Έχοντας ήδη ανακοινωθεί ως ένα από τα καλύτερα κουήρ TV shows, που έχουν φτιαχτεί ποτέ, το «It’s A Sin» έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κοινότητα. Με το πρώτο επεισόδιο να έχει προβληθεί μόλις πριν από δύο εβδομάδες, η σειρά από τον βραβευμένο δημιουργό Russel T Davies έχει ήδη συγκεντρώσει 6,5 εκατομμύρια προβολές στο All 4, κάνοντάς την, το μεγαλύτερο instant box set της υπηρεσίας streaming, την τρίτη μεγαλύτερη σειρά, έως τώρα, και την πιο binged καινούρια σειρά μέχρι στιγμής.
Δεν υπάρχει τίποτα να σταματάει αυτήν την όμορφη, και επίπονη ματιά στην κρίση του AIDS της δεκαετίας του ’80, καθώς συνεχίζει να εμπνέει και να αγγίζει το κοινό παντού.
Ένας χαρακτήρας που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η Lizbeth, που συμμετέχει στην εκστρατεία εκ μέρους του Colin και μιας ομάδας υπέρ των γκέι δικαιωμάτων για την άφεσή του από ένα Ουαλικό νοσοκομείο. Ως μία κουήρ, μουσουλμάνα γυναίκα η αφοσίωσή της σε αυτόν τον αγώνα θα ήταν ριζοσπαστική, και δεν μπορούσαμε να περιμένουμε να μάθουμε κι άλλα για τη γυναίκα πίσω από τον ρόλο, Seyan Sarvan.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σε συνέντευξή της στο DIVA και την Sophie Griffiths, η Seyan Sarvan μίλησε για το πόσο “συναρπαστική” της φαίνεται η ανταπόκριση του κοινού, που αγκάλιασε τη σειρά:
“Είναι όμορφο να βλέπω την αλλαγή που έχει προκαλέσει ήδη η σειρά, και τις συζητήσεις που ξεκινάει. Ήξερα για την πανδημία του AIDS από ταινίες, όπως το Philadelphia και το Angels In America, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι στο ηλικιακό μου φάσμα δεν ξέρουν τι είχε γίνει τότε. Ξεκινάει συζητήσεις για άτομα στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, επειδή πάντα πρέπει να κοιτάζουμε πίσω στο παρελθόν και τί είχε γίνει, ώστε να έχουμε τα δικαιώματα που αξίζουμε σήμερα.
Μεγαλώνοντας, δε θα είχα μία τηλεοπτική σειρά σαν αυτήν και είναι τόσο υπέροχο που οι άνθρωποι το έχουν αυτό σήμερα. Φαντάσου, αν ανακαλύπτεις τον εαυτό σου και βλέπεις μία σειρά σαν κι αυτήν όσο είσαι στο σχολείο; Ξεκλειδώνει τόσα πολλά πράγματα, ανεξάρτητα από την σεξουαλικότητά σου.”
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σχετικά με το πώς ξεκίνησε στη σειρά, αλλά και πώς της φάνηκε το σενάριο, όταν το πρωτοδιάβασε ανέφερε τα εξής:
“Μου τηλεφώνησε ο υπεύθυνος κάστινγκ Andy Pryor και είναι γνωστός για την πολυπολιτισμικότητα στα κάστινγκ του. Όταν πρωτοέλαβα το σενάριο, είχα κολλήσει κατευθείαν, όλοι είχαν αυτήν την αίσθηση. Ήταν καθηλωτικό. Ήμουν εντυπωσιασμένη από τις σκηνικές οδηγίες για την Lizbeth – queer, γυναίκα, μουσουλμάνα, δικηγόρος στη δεκαετία του ‘80. Υπερνικούσε τόσες προκαταλήψεις και τόσα κουτιά από τα οποία παγιδεύονταν.
Έκανα έρευνα ως προς το πώς ήταν οι συνθήκες για γκέι γυναίκες και γυναίκες δικηγόρους εκείνη την εποχή και υπήρχαν τόσα πράγματα που έπρεπε να τα πολεμήσει, και πάλι, ορθώς, είχε την αποφασιστικότητα να πολεμήσει για άλλους ανθρώπους.”
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Seyan Sarvan αναφέρει ότι η προετοιμασία της για τον συγκεκριμένο ρόλο απαιτούσε από τον εαυτό της να πιεστεί και να ψάξει πράγματα, να πάει σε νοσοκομεία και να παρακολουθήσει δίκες, και ήταν κάτι που το ήθελε.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
“Παρακολούθησα σωρεία ντοκιμαντέρ από το ’70 και το ’80 για το AIDS. Παρακολούθησα πολλές ταινίες. Μετά άρχισα να ψάχνω οργανισμούς υγείας και τί συνέβαινε εκείνη την εποχή. Δεν ήθελαν να ρίξουν χρήματα στην έρευνα γι’ αυτή την ασθένεια, γιατί δεν επηρέαζε λευκούς ετεροφυλόφιλους άνδρες.
Ήθελα να ακολουθήσω έναν δικηγόρο, μια που το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν η Lizbeth ήταν πολύ υψηλό. Επικοινώνησα με τη Lady Hale, επειδή ήξερα ότι θα βρισκόταν εκεί εκείνη την περίοδο. Τηλεφωνούσα σε όλα αυτά τα δικηγορικά γραφεία του Λονδίνου και ακουγόμουν σαν παλαβή. Ήθελα, απλώς, να είμαι κοντά τους.
