Σκωτία: Νομοθετική πρόταση για την απαγόρευση των «θεραπειών» μεταστροφής

10/01/2024
από
Η κυβέρνηση της Σκωτίας δημοσίευσε σχέδια για την απαγόρευση των «θεραπειών» μεταστροφής, στα οποία όμως αναφέρεται ότι θα γίνουν σεβαστές οι «θρησκευτικές ελευθερίες».

Ενώ ο Rishi Sunak δεν έχει πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του να απαγορεύσει την κακοποιητική πρακτική, η Σκωρία προχωρά με την προτεινόμενη νομοθεσία που θα «προλαμβάνει τις επιβλαβείς πράξεις» που επιχειρούν να «αλλάξουν ή να καταστείλουν» τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες.

Σύμφωνα με το STV News, η πρόταση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 9 Ιανουαρίου από υπουργούς της κυβέρνησης, συνιστά ότι η απαγόρευση των «θεραπειών» μεταστροφής θα μπορούσε να καλύψει ζητήματα όπως: η «θεραπεία» ή η παροχή συμβουλών σε ένα άτομο για να «αλλάξει» ή καταστείλει την έλξη του προς ένα άτομο του ίδιου φύλου, ο επανειλημμένος ή συνεχής έλεγχος των δραστηριοτήτων ή της εμφάνισης ενός ατόμου, η απειλή ή ταπείνωση κάποιου ατόμου, και η συνταγογράφηση φαρμάκων με σκοπό την καταστολή της σεξουαλικής ορμής ενός ατόμου.

Όπως επισημαίνεται στη νομοθετική πρόταση όμως, οι ιατρικές θεραπείες, όπως η φροντίδα για την επιβεβαίωση φύλου των τρανς ατόμων, δεν θα θεωρούνται «θεραπείες» μεταστροφής.

Ως αποτέλεσμα της προτεινόμενης απαγόρευσης, θα εισαχθούν νέα ποινικά αδικήματα που θα μπορούσαν να δουν τους δράστες να κατηγορούνται για την άσκηση τέτοιων πρακτικών, την παροχή υπηρεσιών μεταστροφή ή την άσκηση εξαναγκαστικής συμπεριφοράς.

Προκειμένου να διωχθεί ένα άτομο ή μια οργάνωση για ένα από αυτά τα αδικήματα, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι οποιοσδήποτε ασκεί «θεραπείες» μεταστροφής, το έκανε με πρόθεση να αλλάξει τη σεξουαλική ταυτότητα ή την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου και ότι αυτό προκαλεί «σωματική ή ψυχολογική βλάβη».

Ωστόσο, παρά τον ενθουσιασμό μεγάλου μέρους της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας της Σκωτίας, έχουν ήδη εκδηλωθεί κάποιες έντονες αντιδράσεις από τα θρησκευτικά κομμάτια της κοινωνίας σχετικά με την «έλλειψη σαφήνειας» γύρω από την έννοια της «θεραπείας» μεταστροφής.

Βέβαια, το νομοσχέδιο αναφέρει ότι η απαγόρευση αυτή θα προστατεύσει τις υφιστάμενες ελευθερίες του λόγου, της θρησκείας και των πεποιθήσεων. Αυτό όμως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίζονται τέτοιου είδους «θεραπείες» στον χώρο της εκκλησίας, κάτι που συμβαίνει και με το αντίστοιχο ελληνικό νομοσχέδιο.

Επί του παρόντος, οι υπουργοί της κυβέρνησης ζητούν τη γνώμη του κοινού σχετικά με την προτεινόμενη νομοθεσία τους, μέσω μιας διαδικτυακής διαβούλευσης, η οποία λήγει στις 2 Απριλίου.

Πληροφορίες από PinkNews. 




Δες και αυτό!