Σκωτία: νομική αγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο για παρεμπόδιση ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσίας

158

Η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει νομική αγωγή κατά της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού αυτή ενεργοποίησε το άρθρο 35 του νόμου της Σκωτίας για να μπλοκάρει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αναγνώρισης του φύλου που ψήφισαν οι βουλευτές τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το Gay Times, ο ηγέτης του SNP (Εθνικό Κόμμα Σκωτίας) και πρώτος υπουργός της Σκωτίας, Humza Yousaf, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα προωθήσει τη νομική δράση και θα καταθέσει αίτηση για δικαστική αναθεώρηση της χρήσης του άρθρου 35 από τη βρετανική κυβέρνηση.

Οι βουλευτές ψήφισαν με 86 ψήφους έναντι 39 υπέρ της δυνατότητας αυτοπροσδιορισμού των τρανς ατόμων, πράγμα που σημαίνει ότι τα τρανς άτομα δεν θα χρειάζεται πλέον να διαγνωστούν ιατρικά με δυσφορία φύλου πριν λάβουν πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου (GRC).

Επιπλέον, τα τρανς άτομα δεν θα χρειάζεται πλέον να αποδεικνύουν ότι έχουν ζήσει με την ταυτότητα φύλου τους για δύο χρόνια πριν αποκτήσουν την (νομική) αναγνώριση, ενώ παράλληλα θα μειωθεί η ελάχιστη ηλικία υποβολής αίτησης για το πιστοποιητικό από τα 18 στα 16 έτη.

Εβδομάδες αργότερα, η βρετανική κυβέρνηση  προέβη στην πρωτοφανή κίνηση να εμποδίσει την αποστολή της νομοθεσίας στον βασιλιά Κάρολο Γ΄, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά στα 25 χρόνια αποκέντρωση.

«Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αναγνώρισης φύλου εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου της Σκωτίας, με την υποστήριξη μελών όλων των κομμάτων», ανέφερε σε νέα δήλωση η υπουργός Κοινωνικής Δικαιοσύνης Shirley-Anne Somerville.

«Η χρήση του Τμήματος 35 αποτελεί μια άνευ προηγουμένου πρόκληση στην ικανότητα του Κοινοβουλίου της Σκωτίας να νομοθετεί για θέματα που είναι σαφώς αποκεντρωμένα και κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο συνταγματικό προηγούμενο.

«Επιδιώκοντας να υποστηρίξουν τη δημοκρατική βούληση του κοινοβουλίου και να υπερασπιστούν την αποκέντρωση, οι υπουργοί της Σκωτίας θα καταθέσουν αίτηση για δικαστική αναθεώρηση της απόφασης του υπουργού Εξωτερικών της Σκωτίας».

Η Somerville πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν προειδοποίησε εκ των προτέρων για τη χρήση της εξουσίας αυτής, ούτε ζήτησε τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο καθ’ όλη τη διάρκεια της εννεάμηνης διέλευσής του από το κοινοβούλιο.

«Οι προσφορές μας να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για πιθανές αλλαγές στο νομοσχέδιο απορρίφθηκαν κατηγορηματικά από τον υπουργό Εξωτερικών, οπότε η νομική προσφυγή είναι το μόνο λογικό μέσο για την επίλυση αυτής της κατάστασης.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει σαφήνεια σχετικά με την ερμηνεία και το πεδίο εφαρμογής της εξουσίας του άρθρου 35 και τον αντίκτυπό της στην αποκέντρωση. Τα θέματα αυτά θα πρέπει να ελεγχθούν νομικά στα δικαστήρια».

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απάντησε λέγοντας ότι θα υπερασπιστεί «σθεναρά» την απόφαση που έλαβε.

 «Η απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να μπλοκάρει το νομοσχέδιο της Σκωτίας ήταν μια πρωτοφανής κίνηση».

Σχολιάζοντας την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση της Σκωτίας, ο Colin Macfarlane, Διευθυντής των Εθνών στο Stonewall, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας επιδιώκει να προσβάλει δικαστικά τη διαταγή του άρθρου 35.

«Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αναγνώρισης φύλου επιδιώκει απλώς να καταστήσει τη διαδικασία νομικής αναγνώρισης του φύλου ενός τρανς άνδρα ή μιας τρανς γυναίκας πιο σεβαστή και απλή και θα δει τη Σκωτία να προστίθεται σε έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό εθνών σε όλο τον κόσμο που έχουν παρόμοια συστήματα.

«Η απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να μπλοκάρει το νομοσχέδιο της Σκωτίας ήταν μια πρωτοφανής κίνηση και κατέστησε σαφές ότι βλέπει τα τρανς άτομα ως απειλή που πρέπει να περιοριστεί και όχι ως ανθρώπους που πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

«Ελπίζουμε ότι η νομική διαδικασία θα ολοκληρωθεί γρήγορα και ότι οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα εστιάσουν την προσοχή τους σε θετικές στρατηγικές που υποστηρίζουν τις ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητες για να ευημερήσουν».