Σουδάν: καταγγελίες για βιασμούς γυναικών από ένοπλους άνδρες

16/05/2023
από
Υπάρχουν πολλές αναφορές για βιασμούς αμάχων γυναικών από ενόπλους στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, όπου ξέσπασαν μάχες τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το The Guardian, τέσσερις γυναίκες και ένα μικρότερο κορίτσι, τρεις από τις οποίες είναι προσφύγισσες, βρίσκονται κάτω από την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης ομάδας, η διευθύντρια της οποία δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι περισσότερες περιπτώσεις σεξουαλικής βίας στην πόλη δεν καταγγέλλονται.

«Πιστεύω ότι οι περιπτώσεις είναι πολύ περισσότερες, αλλά λόγω των όσων συμβαίνουν, δεν μπορούν όλα τα θύματα να φτάσουν σε εμάς και να λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη», δήλωσε η Σουλιέμα Ισάκ, διευθύντρια της μονάδας καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών στο Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων του Σουδάν.

Δύο από τις γυναίκες δήλωσαν ότι βιάστηκαν από μέλη παραστρατιωτικών δυνάμεων (των RSF). Οι τρεις πρόσφυγες που ζουν στην πόλη αφού διέφυγαν από τη βία στις χώρες τους, ανέφεραν ότι βιάστηκαν από άγνωστους ένοπλους άνδρες.

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις 15 Απριλίου, όταν ξέσπασαν μάχες μεταξύ του σουδανικού στρατού, υπό τον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, και των RSF, υπό τον Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο (γνωστό ως Hemedti). Οι δύο άνδρες μοιράζονταν την εξουσία από το στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, το οποίο εκδίωξε τα πολιτικά μέλη μιας μεταβατικής κυβέρνησης – η οποία δημιουργήθηκε μετά την εκδίωξη του δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ.

Μόλις το 16% των νοσοκομείων στο Χαρτούμ λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα, ενώ αξιωματούχοι του τομέα της υγείας αναφέρουν ότι ορισμένα κέντρα έχουν καταληφθεί από τις δυνάμεις των RSF, οι οποίες ελέγχουν σχεδόν το 90% της πρωτεύουσας.

Η Ισάκ δήλωσε ότι η βία και η έλλειψη υγειονομικών πόρων σημαίνει ότι η μονάδα της μπορεί να προσφέρει μόνο «την ελάχιστη δυνατή βοήθεια». «Δεν υπάρχουν ασφαλή περάσματα σε μέρη όπου υπάρχουν φάρμακα, τα μέρη αυτά είναι υπό κατάληψη», δήλωσε.

Ο ΟΗΕ δήλωσε επίσης ότι οι πόροι έχουν «περιοριστεί σημαντικά» στο Χαρτούμ και στο μεγαλύτερο μέρος του Νταρφούρ. «Υπάρχουν κρίσιμες ελλείψεις σε προμήθειες για την κλινική διαχείριση των κιτ βιασμού και αξιοπρέπειας, καθώς τα αποθέματα είναι απρόσιτα», ανέφερε την περασμένη εβδομάδα το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό, UNFPA.

Παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν την Πέμπτη να προστατεύσουν τους αμάχους ώστε να καταστεί δυνατή η παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών, οι σφοδρές μάχες και οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν σε όλο το Χαρτούμ και στην Ελ Γκενέινα στο Δυτικό Νταρφούρ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα.

Ως διοικητής της πολιτοφυλακής Janjaweed, ο Hemedti κατηγορείται ότι στο παρελθόν χρησιμοποίησε τους βιασμούς ως όπλο πολέμου στη σύγκρουση στο Νταρφούρ που διαρκεί εδώ και δύο δεκαετίες.

Ένοπλες ομάδες έχουν κατηγορηθεί για σειρά βιασμών και κακοποιήσεων από τότε που άρχισαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Σουδάν στα τέλη του 2018 και γιατροί στο Χαρτούμ δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η RSF είχε πραγματοποιήσει περισσότερους από 70 βιασμούς όταν επιτέθηκε σε ειρηνική διαδήλωση τον Ιούνιο του 2019.




Δες και αυτό!