Σωτήρης Χατζάκης: «Παρενοχλούμαι από τη διαφορετικότητα»

Σωτήρης Χατζάκης

«Υπήρξα αποδέκτης παρενόχλησης και από γυναίκες και από άντρες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Χατζάκης, ηθοποιός, σκηνοθέτης και πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ, μπροστά στην κάμερα της εκπομπής «Μέρα μεσημέρι με τη Μάριον Μιχελιδάκη» στο OPEN TV.

Αρχικά η δημοσιογράφος της εκμποπής ρώτησε για το θέατρο και το metoo και ο Σωτήρης Χατζάκης απάντησε:

«Συνέβη με τον κορονοϊό να μείνουν σπίτι τους οι άνθρωποι και να μην υπάρχει παραγωγική διαδικασία. Τότε κάποιες κοπέλες, οι οποίες είχαν κακοποιηθεί, θεώρησαν σωστό και μπράβο τους και βγήκαν να καταγγείλουν. Υπήρξαν σοβαρά περιστατικά στον χώρο του θεάτρου και αυτά δικάζονται. Όμως πήγε στην υπερβολή. Μετά άρχισαν οι εκδικήσεις. Το δεύτερο κακό είναι ότι καταργήθηκε το τεκμήριο της αθωότητας. Λέμε «ο θύτης», χωρίς να έχει αποδειχθεί από το δικαστήριο. Λέμε «το θύμα του», αλλά δεν είναι το θύμα του. Ειναι το φερόμενο ως θύμα.

Το κίνημα metoo είναι πάρα πολύ χρήσιμο. Πρέπει να προσέξει πολύ την υπερβολή και να θυμηθεί ότι δεν είναι άρθρο του Συντάγματος.»

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε το αν έχει δεχτεί ο ίδιος βία:

«Δέχτηκα εργασιακή βία. Δούλεψα χωρίς χρήματα. Δέχτηκα την υπεροψία των σκηνοθετών. Υπήρξα αποδέκτης παρενόχλησης και από γυναίκες και από άντρες. Έχω παρενοχληθεί έντονα από γυναίκες ανθρώπους του θεάτρου και μέχρι τώρα. Γιατί υπάρχουν πόστα μέσα σε μεγάλα κέντρα παραγωγής πολιτισμού που αν είσαι, ας πούμε, μέσα στην κανονικότητα και δεν είσαι στη διαφορετικότητα, δεν γίνεσαι αποδεκτός.

Παρενοχλούμαι από τη διαφορετικότητα. Όχι όλη τη διαφορετικότητα, τη φανατική. Άλλο να είσαι ομοφυλόφιλος και να είσαι αξιοπρεπής και έντιμος και ωραίος και ανοιχτός και άλλο να είσαι ένας άνθρωπος ο οποίος μισεί την κανονικότητα και θέλει να τη συντρίψει και αρχίζει να την πολεμάει μέσα από την εξουσία που έχει.»

Τις ξεκάθαρα ομοφοβικές δηλώσεις του Σωτήρη Χατζάκη, σχολίασε πολύ εύστοχα η Μαριέλλα Σαββίδου, μέλος του πάνελ της εκπομπής:

«Με σοκάρει αυτό (σ.σ. που είπε), γιατί το αντίθετο του κανονικού είναι ο περίεργος, ο ανώμαλος, ο μη κανονικός. Με το να λέμε «κανονικότητα» είναι παρα πολύ ρατσιστικό ως προς τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, γιατί κι αυτοί είναι κανονικοί άνθρωποι.

Είναι πολύ σκληρό να λες ότι παρενοχλείσαι από τη διαφορετικότητα. Από τι παρενοχλείσαι;»

Η παρουσιάστρια, Μάριον Μιχελιδάκη, είτε δεν κατάλαβε είτε απλά ήθελε να κάνει χειρότερα τα πράγματα και υποστήριξε ότι:

«Μερικές φορές, ενώ πάμε να κατακτήσουμε πράγματα που είναι αυτονόητα, χωρίς διαχωρισμούς… από το αντίστροφο έχουμε μια φοβερή λογοκρισία, στο πώς να μιλήσουμε και πώς να εκφράσουμε μια άποψη.»

Με τη σειρά της η Μαριέλλα Σαββίδου απάντησε: «Ναι, η λογοκρισία πού συμβαίνει; με το politically correct. Η πολιτική ορθότητα προστατεύει τις μειονότητες, να μην λέμε αρνητικά πράγματα για μειονότητες.»

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!