Συμβουλές για την αντιμετώπιση της βουλιμίας και της νευρικής ανορεξίας

14/07/2021
από

Η βουλιμία και η νευρική ανορεξίαείναι διατροφικές διαταραχές και ανήκουν στις ψυχικές ασθένειες, οι οποίες προκαλούν στα άτομα που τις αντιμετωπίζουν εμμονή με το βάρος τους και διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματός τους. Τα επίπεδα που συμβάλλουν είναι βιολογικά, γενετικά αλλά και ψυχολογικά. Παρά τις αρκετές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους υπάρχουν και αρκετές ομοιότητες, με βασική εκείνη της γραμμής αντιμετώπισής τους.

Τα άτομα με διατροφικές διαταραχές χρειάζονται υποστήριξη, όχι κριτική για να ανακάμψουν. Το στενό περιβάλλον που αποτελείται από τους φίλους και την οικογένεια, αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον είναι παράγοντες που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην βοήθεια ενός ατόμου που αντιμετωπίζει διατροφικές διαταραχές.

Μερικές συμβουλές που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην υποστήριξη ενός ατόμου με διατροφικές διαταραχές:

Απόφυγε να σχολιάσεις την εμφάνιση ή το βάρος του

Δεν είναι απαραίτητα θετική η απώλεια κιλών, οπότε απόφυγε να κάνεις σχόλια ή να επικεντρωθείς στην εμφάνιση. Είναι καλύτερο να επαινέσεις ένα άτομο για την προσωπικότητα και τα κατορθώματά του και όχι για την εμφάνιση.

Μην ανοίξεις συζητήσεις με θέμα το φαγητό, την άσκηση και την δίαιτα

Είναι θέματα ευαίσθητα που μπορεί να παρασύρουν ή να απογοητεύσουν ένα άτομο που προσπαθεί να απαλλαχτεί από τις διατροφικές διαταραχές. Προσπάθησε να στρέψεις την συζήτηση σε άλλη θεματολογία.

Βοήθησε να νιώσει άνετα για να μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα

Είναι σημαντικό να νιώθει άνετα για να μπορεί να μιλήσει για αυτά που νιώθει ή βιώνει. Πολλές φορές ενδέχεται να υπάρχουν συναισθήματα ενοχής ή ντροπής, κάνοντάς την έκφρασή τους ακόμη πιο δύσκολη.

Ενθάρρυνε να ζητήσει υποστήριξη από κάποιον ειδικό

Προσπάθησε να υποστηρίξεις, χωρίς να κρίνεις και ενθάρρυνε να ζητήσει την βοήθεια ενός ειδικού που θα μπορεί να του υποδείξει την σωστή θεραπεία. Αν νιώθει ανασφάλεια μπορείς να του προτείνεις να πας μαζί του.

Οι ειδικότητες που μπορεί να επισκεφτεί είναι αφενός του διαιτολόγου που μπορεί να τον ενημερώσει για την σωστή διατροφή, τα ισορροπημένα γεύματα και να του βγάλει κάποιο εξατομικευμένο πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες του και αφετέρου κάποιον ψυχολόγο ή ψυχίατρο, ώστε να υπάρχει παράλληλα και η ψυχολογική υποστήριξη με την αντίστοιχη καθοδήγηση. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν επαγγελματίες με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές.

Η συνδυαστική αντιμετώπιση είναι συνήθως η ιδανικότερη και πιο ολοκληρωμένη, ενώ οι συνεδρίες θεραπείας αποτελούν ουσιαστικό μέρος της αποκατάστασης και της θεραπείας της διατροφικής διαταραχής.


Για περισσότερα αξιόπιστα επιστημονικά άρθρα υγείας επισκέψου το doctoranytime.gr




Δες και αυτό!