Πήγα στο Βασιλικό Δικαστήριο και παρακολούθησα για μία εβδομάδα, φορώντας ένα κουστούμι, που πίστευα ότι θα το φορούσε η Lizbeth. Επίσης, πήγα στο Royal Free Hospital. Ήρθα σε επαφή με το τμήμα για τον HIV, που διοικείται από την Δρ. Margaret Johnson, η οποία ίδρυσε την πρώτη μονάδα για ασθενείς με AIDS. Είναι τόσο γενναία και μου έκανε εντύπωση, που ήμουν το πρώτο άτομο, που πήγαινε εκεί, από τότε που έγιναν αυτά τα γεγονότα, και της έκανα ερωτήσεις, ως προς το τί είχε συμβεί εκείνη την εποχή. Αυτό μου έδειξε πως η συζήτηση δε συνεχίστηκε, απλά χάθηκε.
Ήταν σπαρακτικό και οδυνηρό να ακούς για το μαρτύριο. Δυσκολεύτηκε να βρει ιατρικό προσωπικό, που θα ήταν διατεθειμένο να πλησιάσει έναν γκέι άντρα. Ακόμα συνεχίζει την έρευνά της για το HIV μέχρι και σήμερα. Πραγματικά, έμαθα πως σε μία περίοδο που κανείς δεν ήθελε να βοηθήσει, αυτή ήταν εκεί. Μπορούσα να δω στα μάτια της ότι οι προκαταλήψεις και η ομοφοβία δεν υπήρχαν. Απλά, ήθελε να βοηθήσει.”
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στην ερώτηση σχετικά με το γιατί πιστεύει ότι δέθηκε τόσο πολύ με τον χαρακτήρα της Lizbeth εκείνη απάντησε:
“Το ότι είναι μία μουσουλμάνα, queer γυναίκα το ένιωσα τόσο πολύ. Πόσες φορές το βλέπεις αυτό στην τηλεόραση; Εγώ και η Lizbeth έχουμε πολλά κοινά. Είμαστε και οι δύο γκέι γυναίκες και είμαστε και οι δύο από θρησκευτικές μειονότητες και πετυχαίνουμε και οι δύο σε βιομηχανίες που δεν έχουν δει ποτέ κανέναν σαν εμάς.
Προέρχομαι από συντηρητική ινδική καταγωγή, κατά της οποίας έπρεπε να παλέψω. Αυτό που είναι σημαντικό στην αντίδραση του κοινού σε αυτό το σόου και τον ρόλο μου είναι ότι δε θα είχε σημασία ποιον χαρακτήρα υποδύομαι, το γεγονός ότι ένας ηθοποιός σαν κι εμένα βρίσκεται στην οθόνη έχει μεγάλη βαρύτητα. Όταν βλέπεις κάποιον που σου μοιάζει και έχει την ίδια σεξουαλικότητα με εσένα μπορεί να βοηθήσει πολύ. Σε μία κοινωνία που σου δείχνει την ντροπή, σε κάνει να πιστεύεις ότι τα πράγματα είναι άσχημα και πως δεν θα τιμηθείς.”
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σε ερώτησε σχετικά με το ποιο θεωρεί το κύριο πράγμα που θα ήθελε να κρατήσει ο κόσμος από την ιστορία της Lizbeth, απάντησε ότι:
“Ο πραγματικός λόγος για τον οποίον όλοι υπάρχουμε είναι να χρησιμοποιούμε όποιο χάρισμα και ό,τι πόρους έχουμε για να βοηθάμε άλλους ανθρώπους. Δεύτερον, το ότι είμαστε όλοι τόσο δυνατοί και ικανοί όταν πρόκειται για την γένεση μιας αλλαγής. Το τρίτο πράγμα θα ήταν να τιμάς το ποιος είσαι, ακόμη και αν διαφέρεις από την ιδανική φιγούρα που η κοινωνία θέλει να είσαι. Μπορείς να είσαι ο μοναδικός εαυτός σου. Πάω στοίχημα πως η Lizbeth θα αντιμετώπιζε τόσα στερεότυπα να της επιβάλλουν πως θα έπρεπε να είναι ως γυναίκα στην εποχή εκείνη, αλλά δεν ενέδωσε σε κανένα από αυτά. Εξέφραζε ποια ήταν. Θα παρότρυνα τον κόσμο που το διαβάζει αυτό τώρα να ζει υπερήφανα, ειλικρινά και αυθεντικά στο ποιοι είναι γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιόν μπορεί να εμπνεύσεις.”
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Προς το τέλος της συνέντευξης η Seyan Sarvan αναφέρει ότι σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή, “μετά τη δολοφονία του George Floyd και όλα αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν με το Black Lives Matter που μας έδειξε πως ως κοινωνία τα θεμέλια στα οποία χτίζαμε τη ζωή μας δεν είναι σταθερά.”
Υπογραμμίζει ότι: “Τίποτα φωτεινό ή θετικό μπορεί να αναπτυχθεί μέσα από αυτό και ήρθε η ώρα για αλλαγή.”
“Είναι λυπηρό πως ένα τόσο άγριο περιστατικό έκανε τον κόσμο να το καταλάβει. Είμαστε όλοι κολλημένοι στο σπίτι και ό,τι περνάει στον εγκέφαλό μας προέρχεται από την οθόνη μας. Οι επικεφαλείς στον χώρο του θεάματος βλέπουν πως το κοινό θέλει αυτές τις ιστορίες, εκπροσώπηση και ορατότητα. Ακόμη και εγώ έχω δει το όφελός της. Υπάρχει μεγάλη αλλαγή πορείας σε αυτές τις ιστορίες που λέμε και οι γυναίκες ηγέτιδες γράφονται διαφορετικά τώρα.”