Στον Άρειο Πάγο προσέφυγαν δύο ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία είχαν παντρευτεί με πολιτικό γάμο στην Τήλο. Γάμοι που σύμφωνα με την μετέπειτα δικαστική απόφαση κηρύχθηκαν ανυπόστατοι.
Τα ζευγάρια (δύο άνδρες, δύο γυναίκες) πέρασαν στη διαδικασία της έφεσης, αφού εξάντλησαν όλα τα νομικά μέσα που τους παρέχει η εσωτερική νομοθεσία, ζητώντας από τους ανώτατους δικαστές να άρει παλαιότερη απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσου με την οποία έχει κηρυχτεί ανυπόστατος ο γάμος τους.
“Είμαστε έλληνες άνδρες και φυσικά πρόσωπα του ίδιου φύλου. Αποφασίσαμε μετά από μία μακρόχρονη, σοβαρή, μόνιμη και σταθερή σχέση που στηρίζεται στον σεβασμό, την αγάπη, το συναίσθημα και αφού δοκιμάσαμε τις προσωπικές μας σχέσεις στον χρόνο διαμένοντας επί αρκετά χρόνια συνεχώς στο ίδιο σπίτι, διαθέτοντας κοινά οικονομικά και δημιουργώντας κοινούς στόχους για το μέλλον, αποφασίσαμε να επισημοποιήσουμε τη σχέση που ήδη είχαμε και να λάβουμε την ίδια προστασία της πολιτείας όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας μας”.
Αυτά δήλωσε στην εφημερίδα “Τα Νέα” το ζευγάρι των δύο ανδρών.
«Για τη σύναψη του πολιτικού γάμου σε κανένα νομοθετικό κείμενο που ισχύει στη χώρα μας δεν υπάρχει ως προϋπόθεση η διαφορετικότητα του φύλου. Ούτε στο εσωτερικό δίκαιο που πηγάζει άμεσα από τη νομοθετική εξουσία ούτε και στα διεθνή κείμενα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου»
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ευαγγελία Βλάμη, η οποία εξακολουθεί – όπως δηλώνει στην ίδια εφημερίδα- να είναι παντρεμένη με τη σύντροφο της, όχι μόνο για τους γνωστούς και φίλους, αλλά και για μια σειρά από υπηρεσίες που δέχονται τον γάμο τους. «Τα τελευταία έξι χρόνια με τη σύζυγό μου κάνουμε κοινή φορολογική δήλωση, πράγμα που σημαίνει πως για την Εφορία είμαστε παντρεμένες. Εχουμε πάρει δάνειο από την τράπεζα, γεγονός που δείχνει ότι ο γάμος αναγνωρίζεται. Ακόμη και μια ιδιωτική ιατρική κάρτα που έβγαλε εκείνη με αναγνωρίζει όχι απλά ως μέλος της οικογένειας αλλά ως σύζυγο».