδώ μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα μίας τρίμηνης έρευνας του Checkpoint που ήταν ιδιαίτερα σημαντική.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Οκτώβριο του 2019 έως το Δεκέμβριο του 2019 και συμμετείχαν σε αυτή 1.584 ΑΣΑ.

Η ερώτηση που τέθηκε στο συγκεκριμένο δείγμα ατόμων ήταν η εξής: “Θα έκανες σεξ με οροθετικό;”

Από αυτούς 28 άτομα διαγνώστηκαν με HIV εκ των οποίων το 35,7% είχε απαντήσει “Όχι δεν θα έκανα”.

Επίσης, το 28,3% απάντησε ναι χωρίς να διευκρινίσει κάτι, το 24,8% απάντησε ναι με την προϋπόθεση ότι ο οροθετικός θα είναι σε αντιρετροϊκή αγωγή και το 46,9% απάντησε πως δεν θα έκανε σεξ με άτομο που ζει με HIV.

 




Δες και αυτό!