Ο βουλευτής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), John Nicolson, επέκρινε την «εμμονή με τα γεννητικά όργανα» της LGB Alliance ως «βαθιά ανθυγιεινή», ενώ κατέθεσε στοιχεία κατά της φιλανθρωπικής της ιδιότητας.

Μια προσφυγή για την ανατροπή της απόφασης της Επιτροπής Φιλανθρωπίας τον Απρίλιο του 2021 για την εγγραφή της LGB Alliance ως φιλανθρωπικής οργάνωσης εξετάζεται επί του παρόντος από ένα δικαστήριο. Τον νομικό αγώνα ηγείται η φιλανθρωπική οργάνωση τρανς παιδιών Mermaids και υποστηρίζεται από τη LGBT+ Κοινοπραξία των Gendered Intelligence, LGBT Foundation, TransActual και Good Law Project.

Την τρίτη ημέρα του δικαστηρίου, ο Nicolson – ένας γκέι βουλευτής του Ochil και του South Perthshire, και αναπληρωτής πρόεδρος της Ολοκομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας (APPG) για τα παγκόσμια ΛΟΑΤ+ δικαιώματα – κατέθεσε και ανακρίθηκε από τη σύμβουλο της LGB Alliance, Karon Monaghan KC.

Ο Nicolson υποστήριξε έντονα και δημόσια τη μεταρρύθμιση του νόμου για την αναγνώριση φύλου (GRA) στη Σκωτία, ένα σχέδιο που αντιτίθεται σθεναρά από τη LGB Alliance, και είπε στο δικαστήριο ότι η μεταρρύθμιση είχε στόχο να κάνει τη διαδικασία της νομικής αναγνώρισης φύλου «λιγότερο παρεμβατική».

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα τρανς άτομα πρέπει να αποδείξουν ότι ζουν στο σωστό φύλο, για κάποιο χρονικό διάστημα και πρέπει να υποβληθούν σε επεμβατικές ιατρικές και ψυχιατρικές αξιολογήσεις.

Η πρόταση της Σκωτίας θα εξορθολογίσει τη διαδικασία και θα καταργήσει την απαίτηση για διάγνωση της έμφυλης δυσφορίας, δημιουργώντας ένα σύστημα που αναφέρεται ευρέως ως “self-ID” – αν και η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Liz Truss, φαίνεται έτοιμη να προσπαθήσει να εμποδίσει τη μεταρρύθμιση.

Ωστόσο, ανακρίνοντας τον Nicolson κατά τη διάρκεια μιας έντονης συνεδρίας αποδεικτικών στοιχείων, ο εκπρόσωπος της LGB Alliance πρότεινε ότι θα υπονόμευε τις λεσβίες και τους γκέι που θέλουν να περιγράψουν τους εαυτούς τους ως άτομα που έλκονται από το ίδιο φύλο και ότι «αν οι συνθήκες είναι χαλαρές στο βαθμό που το σεξ δεν έχει μεγάλη σημασία, κινδυνεύει να καταβροχθίσει τα δικαιώματα που βασίζονται στο σεξ».

Σύμφωνα με τον Νόμο για την Ισότητα του 2010, τα διεμφυλικά άτομα προστατεύονται από διακρίσεις κατά την πρόσβαση σε υπηρεσίες, εκτός εάν ο αποκλεισμός τους αποτελεί «αναλογικό μέσο για την επίτευξη ενός θεμιτού σκοπού». Τα τρανς άτομα έχουν ήδη πρόσβαση σε «υπηρεσίες ενός φύλου» και η πρόσβαση και οι εξαιρέσεις δε θα αλλάξουν με τη μεταρρύθμιση του GRA.

Απευθυνόμενος στις «ανησυχίες» της LGB Alliance, ο Nicolson επεσήμανε ότι δεν απαιτούνται επιθεωρήσεις των γεννητικών οργάνων για να αναγνωριστεί κάποιος ως λεσβία και πρόσθεσε: «Η πλειοψηφία των λεσβιών δεν αισθάνεται ότι θα γίνουν λιγότερο λεσβίες αν περάσει αυτή η νομοθεσία».

Και συνέχισε: «Απλώς δε συμμερίζομαι την εμμονή της LGB Alliance με τα γεννητικά όργανα, φαίνεται να μην σκέφτονται τίποτα άλλο από τη στιγμή που ξυπνούν το πρωί μέχρι να πάνε για ύπνο το βράδυ.

«Απλώς δεν περνάω τις μέρες μου σκεπτόμενος τα γεννητικά όργανα άλλων ανθρώπων και νομίζω ότι είναι βαθιά ανθυγιεινό να το κάνουν».

Στην κατάθεση μάρτυρα του Nicolson, αναφέρθηκε σε μια διαφημιστική καμπάνια της LGB Alliance με τίτλο «Press Pause on the Gender Recognition Bill», που δημοσιεύτηκε από την The Herald and Scotland την Κυριακή του Ιανουαρίου 2020.

Αναφέρει ότι εάν η μεταρρύθμιση του νόμου για την αναγνώριση φύλου επρόκειτο να προχωρήσει στη Σκωτία, «δε θα εμπόδιζε οποιονδήποτε άνδρα να αποκτήσει νομική αναγνώριση ως γυναίκα με πιστοποιητικό γέννησης που να ταιριάζει και έτσι να έχει πρόσβαση σε θαλάμους νοσοκομείων γυναικών, καταφύγια, φυλακές, τουαλέτες ή αποδυτήρια» και ότι ο νόμος θα μπορούσε επομένως «να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιθετικούς άνδρες που επιθυμούν να βλάψουν γυναίκες και κορίτσια».

Παρόλο που «δεν προκαλεί έκπληξη σε μια δημοκρατία ότι θα υπάρχουν διαφορές όσον αφορά τη νομοθεσία» και υπήρξαν φωνές που περιέγραψαν τις ιδέες στη διαφήμιση ως «λογικές», ο Nicolson επέμεινε ότι η εκστρατεία ήταν «σχεδιασμένη για να τρομοκρατήσει», υπονοώντας ότι «άνδρες-αρπακτικά θα σκάσουν μύτη μέσα από τις κουρτίνες των Μαρκς και του Σπένσερ» και ότι ουσιαστικά:

«Προσπαθεί να συνδέσει τα τρανς άτομα με αρπακτικά, κάτι που είναι ο ίδιος ο ορισμός της προκατάληψης», πρόσθεσε.

Ο Nicolson έγραψε στη μαρτυρία του: «Η LGB Alliance παραποιεί σοβαρά τον ισχύοντα νόμο και τον αντίκτυπο των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να μπορούν να προσποιούνται ότι υποστηρίζουν τη διατήρηση του νομικού status quo όταν στην πραγματικότητα πιέζουν για την απόσυρση των υφιστάμενων προστασιών.

«Προσπαθούν να δημιουργήσουν υποστήριξη για αυτές τις προτάσεις, χαρακτηρίζοντας ψευδώς τις τρανς γυναίκες ως πραγματικούς δράστες της ανδρικής βίας κατά των cis γυναικών».

Το δικαστήριο εκδικάζεται στο Γενικό Ρυθμιστικό Επιμελητήριο του Λονδίνου μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου.