Το Τμήμα Ψυχολογία του ΕΚΠΑ με σχετική ανακοίνωση έδωσε απάντηση για τα τρανσφοβικά θέματα σε εξετάσεις του τμήματος, μετά τη δημοσιότητα που πήρε το ζήτημα με το σχετικό δελτίο τύπου της Colour Youth. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι “τα μέλη του Τμήματος συμμερίζονται τις επιστημονικές θέσεις και τους προβληματισμούς της υπεύθυνης Καθηγήτριας.”
Εδώ ολόκληρη η ανακοίνωση:
Τα μέλη του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, μετά τα δημοσιεύματα που αφορούν τη γραπτή εξέταση του μαθήματος Ψυχοπαθολογίας στην τρέχουσα εξεταστική περίοδο (2019-2020), ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη Καθηγήτρια, η οποία:
(α) Υπενθύμισε ότι βασικός στόχος του μαθήματος είναι η εξασφάλιση των γνώσεων όλων των φοιτητριών/φοιτητών για τις διαγνωστικές κατηγορίες, καθώς μετά από την αποφοίτησή τους έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν κλινικό έργο. Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι στο μάθημα της Ψυχοπαθολογίας εξετάζονται οι φοιτήτριες και οι φοιτητές βάσει επιστημονικών κριτηρίων, όπως διατυπώνονται στα ταξινομικά συστήματα (DSM και ICD) και όπως αυτά αποτυπώνονται στο διδακτικό σύγγραμμα. Στα ταξινομικά αυτά συστήματα υιοθετούνται οι όροι «Διαταραχές ταυτότητας του φύλου» (ICD-10, σελ. 270) και «Δυσφορία γένους» (DSM-V, σελ. 215). Στην προηγούμενη έκδοση του DSM (IV-TR, σελ. 581) υιοθετείται ο όρος «Διαταραχή της ταυτότητας του γένους», η οποία αναφέρει παρόμοια διαγνωστικά κριτήρια με εκείνα του DSM-V. Σε αυτή την έκδοση (DSM-IV-TR) βασίζεται το διδακτικό σύγγραμμα και κατά συνέπεια η εξεταστέα ύλη του μαθήματος, ενώ το σύγγραμμα βρίσκεται ήδη σε διαδικασία επικαιροποίησης.
(β) Επισήμανε ότι στη διάρκεια των διαλέξεων συζητούνται οι αλλαγές που εμπεριέχονται στα αναθεωρημένα ταξινομικά συστήματα, σε συνάρτηση με τις επιστημονικές και κοινωνικές εξελίξεις.
(γ) Εξέφρασε λύπη για οποιαδήποτε δυσκολία ενδεχομένως δημιουργήθηκε σε φοιτήτριες/φοιτητές κατά τη διάρκεια των εξετάσεων του μαθήματος, καθώς και για το γεγονός ότι δεν προσέγγισαν την ίδια για να εκφράσουν τις απόψεις και τα συναισθήματα αυτά σε προσωπικό επίπεδο,
Με βάση αυτή την ενημέρωση και τη συζήτηση που ακολούθησε, τα μέλη του Τμήματος συμμερίζονται τις επιστημονικές θέσεις και τους προβληματισμούς της υπεύθυνης Καθηγήτριας. Το Τμήμα Ψυχολογίας, στη μακρόχρονη ιστορία του στο ΕΚΠΑ (και ως Πρόγραμμα Ψυχολογίας) δεν κάνει κανενός είδους διακρίσεις, υπηρετώντας με συνέπεια την επιστημονική γνώση και δεοντολογία, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα.
https://avmag.gr/118310/gia-ta-transfovika-themata-sto-tmima-psychologias-toy-ekpa/
https://avmag.gr/118472/i-archi-enos-anoichtoy-dialogoy-gia-ta-loatki-zitimata-sto-panepistimio/