Συλλήψεις μετά την πραγματοποίηση του απαγορευμένου Pride στην Κωνσταντινούπολη

01/07/2024
από
Εκατοντάδες άτομα συμμετείχαν για λίγο στην απαγορευμένη πορεία Υπερηφάνειας στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή, με την τουρκική αστυνομία να συλλαμβάνει ορισμένα από τα συμμετέχοντα.

Σηκώνοντας Pride σημαίες και φωνάζοντας διάφορα συνθήματα, τα παρευρισκόμενα άτομα κατάφεραν να διαδηλώσουν για περίπου 10 λεπτά κατά μήκος της λεωφόρου Μπαγκντάντ στην ασιατική πλευρά της πολυπληθέστερης πόλης της Τουρκίας, προτού διαλυθούν από την παρέμβαση της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, η αστυνομία απέκλεισε την πλατεία Ταξίμ, παραδοσιακό τόπο συγκέντρωσης για διαδηλώσεις. Ένας εκπρόσωπος των διοργανωτών διάβασε μια δήλωση που έλεγε: «Δεν κουραζόμαστε ποτέ να εξαπατάμε την αστυνομία και να την αναγκάζουμε να ασχοληθεί μαζί μας.

«Έχετε κλείσει όλους τους δρόμους και τις πλατείες, έχετε σταματήσει τη ζωή μιας ολόκληρης πόλης, αλλά έχετε ξεχάσει ότι θα τρυπήσουμε την πέτρα και θα βρούμε ο ένας τον άλλον αν χρειαστεί».

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 15 άτομα αφού έψαξε τους δρόμους όταν έφτασε στο σημείο μετά τη διάλυση των συμμετεχόντων, δήλωσε μάρτυρας στο Reuters.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης είχε απαγορεύσει νωρίτερα στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα να διοργανώσει πορεία Υπερηφάνειας, χωρίς να αιτιολογήσει την κίνησή του παρά μόνο είπε ότι «παράνομες ομάδες» ήθελαν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας χωρίς άδεια.

Το γραφείο του κυβερνήτη δήλωσε ότι η περιοχή γύρω από την κεντρική πλατεία Ταξίμ είχε παύση κυκλοφορίας και ότι η κίνηση των πεζών παρακολουθείται.

Στην περσινή πορεία, η οποία πραγματοποιήθηκε παρά την απαγόρευση, έγιναν επίσης αρκετές συλλήψεις, εν μέσω εντός σκληρού ομοφοβικού και τρανσφοβικού κλίματος στη γειτονική χώρα.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Τουρκία αποτελούν τακτικό στόχο της χλεύης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τους έχει περιγράψει ως απειλή για τις οικογενειακές αξίες. Ωστόσο, η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στη χώρα.
Δες και αυτό!