Πόσα γνωρίζετε για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ); Αποδεικνύεται ότι οι περισσότεροι έφηβοι δεν γνωρίζουν πολλά για τα ΣΜΝ μέχρι να «κολλήσουν» ένα… και πολλοί από αυτούς νοσούν από κάποιο ΣΜΝ. Για την ακρίβεια το ήμισυ όλων των σεξουαλικά ενεργών εφήβων θα νοσήσει από χλαμύδια, έρπη, ή άλλο ΣΜΝ, από τη στιγμή που θα κλείσουν το 25ο έτος.
Ιδού λοιπόν μερικές σημαντικές συμβουλές για να βοηθηθούν οι έφηβοι και να προστατεύουν τον εαυτό τους κάθε φορά που κάνουν σεξ:
Πώς μπορώ να αποκτήσω ένα ΣΜΝ;
Ο τρόπος που μπορείτε να νοσήσετε από ένα ΣΜΝ είναι κάνοντας σεξ χωρίς προφυλάξεις, και αυτό σημαίνει κολπικό σεξ, πρωκτικό σεξ, ή στοματικό σεξ και δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό με συνέπεια και ορθότητα.
Υπάρχει κάποιος τρόπος να γνωρίζουμε εάν ο σύντροφός μου έχει κάποιο ΣΜΝ;
Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι μπορούν να ελέγξουν το σύντροφό τους ή απλώς κοιτάζοντας τον στα μάτια να πουν κατά πόσο ή όχι ο σύντροφός τους έχει ένα ΣΜΝ. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι σωστό. Τα περισσότερα από αυτά τα ΣΜΝ είναι αυτό που λέμε τελείως ασυμπτωματικά [δεν έχουν συμπτώματα]. Ο μόνος τρόπος που μπορείτε να διαπιστώσετε εάν πρόκειται για ΣΜΝ είναι η επίσκεψη στον ειδικό ιατρό (που θα αποφασίσει εάν χρειάζονται περαιτέρω ειδικές εξετάσεις).
Για ποια ΣΜΝ πρέπει να γίνεται αυτή η εξέταση;
Προτείνουμε σε όλους τους σεξουαλικά ενεργούς έφηβους να ελέγχονται για χλαμύδια κάθε χρόνο. Προτείνουμε επίσης ελέγχους για γονόρροια σε έφηβα κορίτσια. Επειδή αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει επίσης κίνδυνος HIV λοίμωξης, αν και δεν είναι τόσο συχνή στους εφήβους, συνιστούμε οι σεξουαλικά ενεργοί έφηβοι να πραγματοποιήσουν τουλάχιστον ένα τεστ HIV. Στη συνέχεια, ανάλογα με τον κίνδυνο, ο ιατρός που τους παρακολουθεί μπορεί να αποφασίσει αν πρέπει ή όχι να γίνεται η εξέταση πιο συχνά.
Η σύφιλη δεν είναι τόσο συχνή στους εφήβους, έτσι ώστε έλεγχος συνήθως δεν συνιστάται, αλλά προτείνουμε, αν ένας έφηβος καταλήξει με θετικό για μόλυνση από χλαμύδια τεστ, να προχωρήσει σε εξέταση για τα άλλα κοινά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, πράγμα που σημαίνει βλεννόρροια, σύφιλη όπως επίσης και τον ειδικό έλεγχο για ηπατίτιδα και HIV. Και φυσικά, αν ο σύντροφός σας έχει θετικό τεστ για ένα ΣΜΝ, πρέπει να εξετασθείτε και εσείς…
Διαβάστε αύριο τη συνέχεια…
Με αφορμή άρθρο που αναρτήθηκε στο teens.webmd
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2011, 18:38
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=372972&cid=85