Στη Μ. Βρετανία άτομα που ζουν με HIV θα μπορούν να λάβουν θεραπείες γονιμότητας

25/10/2023
από
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεσμεύτηκε να καταργήσει έναν νόμο που εμπόδιζε τα άτομα που ζουν με HIV να γίνουν γονείς μέσω παρένθετης κύησης.

Η υπουργός Maria Caulfield ανακοίνωσε την προοδευτική αλλαγή της νομοθεσίας στο Κοινοβούλιο την Τρίτη (24 Οκτωβρίου) κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η νέα αυτή νομοθεσία θα επιτρέψει στα άτομα που ζουν με τον HIV και έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο – που σημαίνει ότι δεν μπορούν να μεταδώσουν τον HIV – να δωρίσουν ωάρια ή σπέρμα με σκοπό την παρένθετη κύηση.

Οι αλλαγές αυτές δεν έγιναν ξαφνικά, αλλά μετά από μια μακρά και δυναμική εκστρατεία του National AIDS Trust. Η εκστρατεία τους συγκέντρωσε μεγάλη υποστήριξη κατά τους τελευταίους 18 μήνες, με εκατοντάδες υπογραφές ενός ψηφίσματος, επιστολές στους βουλευτές και με τη συμμετοχή τους στο Pride του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές του Κοινοβουλίου, δεν θα είναι πλέον παράνομο για τα ζευγάρια (ΛΟΑΤΚΙ+ ή ετερόφυλα) που ζουν με HIV να χρησιμοποιούν παρένθετη κύηση ή για ένα άτομο να λαμβάνει δωρεά σπέρματος από φίλο ή συγγενή που ζει με HIV.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο την Τρίτη, η υπουργός Caulfield δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι, μετά τη βοήθεια της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ασφάλεια του Αίματος, των Ιστών και των Οργάνων, η Κυβέρνηση θα εισαγάγει δευτερογενή νομοθεσία για να επιτρέψει τη δωρεά σπέρματος από άτομα που ζουν με HIV και που έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο. Θα την εισαγάγουμε το συντομότερο δυνατό.

«Θα ασχοληθούμε επίσης με ορολογίες και μέρη της διαδικασίας που δημιουργούν διακρίσεις για τη δωρεά μεταξύ συντρόφων, οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα το πρόσθετο κόστος για γυναικεία ομόφυλα ζευγάρια που υποβάλλονται σε αμοιβαία εξωσωματική γονιμοποίηση- και πάλι, οι τροποποιήσεις μέσω νομοθετικών πράξεων θα εισαχθούν το συντομότερο δυνατό».

Χαιρετίζοντας την αλλαγή της νομοθεσίας, η Deborah Gold, διευθύνουσα σύμβουλος του National AIDS Trust, ανέφερε σε δήλωσή της: «Μετά από χρόνια εκστρατείας για το θέμα αυτό, σήμερα το πρωί ακούσαμε την κυβέρνηση να δεσμεύεται επιτέλους στο Κοινοβούλιο να αλλάξει τον νόμο που εισάγει διακρίσεις και εμποδίζει πολλά ΛΟΑΤ άτομα που ζουν με HIV να δημιουργήσουν οικογένεια.

«Η απόφαση της Κυβέρνησης ακολουθεί την επιστήμη και τώρα την καλούμε να κάνει γρήγορα πράξη τη δέσμευσή της και να καταθέσει δευτερογενή νομοθεσία για να αφαιρέσει αυτές τις ρυθμίσεις από το νομοθετικό βιβλίο το συντομότερο δυνατό.

«Αυτή η αλλαγή θα μεταμορφώσει τη ζωή ορισμένων ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV και οι οποίοι μέχρι τώρα αποκλείονταν από την ευκαιρία να γίνουν γονείς μέσω θεραπειών γονιμότητας».

Στη σελίδα της εκστρατείας του National AIDS Trust, δύο επίδοξοι γονείς μοιράστηκαν τις ιστορίες τους, εξηγώντας γιατί νομοθετικές αλλαγές όπως αυτή είναι τόσο σημαντικές.

Ένας άνδρας με το όνομα Andrew λέει: «Το όλο θέμα μοιάζει τόσο ξεπερασμένο. Υποβάλλομαι σε θεραπεία, που σημαίνει ότι ο HIV στον οργανισμό μου είναι μη ανιχνεύσιμος και δεν μπορώ να τον μεταδώσω, οπότε αυτός ο νόμος δεν χρειάζεται καν να υπάρχει.

«Μου έλεγαν ότι δεν μπορώ να αποκτήσω βιολογικό παιδί, ενώ δεν υπάρχει κανένας λόγος γι’ αυτό. Αισθάνομαι ότι η κυβέρνηση πρακτικά επιβάλλει την υπογονιμότητα στα ΛΟΑΤ+ άτομα που ζουν με HIV».
Δες και αυτό!