Τα περιστατικά που αφορούν στο αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα, ή αλλιώς στη νόσο Nicolas-Favre (Lymphogranuloma Venereum, LGV) έχουν αυξηθεί στους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες στην Αγγλία, υποδηλώνοντας ότι οι κουήρ άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στο σεξ.
Το LGV είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, που προέρχεται από ένα συγκεκριμένο στέλεχος των βακτηρίων χλαμύδια (chlamydia trachomatis). Συχνά, προσβάλλει την πρωκτογεννητική περιοχή, διάγνωση γίνεται με ανίχνευση των χλαμυδίων σε έκκριμα, ενώ η θεραπεία γίνεται με στοχευμένη χρήση αντιβιοτικών.
Σύμφωνα με το NHS, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν «πρησμένους λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα, στη μία ή και στις δύο πλευρές, έλκος, ή πόνο στο πέος, στον κόλπο, ή γύρω από τον πρωκτό».
Άτομα που αντιμετωπίζουν το αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα μπορε, επίσης, να παρουσιάσουν πρωκτικά συμπτώματα, όπως “αίμα ή πύον από τον πρωκτό στα εσώρουχα, ή μετά τη χρήση χαρτιού τουαλέτας, πόνο στην πρωκτική περιοχή, τόσο σε ηρεμία, όσο και μετά από το σεξ, δυσκοιλιότητα, διάρροια, ή αίσθημα ατελούς εκκένωσης».
Μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε από τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας έδειξε ότι οι διαγνώσεις σε LGV σημείωσαν ρεκόρ το 2019 και σχεδόν όλες αυτές οι περιπτώσεις (98%) ήταν ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες. Έχει σημειωθεί σταθερή αύξηση των περιπτώσεων από το 2017.
Αν και το STI έχει ιστορικά συσχετιστεί με κουήρ άνδρες που είναι θετικοί στον ιό HIV, σύμφωνα με το φιλανθρωπικό ίδρυμα HIV/AIDS NAM, ο αριθμός των αρνητικών στον ιό του HIV ανδρών, ή εκείνων που δε γνωρίζουν την κατάστασή τους, και που έχουν διαγνωστεί με LGV, έχει αυξηθεί κατά πέντε φορές από το 2013.
Οι συγγραφείς της έκθεσης αποδίδουν αυτήν την αύξηση στον εξής παράγοντα:
«Η αύξηση… μπορεί να αντικατοπτρίζει τη μεγαλύτερη ανάμειξη μεταξύ των σεξουαλικών δικτύων, καθώς οι παρεμβάσεις του HIV βελτιώνονται… αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι η αυξημένη πρόσβαση στην πρόληψη του ιού του HIV μεταβάλλει τη συμπεριφορά σεξουαλικού κινδύνου.
“Τα ευρήματα αυτής της έκθεσης επιβεβαιώνουν την ανάγκη για συνεχή χρήση στοχοθετημένων παρεμβάσεων ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης προώθησης της υγείας και των δοκιμών σε πληθυσμούς με υψηλότερα ποσοστά στο αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα, καθώς και την ευκαιρία αναθεώρησης των εθνικών οδηγιών.”
https://avmag.gr/135326/simera-mathainoyme-gia-ta-chlamydia/