Την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, είχε προγραμματιστεί η συζήτηση στην Oλομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) της προσφυγής τριών σωματείων κατά της συνταγματικότητας του νόμου για την ισότητα στον γάμο.
Όπως ενημερώνει το avmag.gr η Κατερίνα Τρίμμη, δικηγόρος, μέλος των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο και Τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), η συζήτηση αναβλήθηκε από το δικαστήριο.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η υπόθεση δεν θα εκδικαζόταν, καθώς οι δικηγόροι έχουν κηρύξει αποχή από όλες τις δίκες ενώπιον του ΣτΕ έως το τέλος του χρόνου.
Για πρώτη φορά, όμως, έγινε κάτι αξιοσημείωτο, με μεγάλη συμβολική σημασία: Η ΕΕΔΑ άσκησε παρέμβαση υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου και υπέρ της ισχύος της Υπουργικής Απόφασης για τις καταχωρήσεις των γάμων ομοφύλων με τις νέες ληξιαρχικές πράξεις, κατά των οποίων έγινε η αίτηση ακύρωσης από τα τρία σωματεία.
Όπως μας είπε η κα Τρίμμη, είναι «η πρώτη φορά που παρεμβαίνει η ΕΕΔΑ σε ελληνικό δικαστήριο και, μάλιστα, στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας.
Είναι πάγια η θέση της ΕΕΔΑ για την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, έτσι ώστε να αναγνωρίζονται ισότιμα τα δικαιώματα όλων των πολιτών και να προασπίζεται ασφαλώς ταυτόχρονα και το αληθές συμφέρον των παιδιών, που δεν είναι εν προκειμένω άλλο από το να έχουν ισότιμα και ανεξάρτητα από το φύλο των γονέων τους, αναγνωρισμένα από την πολιτεία και τον νόμο, τα οικογενειακά σχήματα στα οποία μεγαλώνουν.
Εξάλλου, ήδη από το 2004, η ΕΕΔΑ, ως ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, είχε προτείνει δέσμη μέτρων και νομοθετικών πρωτοβουλιών, για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων και τη νομική κατοχύρωση των συμβιωτικών τους σχέσεων. Και κατά τη σύνταξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ είχαμε καταθέσει τις προτάσεις μας και είχαμε παρέμβει και κατά τη συζήτηση του νόμου στη Βουλή, υπέρ της ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών. Η παρέμβαση στο ΣτΕ, λοιπόν, δεν αποτελεί έκπληξη και είναι η απόδειξη της συνεπούς στάσης της ΕΕΔΑ υπέρ της ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών», συμπληρώνει η κα Τρίμμη.
Η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης ακύρωσης έχει προγραμματιστεί εκ νέου για τις 11 Απριλίου 2025.