Ότι ο HIV θα έχει κάποιο αντίκτυπο – μεταξύ άλλων – και στην ερωτική μας ζωή είναι δεδομένο. Όχι επειδή από μόνος του αποτελεί, ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να αποτελεί, κάποιου είδους εμπόδιο στο να κάνεις σεξ ή να έχεις ερωτικές σχέσεις αλλά κυρίως λόγω του αντίκτυπου που μπορεί να έχει στην δική μας ψυχολογία, των ανθρώπων που ζούμε με HIV αλλά κυρίως στην αντιμετώπιση που θα έχουμε από τους άλλους, την άγνοια, το στίγμα και τις λανθασμένες αντιλήψεις που κυκλοφορούν γύρω από την οροθετικότητα.
Πολλές φορές, μια διάγνωση με HIV μας κάνει να δυσκολευόμαστε στην αναζήτηση ερωτικών συντρόφων ή μειώνει την διάθεση μας για σεξ και ραντεβού, ειδικά το πρώτο διάστημα. Είναι φυσιολογικό να χρειαστείς τον χρόνο σου μέχρι να ξαναβγείς στην αρένα και δεν χρειάζεται πίεση, αλλά καλό είναι να περιορίσουμε όσο γίνεται την….περίοδο ξηρασίας αν οι λόγοι που το κάνουμε συσχετίζονται με τον HIV και δεν είναι θέμα επιλογής. Και να θυμάσαι πάντα ότι δεν είσαι (ο) μόνος και μπορείς να αναζητήσεις βοήθεια. Γιατί, ναι, μπορείς να είσαι οροθετικός και να έχεις μια σεξουαλική ζωή όπως ο καθένας και η καθεμία και γνωρίζοντας πως να προστατεύεις και να προστατεύεσαι δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα ούτε εσύ, ούτε οι άλλοι. Είναι απαραίτητο να ενημερωνόμαστε όσο γίνεται καλύτερα γύρω από το ασφαλέστερο σεξ, τον HIV, την μεταδοτικότητα και λοιπά ώστε και να αποκτήσουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και γνώση αλλά και να μπορούμε να το συζητάμε καλύτερα και πιο άνετα με τους ερωτικούς μας συντρόφους καθώς και να μην μας πιάνουν αδιάβαστους και αδιάβαστες.
Προσωπικά, ήξερα από τη στιγμή που διαγνώστηκα ότι αυτό θα είχε κάποιο αντίκτυπο στη σεξουαλική μου ζωή. Έτσι προετοίμασα τον εαυτό μου τόσο από πλευράς ενημέρωσης, όσο και για τις κατά καιρούς απορρίψεις που ήμουν σίγουρος ότι θα είχα λόγω αυτού. Αποφασισμένος ότι για ‘μένα το καλύτερο θα είναι να το λέω εξ’ αρχής και κάνοντας το, είδα ποικίλες αντιδράσεις. Από το να αλλάζουν χρώμα και να ζητάνε βιαστικά λογαριασμό στο ραντεβού επειδή ξαφνικά θυμήθηκαν ότι έχουν να ταΐσουν το σκύλο/ποτίσουν τα λουλούδια/ξεχάσει τον πρώην κλειδωμένο στη ντουλάπα, μέχρι το να μην έχουν κανένα θέμα είτε εξ’ αρχής, είτε μετά από την ανάλογη συζήτηση σε κάποιες περιπτώσεις που αρχικά φάνηκαν διστακτικοί αλλά στο τέλος το λύσαμε. Τελικά όμως μέχρι σήμερα, οι απορρίψεις λόγω του HIV δεν ήταν τόσες όσες αρχικά περίμενα. Σε κάθε περίπτωση, το να μιλάω για αυτό κάθε φορά από την αρχή μιας γνωριμίας άσχετα με το που θα καταλήξει, είναι η δική μου στάση και απόφαση και είναι αντίστοιχα απόφαση του καθένα το σε ποιόν και πότε θα το πει, εφόσον δεν μπαίνει κανένας σε κίνδυνο και παίρνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Κάτι που συχνά δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωποι που χωρίς δεύτερη σκέψη θα απορρίψουν κάποιον ή κάποια αποκλειστικά λόγω της οροθετικότητας είναι ότι πέραν του ότι όταν κάποιος το λέει – γιατί δεν το ξέρουν ή δεν το λένε όλοι – έχεις απέναντι σου έναν άνθρωπο ειλικρινή και που ξέρει τι του γίνεται, είναι και ασφαλέστερο από την άγνοια. Τόσο γιατί θα παρθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις όσο και γιατί αν επιπλέον το οροθετικό άτομο βρίσκεται σε θεραπεία, την τηρεί σωστά κατά έχει μη-ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δεν θα είναι καν μεταδοτικό. Σύμφωνα και με τα πρώτα αποτελέσματα των δύο χρόνων της έρευνας “PARTNER” (η έρευνα συνεχίζεται μέχρι το 2017) που ανακοινώθηκαν πριν μερικούς μήνες, κατά την οποία οι επιστήμονες παρακολουθούν 110 γκέι και ετερόφυλα ζευγάρια με διαφορετικό HIV στάτους, που κάνουν τακτικά σεξ χωρίς προφυλάξεις και που τα οροθετικά άτομα έχουν μη-ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο: “Κανένα άτομο με μη-ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, γκέι ή ετεροφυλόφιλο, δεν μετέδωσε τον ιό HIV κατά τα δύο πρώτα χρόνια της έρευνας”. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως συνίσταται η μη χρήση προφυλακτικού, εξάλλου ο HIV δεν είναι το μόνο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αλλά ότι σε μια τέτοια περίπτωση έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Ακόμη, αν δεν είναι μη ανιχνεύσιμο το ιικό φορτίο ή δεν γνωρίζουμε και γίνει κάποιο ατύχημα, υπάρχει για τα μη οροθετικά άτομα η δυνατότητα της προφυλακτικής αγωγής (PEP) την οποία και μπορείς να πάρεις μέσα σε 72 ώρες από την στιγμή της επαφής με πολύ καλές πιθανότητες, ανάλογα και με το πόσο άμεσα θα ξεκινήσει, να αποτραπεί η μετάδοση του ιού.
Πιθανόν να μην έπρεπε να είναι δική μας δουλειά, των οροθετικών, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που είναι το να κάνουμε ενημέρωση για πολύ βασικά πράγματα και συχνά να πρέπει να εξηγούμε τα αυτονόητα, μπορεί να είναι άδικο, αλλά δυστυχώς με την έλλειψη παιδείας και την άγνοια που υπάρχει, καλούμαστε συχνά να παίξουμε και τον ρόλο του “ενημερωτή”. Αλλά αν έχουμε τη διάθεση και την θέληση, μπορούμε κι εμείς – στον βαθμό που επιτρέπεται στον καθένα μας – να συμβάλλουμε στο να μάθουμε όχι μόνο εμείς αλλά όλες και όλοι να μιλάμε για τον HIV, στο να ρίξουμε κάποια στερεότυπα, στο να αυξήσουμε την ορατότητα και την αποδοχή. Και ναι, μπορεί το να μιλάς για HIV και σεξουαλική υγεία την ώρα που φλερτάρεις να μην είναι το πιο σέξι πράγμα στον κόσμο, αλλά είναι ειλικρινές, έντιμο και υπεύθυνο. Και αν το καταλάβουμε αυτό, μπορεί εντέλει να γίνει και σέξι.