Σκωτία: Τρανσφοβική πολιτική οδηγεί τρανς γυναίκες σε ανδρικές φυλακές

05/12/2023
από
Σύμφωνα με μια νέα πολιτική της Σκωτίας, οι τρανς γυναίκες που έχουν ιστορικό βίας προς άλλες (cis) γυναίκες, θα κρατούνται σε ανδρικές φυλακές, εκτός «εξαιρετικών περιστάσεων».

Οι νέες κατευθυντήριες της Σκωτσέζικης Υπηρεσίας Φυλακών (SPS) έρχεται μήνες μετά την καταδίκη της τρανς γυναίκας Isla Bryson, η οποία κατηγορείται για δύο επιθέσεις εναντίον cis γυναικών το 2016 και το 2019.

Η Bryson τοποθετήθηκε αρχικά σε γυναικείο σωφρονιστικό ίδρυμα αφού κρίθηκε ένοχη, γεγονός που προκάλεσε δημόσια κατακραυγή, και οδήγησε τελικά στην απόφαση της υπουργού της Σκωτίας Nicola Sturgeon, να την μεταφέρει σε ανδρικές φυλακές.

Μια πολιτική που είχε θεσπιστεί το 2014, απαιτούσε από την SPS να μεταφέρει τους κρατούμενους σε εγκαταστάσεις που αντιστοιχούν στην ταυτότητα φύλου τους και όχι στο φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννησή τους.

First Minister Nicola Sturgeon announced that trans inmate Isla Bryson will be housed in a male prison

Μετά την καταδίκη της Bryson τον Φεβρουάριο, η πολιτική αυτή επικαιροποιήθηκε για να διασφαλίσει ότι κάθε τρανς άτομο στη φυλακή με ιστορικό βίας κατά των (cis – δεν αναφέρεται ρητά, αλλά εννοείται) γυναικών, θα αναγκάζεται να κρατείται σε ανδρικές φυλακές.

Τώρα, μια νέα πολιτική, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 26 Φεβρουαρίου του 2024, επαναβεβαιώνει ότι οι τρανς γυναίκες απαγορεύεται να παραμείνουν σε γυναικείες φυλακές, εάν έχουν ιστορικό εγκλήματος εναντίον άλλης γυναίκας – εκτός αν βρεθούν «αδιάσειστα στοιχεία ότι δεν συνιστούν απαράδεκτο κίνδυνο βλάβης για όσα άτομα βρίσκονται στις γυναικείες φυλακές».

Τα αδικήματα που θα εμπόδιζαν μια τρανς γυναίκα να κρατηθεί σε γυναικεία φυλακή περιλαμβάνουν σεξουαλικά εγκλήματα, δολοφονία, επίθεση, απαγωγή, εκφοβισμό και παρενόχληση, σεξουαλική εκμετάλλευση και διατάραξη της ειρήνης.

Η πολιτική διασφαλίζει ότι οι τρανς γυναίκες κρατούμενες θα κρατούνται σε ανδρικές εγκαταστάσεις μέχρις ότου η υπηρεσία αποκτήσει αρκετές πληροφορίες για να «καταλήξει σε απόφαση ότι ένα τρανς άτομο μπορεί να φιλοξενηθεί με ασφάλεια» σε εγκατάσταση που αντιστοιχεί στην ταυτότητα φύλου του.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της υπηρεσίας φυλακών, Teresa Medhurst, επαναβεβαίωσε ότι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα μπορούσαν οι τρανς κρατούμενες να μεταφερθούν σε γυναικεία φυλακή, εφόσον τα αδικήματά τους ήταν παλιά και χαμηλού επιπέδου.

«Είμαι ικανοποιημένη που όλα τα τρανς άτομα βρίσκονται στη φυλακή που ταιριάζει καλύτερα στο προφίλ κινδύνου και αναγκών τους», δήλωσε η Medhurst, σύμφωνα με το BBC News.

Εν τω μεταξύ, οι τρανς άνδρες κρατούμενοι θα κρατούνται σε γυναικείες εγκαταστάσεις – αν και όσοι έχουν ιστορικό βίας κατά των γυναικών μπορεί να κρατηθούν χωριστά από τους άλλους κρατούμενους, αν αυτό κριθεί «απαραίτητο» προκειμένου να «είναι ασφαλείς οι γυναίκες».

Σύμφωνα με το SPS, υπήρχαν μόλις 23 τρανς κρατούμενοι στη Σκωτία από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Από αυτούς τους 23, οι 19 ήταν τρανς γυναίκες και οι τέσσερις τρανς άνδρες. Από αυτές τις 19 τρανς γυναίκες, οι επτά κρατούνταν σε γυναικεία φυλακή, ενώ ένας από τους τέσσερις τρανς άνδρες κρατούνταν σε ανδρική φυλακή.
Δες και αυτό!