Ο Μπαράκ Ομπάμα μοιράστηκε τον πόνο του βλέποντας το κύμα της αντι-τρανς νομοθεσίας στις ΗΠΑ, λέγοντας: «Αυτό δεν είμαστε εμείς!»

Ο πρώην πρόεδρος παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σιωπηλός κατά τη διάρκεια της αντι-ΛΟΑΤ+ σταυροφορίας της προεδρίας του Τραμπ.

Όμως, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι στοχοποιούν τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες της τρανς νεολάιας σε μια χρονιά ρεκόρ για την αντι-τρανς νομοθεσία, ο Ομπάμα μίλησε.

“Μου ραγίζει την καρδιά. Αυτό δεν είμαστε εμείς», είπε στο The Advocate.

«Η Αμερική είναι πάντα στα καλύτερά της, όταν ανοίγουμε τα χέρια μας διάπλατα και βοηθάμε περισσότερους ανθρώπους να νιώθουν ότι να ανήκουν – να μην τους αντιμετωπίζουμε σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, επειδή είναι διαφορετικοί.»

Μέχρι στιγμής, συνολικά 33 πολιτείες έχουν εισαγάγει περισσότερα από 100 αντι-τρανς νομοσχέδια μόνο το 2021, με πρωτοβουλία ρεπουμπλικάνων νομοθετών.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν πιστεύει ότι αυτοί οι νόμοι κερδίζουν πραγματικά τις/τους ψηφοφόρους, ο Ομπάμα σημείωσε ότι, από πολλές απόψεις, η εκστρατεία τους με βάση τις διακρίσεις δεν είναι κάτι καινούργιο.

«Εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε δει μερικούς Ρεπουμπλικάνους να επιδιώκουν πολιτικό πλεονέκτημα στρεφόμενοι εναντίον μας, συχνά στοχοποιώντας ορισμένες ομάδες ανθρώπων που θέλουν απλώς ίση μεταχείριση», είπε.

«Αυτοί οι νόμοι βλάπτουν πραγματικά – ειδικά τη νεολαία – είτε περάσουν είτε όχι. Το να μεγαλώνει ένα άτομο είναι αρκετά δύσκολο και σε κάποιο σημείο όλες/οι/@ παλεύουμε να βρούμε τη θέση μας στον κόσμο.»

«Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο δύσκολο είναι να γνωρίζουν τα νεαρά άτομα, ότι ορισμένοι ηγέτες – συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που υποτίθεται ότι τα εκπροσωπούν – δεν πιστεύουν ότι αξίζουν ίσα δικαιώματα.»

Τα τεράστια βήματα για την ισότητα κατά τη διάρκεια της θητείας του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο σήμαιναν ότι έχει χαραχθεί στη μνήμη του κόσμου ως ο πιο φιλικός προς τα ΛΟΑΤ άτομα πρόεδρος στην ιστορία – αλλά είναι πολύ χαρούμενος που κάποιος άλλος θα πάρει τον τίτλο.

«Θα ήθελα να επισκιάζεται η κληρονομιά μου, γιατί θα σήμαινε ότι ένας άλλος πρόεδρος έκανε ακόμη περισσότερα για να προστατεύσει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ», είπε.

«Γι’ αυτό ήμουν τόσο χαρούμενος που είδα τον Πρόεδρο Μπάιντεν να υπογράφει εκτελεστική εντολή την πρώτη του μέρα στο γραφείο του, με την οποία κάλεσε ομοσπονδιακές υπηρεσίες να απαγορεύουν τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.»

«Επίσης, απέρριψε την απαγόρευση της προηγούμενης κυβέρνησης για τα τρανς άτομα από το να υπηρετούν στο στρατό και έλαβε επιπλέον μέτρα για να υποστηρίξει και να προστατεύσει τις ΛΟΑΤΚ κοινότητες LGBTQ εδώ, αλλά και σε όλον τον κόσμο.»

Τέλος είπε ότι «Τώρα, έχουμε προφανώς περισσότερη δουλειά να κάνουμε. Πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα για να εγγυηθούμε τα βασικά δικαιώματα και τις προστασίες για κάθε Αμερικανίδα/ό. Η ελπίδα μου είναι ότι η όποια επιτυχία είχαμε, ενώ ήμουν πρόεδρος, αποδεικνύει ότι η πρόοδος είναι δυνατή.»