Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Επιθεώρησης Εργασίας, αυξήθηκαν κατά 39% οι καταγγελίες για περιστατικά βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.
Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου, το ποσοστό αύξησης σε βάθος τριετίας (2022-2024) φθάνει το 110%, από 151 σε 318 καταγγελίες το 2024.
Για άλλη μία χρονιά η μεγάλη πλειοψηφία (88%) των καταγγελιών αφορά σε περιστατικά βίας (λεκτικής, σωματικής) και παρενόχλησης (ηθικής, ψυχολογικής) και το 12% σε σεξουαλική παρενόχληση, υπογραμμίζοντας τη διαχρονική́ τάση υποδήλωσης αυτών.
Το 2024 σημειώθηκε υπερτριπλασιασμός των υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς από 12 το 2023 έφτασαν τις 38.
Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση προέρχεται από γυναίκες (34 από τις 38 καταγγελίες), ενώ το 2024 καταγράφηκαν και καταγγελίες τριών ανδρών και ενός τρανς ατόμου.
Και στις 38 παραπάνω υποθέσεις ο δράστης φέρεται να ήταν άνδρας.
Όπως τονίζει η Γεωργία Βαζάκη, προϊσταμένη του αυτοτελούς τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας για την παρακολούθηση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία: «Πρωταρχικό μέλημα είναι να καταστεί σαφές, στο σύνολο του κόσμου της εργασίας, ότι η ορατότητα ως προς τις ανεπίτρεπτες βίαιες και παρενοχλητικές συμπεριφορές αυξάνεται σταθερά, με την αξιοποίηση του ισχύοντος προστατευτικού πλαισίου, αλλά και μέσω δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης από όλους τους συναρμόδιους φορείς, προς τους οποίους και απαιτείται να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών. Αποτελεί καθήκον όλων μας η επίτευξη συντονισμένων δράσεων σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε όχι απλά έναν κόσμο εργασίας χωρίς βία και παρενόχληση, αλλά μία ολόκληρη κοινωνία που θα έχει θέσει τα θεμέλια επίδειξης μηδενικής ανοχής σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, οι οποίες βάλλουν τον πυρήνα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου εδώ.