Η περιτομή αποτελεί μια επεμβατική πράξη που πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ουρολόγο-ανδρολόγο. Επιλέγεται ως μέθοδος θεραπείας για τη φίμωση πέους, ωστόσο, αποτελεί και επιλογή πολλών ατόμων που θέλουν να διατηρήσουν την υγιεινή της περιοχής των γεννητικών τους οργάνων ή την επιθυμούν για λόγους αισθητικής.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα περιτομής
Η περιτομή προστατεύει από την προσβολή από μολυσματικές ασθένειες. Επιπλέον, με την επέμβαση αυτή δεν εγκλωβίζονται ούρα και σμήγμα και έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος από ιούς και μικρόβια. Με τη μέθοδο αυτή μειώνεται ο κίνδυνος νόσησης από καρκίνο του πέους και του προστάτη. Επιπλέον, μειώνεται ο κίνδυνος νόσησης από λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα. Τέλος, το πέος δείχνει πιο μεγάλο και πιο καθαρό, γι΄αυτό και μπορεί να επιλεγεί ακόμη και για αισθητικούς λόγους.
Πώς γίνεται η περιτομή
Η περιτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί με 2 τρόπους. Είτε να γίνει πλήρης περιτομή είτε μερική. Στην πλήρη περιτομή αφαιρείται όλο το δέρμα γύρω από τη βάλανο και έτσι, ακόμη και όταν το πέος είναι χαλαρό δεν καλύπτεται από δέρμα. Στη μερική περιτομή αφαιρείται σχεδόν όλο το δέρμα, αφήνεται μόνο ένα μικρό τμήμα του δέρματος που καλύπτει ως ένα σημείο τη βάλανο. Στη συνέχεια τοποθετούνται απορροφήσιμα ράμματα στο σημείο.
Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ή με γενική αναισθησία αν πρόκειται για μικρά παιδιά και διαρκεί από μισή έως μία ώρα. Δεν απαιτείται νοσηλεία. Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του λίγες μόλις ώρες μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης.
Πότε επιστρέφεις στη σεξουαλική του ζωή
Ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου λίγες μόλις ώρες μετά την επέμβαση. Πιθανόν να χρειαστεί να χορηγηθεί αντιβιοτική αγωγή για ένα χρονικό διάστημα που θα ορίσει σε κάθε περίπτωση ο θεράπων ιατρός. Συνήθως η επούλωση ολοκληρώνεται περίπου στις 25 μέρες, οπότε και το άτομο μπορεί να επιστρέψει κανονικά στη σεξουαλική του δραστηριότητα.
Γιατί πρέπει να κάνει ένα άτομο περιτομή;
Η περιτομή πραγματοποιείται κυρίως για να αντιμετωπιστεί η φίμωση πέους. Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις πρόωρης εκσπερμάτωσης, για να μειωθεί ο κίνδυνος νόσησης από λοιμώξεις του ουροποιητικού αλλά και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, για θρησκευτικούς λόγους αλλά και για λόγους αισθητικής.
Για περισσότερα αξιόπιστα επιστημονικά άρθρα υγείας επισκέψου το doctoranytime.gr